به گزارش ایکنا، در وجوب پرداخت فطریه به عنوان زکات واجب هیچ شکی وجود ندارد اما مردم سؤالهایی در خصوص افرادی که باید فطریه آنها از سوی سرپرست خانواده پرداخت شود مطرح میکنند. یکی از سؤالهای پرتکرار در این زمینه پرداخت فطریه مهمان است.
ممکن است دانشجویی در شهر دیگری در کنار برادر، خواهر، خاله، عمو و یا یکی دیگر از اعضای خانواده خود(به غیر از پدر و مادر) زندگی کند. این فرد اگر چه در این خانه زندگی میکند اما مهمان آن خانه است و پس از پایان تحصیلات آنجا را ترک خواهد کرد. از سوی دیگر ممکن است قبل از پایان ماه رمضان مهمانانی وارد خانه ما شوند و هنگام رؤیت ماه شوال همچنان در خانه ما باشند؛ آیا فطریه این افراد هم باید از سوی صاحبخانه پرداخت شود؟
مراجع عظام تقلید معتقدند فطریه بر فرد و کسانی که عرفاً نانخور سرپرست خانواده محسوب میشوند، واجب است. اگر شخصی به عنوان مهمان یا نانخور شب عید فطر خانه فرد دیگری باشد فطریه وی بر عهده صاحب خانه است.
البته در این مسئله که چه کسی نانخور است، تفاوتهایی در دیدگاههای فقها وجود دارد. بیشتر مراجع تقلید معتقدند شخصی که مهمان است با یک شب نانخور به حساب نمیآید اما برخی دیگر معتقدند که با یک شب هم مهمان، نانخور به حساب میآید و چنانچه پیش از غروب خورشید وارد منزل صاحب خانه شود زکات فطره او بر عهدی صاحب خانه خواهد بود.
بر این اساس در صورتی که در این خصوص سؤالی داشتید بهتر است به رساله عملی مرجع تقلید خودتان مراجعه کنید و یا از طریق سایت دفتر مرجع تقلید خودتان سؤالتان را مطرح و نظر مرجع تقلیدتان را دریافت کنید.
پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید به سؤال فطریه مهمان به این شرح است:
حضرت آیتالله العظمی خامنهای: «میهمان اگر نانخور صاحب خانه محسوب شود، کفاره او به عهده میزبان است مگر اینکه میهمان فطریه را به وکالت از طرف او پرداخت نماید؛ توجه داشته باشید میهمان با یک شب نانخور محسوب نمیشود و فطریه به عهده خود شخص است».
آیتالله العظمی مکارم شیرازی: «میهمانى که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحب خانه وارد شده و نانخور او محسوب مىشود (یعنى تصمیم دارد مدتى نزد او بماند) دادن زکات فطره او نیز واجب است، اما اگر فقط براى شب عید دعوت شده فطره او بر میزبان واجب نیست و در صورتى که بدون رضایت صاحب خانه باشد نیز بنابر احتیاط واجب فطره او را بدهد، همچنین فطره کسى که انسان را مجبور کرده است که خرجى او را بپردازد».
آیتالله العظمی سیستانی: «کسی که تنها برای افطار شب عید دعوت شده نانخور به حساب نمیآید و فطرهاش بر صاحب خانه نیست».
آیتالله العظمی نوری همدانی: «چنانچه میهمان قبل از غروب وارد بر صاحب خانه شود و آن شب نانخور وی باشد، زکات فطرهاش بر عهدۀ میزبان است».
آیتالله العظمی صافی گلپایگانی: «در هر دو فرض بر عهده صاحب خانه است».
انتهای پیام