
به گزارش ایکنا، ارائه خدمات درمانی هلالاحمر به عزاداران روز عاشورا در عتبات عالیات، پایان
حج ۱۴۰۳، راههای پیشگیری از تب دنگی، ابلاغ سند ملی سبک پوشش اسلامی ایرانی، برگزاری دومین همایش علمی هیئت و آئینهای مذهبی و سومین جشنواره ملی رسانهای «حریم رسالت» از جمله رویدادها و اخباری است که طی هفته گذشته منتشر شد.
همچنین طی این هفته یادداشتها و مصاحبههایی با محور امام حسین(ع) و عاشورا با صاحبنظران و کارشناسان حوزههای گوناگون انجام شد. یادداشتهای حجتالاسلام علیرضا قبادی، جامعهشناس و کارشناس دین به مناسبت ماه محرم یکی از این موارد است که به وجوه گوناگون زیارت امام حسین(ع) پرداخته است. خبرگزاری ایکنا به
تربیت حسینی و ابزارهای آن از جمله سرود، انیمیشن، رسانه ملی، مسجد، هیئت و ... پرداخت و با شخصیتهای متخصص این حوزهها گفتوگو کرد.
مصاحبه دیگری نیز به تأثیر عزاداری امام حسین(ع) در سلامت روان اشاره داشت. گفتوگو با حجتالاسلام سیدمهدی رفیعیراد، دانشآموخته دکترای مطالعات استراتژیک و پژوهشگر دینی و حکمرانی کشور در مورد سیره اجتماعی امام حسین(ع) و تعامل ایشان در میان مردم به ویژه پیش از حادثه عاشورا از دیگر تولیدات ایکنا در هفتهای بود که گذشت.
در ادامه گزیدهای از این رویدادها و مصاحبهها را مرور میکنیم.
دفتر حج ۱۴۰۳ بسته شد
۲۴ اردیبهشت سال جاری بود که اولین گروه از زائران حج تمتع کشورمان با بدرقه رسمی مسئولان از فرودگاه امام خمینی (ره) راهی سرزمین وحی شدند و بامداد امروز شنبه ۲۴ تیرماه با ورود آخرین گروه از عوامل اجرایی حج به کشور، عملیات حج ۱۴۰۳ به پایان رسید. امسال ۸۷ هزار و ۶۵۰ زائر ایرانی در مناسک حج تمتع شرکت کردند و عملیات رفت و بازگشت زائران را هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) برعهده داشت. برای حج امسال ارز ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومانی اختصاص داده شده بود و حداقل هزینه این سفر معنوی ۱۶۲ و حداکثر قیمت آن ۱۸۸ میلیون تومان بود.
دیگر ویژگیهای حج امسال را
اینجا بخوانید.
یادداشتهایی با محور زیارت امام حسین (ع)
ابزارهای تربیت حسینی
واقعه کربلا نه یک حادثه بلکه یک دانشگاه بزرگ تربیت حسینی است، واقعهای که بسیاری از آموزههای دینی را دربر دارد و والدین به عنوان افرادی که نقش مهم و اساسی در تربیت فرزندانشان بر عهده دارند، میتوانند با استفاده از ابزارهای مهم تربیتی از ظرفیت قیام عاشورا برای تربیت دینی فرزندان خود بهره گیرند. در این راستا خبرگزاری ایکنا درصدد برآمده است تا به بررسی ابزارهای مهم تربیتی همچون بازیهای رایانهای، بازیهای رومیزی، کتاب، نمایش، سرود، مسجد، هیئت و ... که میتواند معرف و مروج فرهنگ عاشورا برای کودکان و نوجوانان باشد بپردازد.
«
والدین تکمیلکننده پازل آموزش دینی رسانه باشند» تیتر دیگری است که در مصاحبه با داود نعمتی انارکی، عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه صداوسیما و کارشناس رسانه بیان شد. وی عملکرد رسانه ملی در ارتباط با تأثیرگذاری دینی بر کودک و نوجوان را عمدتاً بر پایه شور و احساس دانست و گفت: والدین میتوانند تکمیلکننده پازل آموزشی رسانه نسبت به مفاهیم دینی باشند، مشروط بر آنکه این مفاهیم برای آنها باورپذیر شده باشد.
