کد خبر: 4137577
تاریخ انتشار : ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۲
آیت‌الله غروی:

روانشناسی اسلامی‌ منحصر در آیات و روایات نیست

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: روانشناسی اسلامی مسئله عجیب و غریبی نیست بلکه در ارتباط با معانی، روش و موضوعات وسیع‌تر و گسترده‌تر از روانشناسی است، این‌گونه نیست تنها روانشناسی اسلامی را از آیات و روایات دریابیم و بگوییم این روانشناس اسلامی است، البته این اقدام جزئی از کار است.

آیت‌الله سیدمحمد غروی، عضو هیئت علمی‌ پژوهشگاه حوزه و دانشگاهبه گزارش ایکنا از قم، آیت‌الله سیدمحمد غروی، عضو هیئت علمی‌ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در مراسم گرامیداشت روز روانشناس و مشاور که  ۱۰ اردیبهشت‌ماه در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با همکاری مرکز تحقیقات، آموزش و مشاوره خانواده برگزار شد، با اشاره به بازنگری در علوم انسانی، اظهار کرد: در عین حال  که در مسیر این بازنگری از آورده‌های دیگران بهره می‌گیریم باید سره را از ناسره جدا کنیم و مسئولان بلندپایه باید به این مهم توجه کنند.

وی با اشاره به اینکه تکرار برخی واقعیت‌ها مانند تحول در علوم انسانی مبدأ تفکر برای انسان می‌شود، ادامه داد: با وجود همه پستی‌ها و بلندی‌های موجود، پژوهشگاه برای بازسازی علوم انسانی گام‌هایی برداشته است؛ علوم انسانی با سایر علوم متفاوت است و کسانی که می‌خواهند در هر رشته‌ای از علوم انسانی ورود کنند باید تحت نظارت اساتید باشند و برای بازسازی اطلاعات وسیعی از معارف دینی، اعتقادی، اخلاقی و ارزشی و دیگر معارف دینی را کسب کنند.


بیشتر بخوانید:


استاد حوزه و دانشگاه افزود: در روانشناس اسلامی دیدگاه‌های افراطی و تفریطی مختلفی وجود دارد و برخی در آغاز معتقد به کنار گذاشتن آن بودند تا بتوانیم روانشناسی اسلامی را ایجاد کنیم؛ در مقابل برخی دیگر اعتقاد بر این داشتند علم شرقی و غربی ندارد و می‌تواند در خدمت اسلام و جامعه اسلامی باشد. دیدگاه سوم متعادل بود که معتقد بر این بود نیاز به بازنگری دارد، اما این مهم زمان‌مند است.

وی بیان کرد: مسئولیت بازنگری علوم انسانی را مرحوم آیت‌الله مصباح یزدی عهده‌دار بودند که دیدگاه اعتدالی داشتند و  این دیدگاه ثمراتی داشت که کتاب‌های مختلفی در این زمینه تألیف شده است.

غروی ادامه داد: روانشناسی اسلامی مسئله عجیب و غریبی نیست بلکه در ارتباط با معانی، روش و موضوعات وسیع‌تر و گسترده‌تر از روانشناسی است. این‌گونه نیست تنها آن را از آیات و روایات دریابیم و بگوییم این روانشناس اسلامی است البته این اقدام جزئی از کار است، اما این‌گونه نیست که انحصار در آیات داشته باشد.

استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه روانشناسی اسلامی جوگرایی ندارد و موجود را منحصر به جهان مادی تلقی نمی‌کند، بیان کرد: روانشناسی اسلامی سعادت انسان را منحصر در سعادت دنیوی نمی‌داند و تنها به روش تجربی اثباتی نمی‌پردازد، البته نیاز به روش تجربی برای اثبات آورده‌های روانشناسی داریم، اما باید بدانیم روانشناسی اسلامی اهدافش بالاتر از زندگی این دنیا است.

غروی یادآور شد: ما در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه مدعی روانشناسی اسلامی هستیم، اما کار تمام شده نیست، اقدامات خوبی ناظر به نقد نظریه‌ها، مکتب و کتاب و سنت انجام شده تا پژوهشگران ما از این‌ پس بتوانند در این زمینه نظریه‌پردازی کنند.

انتهای پیام
captcha