
به گزارش خبرنگار ایکنا، علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه در همایش «دیپلمات دانشور منظومه فکری و دستاوردهای علمی وزیر شهید حسین امیر عبداللهیان» که صبح امروز، ۱۷ تیر ماه در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه برگزار شد، گفت: نزدیک به ۵۰ روز پیش حادثهای تلخ رخ داد و در این حادثه شهادت رئیسجمهور عزیزمان، وزیر امور خارجه جهادی و چند عزیز دیگر را داشتیم که موجب غم و اندوه ملت ایران شد. مردم ایران اسلامی در مراسم تشییع پیکر مطهر شهدای خدمت حماسه خلق کردند و این حماسه در انتخابات ریاست جمهوری برای بار دیگر به معرض نمایش و دید عموم گذاشته شد.
وی با بیان اینکه امروز به مردمسالاری دینی که در کشور حاکم است افتخار میکنیم، اظهار کرد: مردمسالاری دینی در نظام جمهوری اسلامی ایران یک واقعیت است و حقیقتی است که دشمن نمیتواند آن را انکار کند و این مسیر برای همیشه ادامه خواهد داشت و تحت هیچ شرایطی از مردمسالاری دینی غفلت نخواهیم کرد؛ به عنوان مثال در بحبوحه جنگ تحمیلی امام راحل همیشه بر نقش مردم تأکید داشتند و میگفتند این نظام به پشتوانه مردم به وجود آمده و با حمایت مردم و براساس مردمسالاری دینی دشمن بعثی را شکست دادیم.
سرپرست وزارت امور خارجه کشورمان شهید امیرعبداللهیان را یک سرمایه مهم ملی و انقلابی دانست و در این باره ادامه داد: این دیپلمات شهید با تلاشهای جهادی و براساس اعتقادی که به ولایت فقیه و ظرفیتهای ملی داشت، توانست در سازوکار دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران اتفاقات خوب عینی و عملی را رقم بزند و به الگویی برای دیگر دیپلماتها تبدیل شود و لذا در اینجا از مرکز مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه تقاضا دارم ابعاد مختلف سیاستورزی، تدبیر و کارکرد عملی شهید امیرعبداللهیان را برای دانشجویان، پژوهشگران و دیپلماتها تبیین کند و ایشان را به یک نماد و الگو تبدیل سازد.
باقری به سه رکن اصلی در سیاستورزی دولت شهید رئیسی و وزارت شهید امیرعبداللهیان اشاره و تأکید کرد: رکن اول اعتقاد به سیاست همسایگی، تعامل با همسایگان و باز کردن باب گفتوگو با همسایگان است. شهید امیرعبداللهیان بر این باور بود که در شرایط کنونی منطقه حتماً باید همگرایی و همسویی میان کشورها به وجود آید.
وی افزود: به هر حال تفاوتها میان ما و همسایگان وجود دارد ولی هنر دیپلماسی این است که اجازه تبدیل تفاوتها به اختلافات را ندهیم و اگر اختلافی هم وجود دارد باید با گفتوگو آنها را حل و فصل کرد و مسیر همکاری را فراهم آوریم و شهید امیرعبداللهیان به این موضوع باور قلبی داشت و به آن عمل کرد. در آغاز دولت سیزدهم روابط خیلی خوبی با کشورهای همسایه نداشتیم ولی امروز مناسبات به سطح خوبی رسیده و تعامل خوبی با همسایگان داریم و این دولت در سیاست خارجی اجازه نداد تفاوتها و اختلافات به واگرایی تبدیل شوند.
سرپرست وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه اعتماد متقابل سیاسی بین ایران و همسایگان وجود دارد، گفت: ما نیاز به در همتنیدگی اقتصادی کشورهای منطقه با هم داریم. قطعاً میتوان مدعی بود که خودمان میتوانیم ثبات، امنیت و صلح را در منطقه تضمین کنیم و از سوی دیگر هرگونه واگرایی در منطقه به معنای حفره و شکافی برای نفوذ بیگانگان و دشمنان ملتها و دولتها و کشورهای منطقه است و این عقلانیت راهبردی در منطقه وجود دارد که همزیستی با یکدیگر شرط اول ثبات و پایداری، امنیت و صلح منطقه محسوب میشود.
باقری ادامه داد: همچنین این یک واقعیت است که تا دیروز در اجرای امور سیاسی مختلف مرتبط با کشورهای مستقل و قدرت های نوظهور صرفاً نقش یک همکار را داشتیم ولی امروز به واسطه سیاستها و دیپلماسی هوشمندانه شهید امیرعبداللهیان به شریک در تصمیمگیری این کشورها تبدیل شدهایم. عضویت ایران در بریکس و سازمان همکاری شانگهای به این معناست که ایران در کنار دیگر قدرتها که در عرصه مناسبات بینالمللی جایگاه ویژهای دارند تبدیل به بازیگری شده که میتواند در تصمیمگیریهای آنها تأثیرگذار جدی داشته باشد.
وی رکن دوم سیاستورزی در دولت شهید رئیسی و وزارت شهید امیرعبداللهیان را مربوط به موضوع همافزایی با کشورهای مستقل و قدرتهای نوظهور دانست و گفت: هرگونه واگرایی در منطقه بسترهای ایجاد حفره و نفوذ بیگانگان را فراهم میآورد و لذا برای جلوگیری از این مشکل باید عقلانیت راهبردی و همزیستی مسالمتآمیز در منطقه حاکم شود تا به یک امنیت پایدار دست یابیم. هنر دیپلماسی شهید امیرعبداللهیان این بود که مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران را به خوبی درک میکرد و آنها را به ابزار اقتدار نظام در منطقه تبدبل کرد و در این دوره ایران با شرکت در مناسبات چندجانبه مانع یکجانبهگرایی آمریکا شد و در نهایت امروز کشور ما به یک قدرت در سازوکارهای بینالمللی تبدیل شده است.
سرپرست وزارت امور خارجه رکن سوم را مربوط به سیاست بازدارندگی دانست و اظهار کرد: در سه سال اخیر که شهید امیرعبداللهیان سکاندار هدایت وزارت خارجه بود توانست در عرصه بازدارندگی نوعی پایداری را به وجود آورد که عملیات وعده صادق نمونهای از آن است و به جرئت میتوان گفت در سیاست خارجی به یک قدرت بازدارندگی در برابر دشمنان دست پیدا کردهایم و دشمنان این قدرت بازدارندگی ما را لمس کردهاند.
باقری گفت: شهید امیرعبداللهیان نقش مهمی در پیشبرد سیاستهای دولت در حوزه تعامل با قدرتهای نوظهور ایفا کرد و این سیاست را ذیل گفتمان چندجانبهگرایی در برابر یکجانبهگرایی آمریکا پیش برد. امروز یکجانبهگرایی آمریکا با شکست مواجه شده و چندجانبهگرایی به صلح و ثبات پایدار در جهان کمک میکند.
انتهای پیام