«
سرود؛ ابزار تصویرسازی از فرهنگ عاشورا در فضای ذهنی کودکان» نیز تیتر مصاحبه با امیرحسین کاکازاده، معلم و مؤسس مجموعه سرودستان است که معتقد است؛ محرم، واقعه عاشور و کربلا تماماً پیام است و سرود میتواند این پیامها را مخابره کند و به کودکان انتقال دهد. سرود این قابلیت را دارد که به کودکان و نوجوانان کمک کند تا بتوانند در فضای ذهنی خود واقعه عاشورا را تصویرسازی کنند و با آن ارتباط برقرار کنند.
هیئتهای مذهبی محل مناسبی برای آشنایی کودکان و نوجوانان با معارف و فرهنگ عاشورا هستند. چنانچه بتوان در هیئتهای مذهبی، کودکان و نوجوانان را با معارف حسینی آشنا کرد، میتوان زمینه را برای زندگی حسینی آتی ایشان فراهم کرد. در این راستا به سراغ هانی چیتچیان، کارشناس و مدرس قرآن رفتیم تا درباره ظرفیتهای تربیتی هیئتهای مذهبی برای جذب کودکان و نوجوانان به فرهنگ عاشورایی گفتوگو کنیم. این گفتوگو را با تیتر «
لزوم خوانش ویژه کودکان از عاشورا در هیئتهای مذهبی» بخوانید.
زنان عاشورایی
عاشورا یکی از بزرگترین بزنگاههای تاریخ بشریت است. این بزنگاه بزرگ را نیز مردان و زنان شجاع در کنار یکدیگر ترسیم کردهاند، اما چه تاسفبار که زنان این عرصه آنچنان که شایسته است معرفی نشده و جامعه از درک عظمت آنها محروم مانده است. کتاب زنان عاشورایی؛ نقش زنان در نهضت امام حسین علیهالسلام (از عاشورا تا سقوط امویان)، اثری از زهره یزدانپناه قرهتپه است که به معرفی جمعی از بانوان حاضر در واقعه عاشورا پرداخته است.
خبرگزاری ایکنا در تلاش برای معرفی بانوان حاضر در واقعه عاشورا از مطالب این کتاب یاری گرفته است که هفتمین قسمت از این مجموعه، به معرفی «شهربانو» و «لیلی التمیمیه» و دیگر بانوان دشت کربلا اختصاص دارد. «
بهت زنان عاشورا از قساوت یزیدیان» تیتر این قسمت از معرفی زنان عاشورایی است.
عزاداری برای امام حسین (ع) چه تأثیری بر سلامت روان دارد
سیدحسن موسویچلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی در گفتوگو با ایکنا، با اشاره به اینکه یکی از موضوعات بسیار مهم در سلامت روانی انسانها، موضوع تخلیه صحیح روانی است، گفت: یکی از مؤلفههایی که میتواند در این حوزه تأثیرگذار باشد حضور در مراسم، مناسک و اماکن مذهبی است. این مسئله مختص به مسلمانان نیست بلکه پیروان سایر ادیان نیز برای نیایش به مراکز دینی خود میروند؛ حتماً دیدهاید که ورزشکاران قبل از ورود به زمین و بعد از موفقیت نیز دعا میکنند؛ این کار یکی از راههای مدیریت صحیح حوزه سلامت روان است؛ در همین راستا حضور در مناسک، مراسم و آئینهای دینی و مذهبی نیز مؤثر است.
وی به ریشه دواندن عاشورا و عشق به امام حسین(ع) در ذهن و روح ما شیعیان حتی از زمانی که مادرانمان ما را باردار بود، اشاره کرد و گفت: علاقه به مراسم عاشورا از دوران جنینی و کودکی در ما به وجود آمده است و موضوع عاشورا در سبک زندگی ما به ویژه ما شیعیان جایگاه ویژهای دارد و میتواند به بهبود حالمان و سلامت روان و سلامت معنوی ما کمک کند.
متن کامل این مصاحبه را
اینجا بخوانید.
