کد خبر: 4134551
تاریخ انتشار : ۳۰ فروردين ۱۴۰۲ - ۰۰:۳۷
۳۰ روز،۳۰ نکته / 28

روزهایی که نباید روزه بگیریم!

«رساله نماز و روزه»، مطابق با آخرین فتاوای مرجع عالی‌قدر، آیت‌الله العظمی خامنه‌ای(مدظله‌العالی) در مسائل مربوط به ابواب فقهی نماز، روزه و اعتکاف در قالب ۱۰۰۹ مسئله شرعی تنظیم شده که از جمله موضوعات آن بحث روزه‌های حرام، مستحب و مکروه است.

روزهایی که نباید روزه بگیریم!

«روزه از مهم‌ترین برنامه‌های خودسازی در ادیان آسمانی است و بر امت‌های پیشین نیز واجب بوده است. از دستاوردهای آن، پیدایش حالت‌های معنوی و صفای باطن، چشیدن طعم گرسنگی و تشنگی، بیداری حس همدردی با محرومان، تقویت اراده و خویشتن‌داری در برابر خواسته‌های نفس و یادآوری عطش و گرسنگی قیامت است.

نقش روزه در سلامتی و تنظیم سوخت‌وساز دستگاه‌های بدن نیز ثابت شده است. حدیث نبوی «صُومُوا تَصِحُّوا» به همین تاثیر اشاره دارد و علاوه بر این موارد، خداوند اجر عظیمی به روزه‌داران خواهد داد. از طرف دیگر تاثیر روزه بر کاهش فشار غریزه جنسی، همچنین ورزیدگی و تمرین برای تحمل شرایط دشوار و محدودیت‌های غذایی و تربیت‌ انسان‌های بااراده، خودساخته، مقاوم و قانع از برکات دیگر این عبادت به شمار می‌رود که در ماه مبارک رمضان انجام می‌گیرد.»

این‌ عبارات بخشی از مقدمه«رساله نماز و روزه؛ مطابق با فتاوای مرجع عالی‌قدر آیت‌الله العظمی خامنه‌ای» در بخش «روزه» است. ایکنا به انگیزه آغاز ماه مبارک رمضان و بهره‌مندی بیشتر مخاطبان محترم روزه‌دار، هر روز یک نکته از نکات مهم و کاربردی این کتاب را انتخاب و منتشر می‌کند.

روزه در تمام روزهای سال به استٍناء شش مورد مستحب و در شش مورد حرام است.  

در مسئله 976 «رساله نماز  و روزه» می‌خوانیم:

« برخی از روزه‌های حرام عبارت است از:

  1. روزه عید فطر
  2. روزه عید قربان
  3. روزه روزی که نمی‌داند آخر شعبان است یا اول ماه رمضان به نیت ماه رمضان
  4. روزه مستحب زن در صورت از بین رفتن حق شوهر
  5. روزه کسی که روزه برای او ضرر دارد
  6. روزه مسافر، مگر مواردی که استثناء شده است.»

در مسئله 977 هم اشاره شده است:

« روزه در تمام روزهای سال – جز روزه‌های حرام و مکروه- مستحب است؛ ولی روزه بعضی از روزها مستحب موکد است؛ از جمله؛

  1. اولین و آخرین پنجشنبه هر ماه و اولین چهارشنبه از دهه دوم هر ماه
  2. سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم هر ماه – ایام‌البیض-
  3. ماه رجب و شعبان- تمام یا بعضی از آن حتی یک روز-
  4. میلاد رسول اکرم(ص)- ا7 ربیع‌الاول-
  5. عید مبعث- 27 رجب-
  6. عید غدیر- 18 ذی‌الحجه-
  7. روز دحوالارض-25 ذی‌القعده-.»

همچنین در مسئله 978 می‌خوانیم:

«روزه‌های مکروه عبارت است از:

  1. روزه مستحب مهمان بدون اذن میزبان یا با نهی او؛
  2. روزه روز عرفه در صورتی که موجب ضعفی شود که مانع از اعمال عرفه شود.»

«رساله نماز و روزه»، مطابق با آخرین فتاوای مرجع عالی‌قدر، آیت‌الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله‌العالی) در مسائل مربوط به ابواب فقهی نماز، روزه و اعتکاف در قالب ۱۰۰۹ مسئله شرعی تنظیم شده است.

از مهم‌ترین ویژگی‌های این رساله این است که علاوه بر ساده‌نویسی، برای تسهیل در فهم، برخی مسائل دشوار و اصطلاحات فقهی نیز در انتهای کتاب فصل مستقلی با عنوان اصطلاح‌نامه فقهی در نظر گرفته شده است.

همچنین، علاقه‌مندان برای تهیه این رساله موضوعی و خلاصه که در ۱۸۲ صفحه گردآوری و با بهای ۲۵ هزار تومان  از طرف انتشارات انقلاب اسلامی روانه بازار شده است، می‌توانند به سایت انتشارات به نشانیkhameneibook.ir مراجعه، یا با شماره‌های ۰۲۱۶۶۴۹۳۵۴۸ و ۰۲۱۶۶۴۸۳۹۷۵ فروشگاه مرکزی، ۰۲۵۳۷۷۰۲۸۵۲ فروشگاه قم و ۰۵۱۳۲۲۸۱۲۲۵ فروشگاه مشهد مقدس تماس بگیرند.

انتهای پیام
captcha