کد خبر: 4136787
تاریخ انتشار : ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۳:۴۱

تاریخ جالب توجه کوچک‌ترین قرآن در آلبانی

کوچک‌ترین قرآن موجود در آلبانی که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده تاریخی جالب توجه دارد.

به گزارش ایکنا به نقل از یورو نیوز، ماریو پروشی همیشه وضو می‌گیرد و با دقت دست و صورت خود را می‌شوید، قبل از اینکه یک قرآن بسیار کوچک به اندازه تمبر پستی را از کشو خارج کند تا آن را ببوسد و قرائت کند.

خانواده پروشی چندین نسل است که این قرآن را که از جنگ‌های خونین یکی از متعصب‌ترین رژیم‌ها جان سالم به در برده است، حفظ کرده‌اند.

به گفته متخصصان این قرآن یکی از کوچک‌ترین قرآن‌های چاپی جهان است که در یک جعبه کوچک نقره‌ای نگهداری می‌شود. هرچند که این جعبه با گذشت زمان در حال زنگ زدن است.

 ماریو بروشی که در تیرانا، پایتخت آلبانی، زندگی می‌کند می‌گوید: ما این قرآن را نسل به نسل با فداکاری حفظ کرده‌ایم. قرآنی که تاریخ چاپ آن درج نشده است، سوره‌ها را با فهرست کامل دارد و دارای کاغذهای نازک و صفحات شماره‌گذاری و تزئین شده است. اما کسی نمی‌تواند آن را بخواند مگر با ذره‌بین که در جعبه آن تعبیه شده است. جعبه این قرآن تنها دو سانتی‌متر (۰.۷ اینچ) عرض و یک سانتی‌متر ضخامت دارد.

به گفته التون کاراج، محقق مطالعات قرآنی در دانشگاه بیدر در تیرانا، این نسخه 900 صفحه‌ای حداقل از قرن نوزدهم وجود داشته است.

وی تصریح می‌کند: این یکی از کوچک‌ترین قرآن‌های جهان است. تاریخ چاپ آن به اواخر قرن نوزدهم بازمی‌گردد. این یک اثر فوق‌العاده با ارزش بوده و خوشبختانه اکنون در آلبانی است.

 بقای معجزه‌آسا

اندازه کوچک تنها چیز استثنایی در مورد این قرآن نیست، زیرا دلیل واقعی مسلمان شدن خانواده کاتولیک بروشی نیز بوده است. ماریو می‌گوید: پدربزرگ و مادربزرگ من در حال حفر زمین برای ساخت خانه جدید در منطقه جاکوویکا در کوزوو بودند که جسد فردی را یافتند که آنجا دفن شده و این قرآن روی قلب او گذاشته شده بود.

وی ادامه داد: این کتاب کوچک حاوی داستان‌ها، برکات و معجزات بسیار است. این کتاب برای من خیلی عزیز است.

خانواده پروشی این را نشانه‌ای الهی دانستند و به اسلام گرویدند و پدربزرگ خانواده افسر ارتش پادشاه آلبانی در دهه سی قرن گذشته بود و به زبان عربی تسلط داشت و هر شب دوستانش را برای خواندن قرآن به خانه خود دعوت می‌کرد. او به مدت 41 سال این کار را با وجود حکومت دیکتاتوری و کمونیستی انور خوجه، که به شدت مخالف اسلام بود، انجام داد.

پروشی می‌گوید: یک روز به پلیس اطلاع دادند که ما یک قرآن در خانه داریم، اما کوچک بودن آن باعث شد پدرم آن را پنهان کند و تلاش زیادی کردند، اما نتوانستند آن را پیدا کنند.

 برکات کوچک‌ترین قرآن

در پی این حادثه، اسکندر، پدر پروشی، تصمیم گرفت این قرآن را به یکی از دوستانش در کوزوو بسپارد. او کتاب را به صورت قاچاق از مرز خارج کرد. در سال 2012 و با مرگ پدر پروشی این قرآن به او به ارث رسید.

وی می‌گوید: این کتاب کوچک حاوی داستان‌ها، برکات و معجزات بسیاری است. همسرش نیز همین احساس را دارد: هر بار که دست به این قرآن می‌زنم، تحت تأثیر قرار می‌گیرم و وقتی شرایط بدی را پشت سر می‌گذاریم، مثلاً وقتی دخترمان دچار مشکل سلامتی می‌شود، احساس اطمینان ما را رها نمی‌کند، زیرا می‌دانیم که قرآن با ماست و ما را حفظ خواهد کرد.

خانواده پروشی پیشنهادهای زیادی برای فروش این قرآن از سوی علاقه‌مندان به آثار عتیقه و حتی از برخی موزه‌ها دریافت کردند، اما پروشی از ابراز عشق، دلبستگی و اشتیاق خود برای رها نکردن این نسخه کمیاب از قرآن کریم می‌گوید: هرگز به فروش آن فکر نمی‌کنم، این قرآن متعلق به خانواده من است.

انتهای پیام
captcha