حق الناس
«حقالناس» مهمترین و پربسامدترین موضوع در دین اسلام است تا جایی که طولانیترین آیه قرآن (سوره بقره آیه ۲۸۲) نیز به همین موضوع اختصاص دارد و امیرالمؤمنین امام علی (ع) نیز میفرمایند؛ «خدای متعال رعایت حقوق بندگانش را مقدمهای بر رعایت حقوق خودش قرار داده است.» اوج تجلیگاه توجه به حقالناس در مکتب اسلام و اهلبیت (ع) را میتوان در شب عاشورا مشاهده کرد؛ هنگامی که امام حسین (ع) شرط پیکار با ظلم و همراهی با خود را بدهکار نبودن گذاشت و بیعت خود را از افرادی که حقی بر گردن دارند برداشت چراکه پرداخت حق مردم را مقدم بر حضور در جهاد با طاغوت میدانستند.
شکلگیری جامعهای مهربانتر با التزام به سیره اجتماعی امام حسین(ع)
حجتالاسلام سیدمهدی رفیعیراد، دانشآموخته دکترای مطالعات استراتژیک و پژوهشگر دینی و حکمرانی کشور در رابطه با سیره اجتماعی امام حسین(ع) و تعامل و رفتار ایشان در میان مردم به ویژه پیش از حادثه عاشورا، توضیحاتی را برای مخاطبان ایکنا ارائه داد که متن کامل آن را میتوانید
اینجا بخوانید.
در بخشی از این گفتوگو آمده است؛ ۱۱ سال امامت امام حسین(ع) پر از اتفاقات و حوادث مختلفی بود که مهمترین رفتار و مأموریت ایشان حفظ اسلام ناب محمدی بود. امام حسین(ع) توانستند در یک سازگاری اجتماعی در میان مردم، این ایام را سپری کرده و با رفتار متین و منش محمدی خود در برابر ظلم و جور زمان ایستاده و اسلام ناب محمدی را از اسلام یزید و معاویه تمیز دهند.
اگر سیره اجتماعی امام حسین(ع) در رفتار فردی تکتک مردم جامعه نمایان شده و افراد بتوانند سیره سیدالشهدا(ع) را سرلوحه زندگی خود قرار داده و ابعاد مختلفی از مهربانی فردی و خانوادگی را با التزام به سیره امام حسین(ع) تولید کنند، جامعه اسلامی با مهربانی و عطوفت عجین خواهد شد. بدین ترتیب اتفاقات مبارک در آن دوچندان میشود.
همایش علمی هیئت و آئینهای مذهبی برگزار میشود
دومین همایش علمی هیئت و آئینهای مذهبی به همت مرکز احیای امر دانشگاه امام صادق(ع) و اندیشکده هیئت سازمان هیئت و تشکلهای دینی و مشارکت بیش از ۳۰ دانشگاه و مرکز علمی برگزار میشود.
در دومین دوره این همایش، موضوع روایت اجتماعی هیئت مدنظر است. این همایش در ۱۸ بهمنماه ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد، پژوهشگران تا ۱۵ شهریورماه فرصت دارند چکیده و تا پایان مهرماه، اصل مقالات خود را از طریق ثبت نام در تارنمای رسمی همایش به نشانی www.heyatconf.ir ارسال کنند.
علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر و پیگیری اخبار همایش از جمله محتوای علمی پیشنشستها میتوانند به تارنما و یا شبکههای اجتماعی همایش به نشانی heyat-conf مراجعه کرده و یا با شماره ۸۸۵۷۴۴۴۵-۰۲۱ ارتباط گیرند.
جشنواره ملی رسانهای «حریم رسالت» برگزار میشود
سومین جشنواره ملی رسانهای بانوان با عنوان «حریم رسالت» به همت سازمان بسیج رسانه تهران بزرگ و در قالبهای کلیپ و گزارش ویدیویی، موشنگرافی، اینفوگرافی، پادکست، مستند، عکس، گزارش تحقیقی و تحلیلی، یادداشت و سرمقاله، گزارش خبری، مصاحبه و تیتر برگزار میشود. علاقهمندان به شرکت در جشنواره میتوانند آثار خود را به شناسه کاربری shahid_soleymani ۱۴@ در پیام رسانها ارسال کرده و برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت harimeresalat.com مراجعه کنند.
سازمان بسیج رسانه تهران بزرگ به عنوان برگزار کننده این جشنواره ملی، مهلت ارسال آثار به اینجشنواره را روز ۳۰ شهریورماه سال جاری اعلام کرده است.
راهکار رسیدن به قاعده بازیهای دیجیتال برای والدین
خبرگزاری ایکنا بنابر رسالت آموزشی خود نسبت به ارائه بستههای آموزشی برای خانوادهها در رابطه با موضوع «سواد بازیهای دیجیتالی» اقدام کرده است تا والدین را با نسبت بازیهای رایانهای با تربیت رسانهای فرزندان، اثرات و پیامدهای آن و نقش والدین و مربیان در تربیت فرزندان در مواجهه با بازیهای رایانهای آشنا کند. در این درسگفتارها محسن رزاقی، پژوهشگر و مدرس سواد رسانهای به بیان نکاتی مهم در موضوع یادشده پرداخته است.

در بخشی از آخرین درسگفتار سواد بازیهای دیجیتال آمده است؛ یکی از معروفترین سبکها، سبک بتر رویال است، در این سبک بازیهای رایگان زیادی تولید شدهاند. در این سبک تعداد زیادی بازیکن وارد میدان نبرد میشوند و با دستان خالی مبارزه میکنند که ابزارهای مبارزهشان را باید از همان میدان مبارزه جمع کرده و یا همبازی و رقیبشان در آن بازی را غارت کنند. ممکن است، بعضی از این بازیها از نظر سبک هنری، بسیار خوش آب و رنگ و جذاب باشند، اما در لایه قاعدهاش بسیار خطرناک هستند، چون عملاً این ارزش را به فرزند ما میدهند که من اگر میخواهم رشد کرده و خودم را حفظ کنم، باید رقیبهایم را نابود و حذف کنم. در این زمینه پیامدهای چه مثبت و چه منفی ناظر به قواعد را میتوان تعریف کرد.
متن کامل این درسگفتار را
اینجا بخوانید.
راههای پیشگیری از تب دنگی
افزایش موارد گزارش شده از تب دنگی در کشور موجب نگرانی مسئولان و مردم شده است. در همین راستا وزارت بهداشت در تلاش است با افزایش آگاهی مردم از افزایش مبتلایان به این بیماری بکاهد.
تب دنگی یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش پشههای آلوده به ویروس دنگی به انسان منتقل میشود. شهنام عرشی، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران اعلام کرده است: هم اکنون ۴۰ شهر ایران درگیر پشه آئدس هستند و مبارزه با پشه آئدس حداقل در ۸۷ نقطه کشور در حال انجام است. این پشه چهار بیماری تب دانگ، تب زرد، چیکونگونیا و زیکا را ایجاد میکند که در حال حاضر هیچ کدام از این بیماریها واکسن و درمان قطعی ندارند.
راهکارهای مهمی در پیشگیری از ابتلا به تب دنگی توصیه شده است که این توصیهها را
اینجا بخوانید.
ابلاغ سند ملی سبک پوشش اسلامی ایرانی
سند ملی سبک پوشش اسلامی ایرانی در هفت ماده و پنج تبصره بر اساس مصوبه شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی و به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی در جلسه هشتم خردادماه شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و محمد مخبر آن را در سوم تیرماه به دستگاههای مسئول در حوزه حجاب ابلاغ کرد.
وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی، اقتصاد، صمت، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، صدا و سیما، معاونت اجتماعی قوه قضائیه، مرکز ملی فضای مجازی، پلیس فتا، شورای اجتماعی کشور، اتاق اصناف، شورای فرهنگی اجتماعی زنان، کمیسیون فرهنگی مجلس از جمله دستگاههایی هستند که این مصوبه به آنها ابلاغ شده است.
ارائه خدمات درمانی هلالاحمر به عزاداران روز عاشورا در عتبات عالیات
سیدعلی مرعشی، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت گفت: جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران خدمات خود را در ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان به صورت شبانهروزی و با استفاده از کادر مجرب پزشکی اعم از پزشکان متخصص و عمومی، پرستاران، کارشناسان فوریتهای دارویی و سایر ردهها به بیماران و مصدومان در عتبات عالیات ارائه میکند.
وی افزود: عمده بیماران در این ایام عزاداری دچار عفونتهای تنفسی، مشکلات گوارشی، علائم اولیه گرمازدگی و دردهای اسکلتی و عضلانی هستند و جراحتهای ناشی از سبک خاصی از عزاداری، بخش قابل توجهی از مراجعات را تشکیل میدهد.
انتهای پیام