
به گزارش ایکنا، محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور در اجلاس روسای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور که صبح امروز،شنبه 24 شهریورماه در سالن اجتماعات دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد با اشاره به نزدیک شدن به هفته وحدت، گفت: وحدت رمز اصلی پیروزی و ماندگاری انقلاب و رمز حل چالشهای امروز ما است. قطعا همبستگی و وحدت و انسجام نیروهای نخبه و پر تلاش کشور نوید بخش حل مشکلات است.
عارف با بیان اینکه آمادگی آمادگی داریم مصوبه 21 ساله واگذاری زندان اوین به دانشگاه را احیا کنیم، گفت: در نشستی که در دانشگاه در دوره قبل داشتیم این تصمیم را گرفتیم که با توجه به فرهنگی بودن انقلابمان معروفترین و مخوفترین زندان قبل از انقلاب را به دانشگاه تبدیل کنیم و در دولت هم تصویب شد که زندان اوین به دانشگاههای شهید بهشتی و علوم پزشکی شهید بهشتی واگذار شود.
عارف با تأکید بر اینکه مصوبه دولت قانونی و جدی بود، تصریح کرد: در سال اول منابعی را نیز برای آن گذاشتیم ولی اجرا نشد. آمادگی داریم مصوبه واگذاری زندان اوین به دانشگاه را احیا کنیم و این به نفع کشور است و این پیام را به دنیا میدهیم که زندان را به دانشگاه تبدیل میکنیم. از عمر این مصوبه 21 سال میگذرد از نوجوانی عبور کرده امیدواریم به پیری نرسد.
معاون اول رئیسجمهور با تأکید بر اینکه «ناترازی» یک واژه جا افتاده در نظام برنامهریزی ما است، گفت: ناترازیهای مختلفی در بخشهای مختلف داریم. در اقتصاد با یک مسئله جدی ناترازی مواجه هستیم. در سال گذشته تراز تجاری ما 17 میلیارد دلار منفی بوده است. کسری که الان در وسط سال با آن مواجه هستیم حدود هزار همت است.
وی با بیان اینکه هنر ما پاک کردن صورت مسئله و برخوردهای امنیتی است، افزود: آیا توانستیم در ارتباط با چالشهای فرهنگی و اجتماعی همسو با مردم پیشبرویم؟ آیا در پاسخگویی به مسائل فرهنگی و اجتماعی موفق بودهایم؟ با چه چالشها و بحران فرهنگی و اجتماعی موفق بودهایم؟ فضایی که در طی چند سال اخیر در دانشگاهها حاکم بوده، فضای امنیتی بوده است و ما نگرانیم.
عارف با ابراز گلایه از اینکه رؤسای دانشگاهها در دو دهه اخیر بسیار محافظهکار شدهاند، افزود: چقدر ماندگاری و بقا در یک پست و صندلی برای ما ارزشمند است که وظایف ذاتی و اجتماعی خودمان راکنار بگذاریم؟
وی تصریح کرد: دانشگا صرفا وظیفه تولید علم و تربیت دانشجو را ندارد. در فرمایش رهبر معظم انقلاب وظیفه سوم نیز تعریف شده که از آن غفلت کردیم. دانشگاه هنوز مرجعیت خود را در بین مردم از دست نداده و هنوز احترام و اعتماد استاد و دانشگاه درجامعه بالاست چقدر از این مسئله استفاده کردیم؟ اگر تعلل کنیم و محافظهکار شویم آیا اعتماد و احترام استاد و دانشگاه حفظ خواهد شد؟
عارف با طرح این پرسش که چند نفر از رؤسای دانشگاهها و مراکز پژوهشی، قانون برنامه هفتم را خواندهاند؟، گفت: یک مقدار بیتفاوت شدهایم. «وفاق» یک واژه عمومی است که باید راهبرد همه نهادها و دستگاهها باشد.
وی ادامه داد: در ماههای اول اجرای برنامه هفتم توسعه هستیم و این روزها درحال نوشتن آییننامهها و دستورالعملها هستیم که بسیار برای اجرایی شدن برنامهها مهم است. رؤسای دانشگاه و اساتید باید کمک کنند. وظایف رؤسای دانشگاه و اساتید در مراکز استانها در این رابطه دو چندان است.
عارف سپس با بیان اینکه رئیسجمهور چهره دانشگاهی است و میخواهد مشکلات کشور را فقط و فقط با ساز و کارهای علمی و فرهنگی حل کند، افزود: رویکرد ما در دولت این است که حتی مسائل امنیتی و مرزها را از طریق ساز و کارهای فرهنگی سرو سامان بدهیم و حل کنیم نه بالعکس.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه سخنان خود با ابراز گلایه از اینکه در برخی از جلسات شورای عالی عتف چند وزیر بیشتر شرکت نمیکنند و معاونان را میفرستند، گفت: باید این شورا را فعال کنیم. وزیر علوم گزارش بدهد که خروجی و نقش شورای عتف طی این 20 سال در حل مشکلات جامعه و ایجاد انسجام و همکاری بین مراکز و دستگاههای دولتی چقدر بوده است.
وی ادامه داد: در قانون نوشته نشده که برای اینکه انشای خوب بنویسیم و بگوییم ما شورای عالی عتف داریم. شورای عالی عتف بنا بود نقش سیاستگذاری و نوآوری را در کشور برعهده داشته باشد.
عارف افزود: طبق برنامه هفتم رتبه جهانی ایران در تولید علم باید به 14 برسد که دستیافتنی است. باید سعی کنیم آن را عملیاتی کنیم. با شناختی که از اساتید و محققین بزرگ و دانشگاهها داریم، دستیافتنی است.
عارف با تأکید بر اینکه باید مهاجرت معکوس نخبگان به طور جدی در دستور کار باشد و آنها را باید برگردانیم، اظهار کرد: در هایتک 30 نفر اول دنیا را که نگاه میکنیم خیلی از آنها دانشجویان ما هستند که در کشورهای دیگر در حال کارکردن دراین زمینه هستد و این مایه تأسف است. بازگرداندن آنها باید با ساز و کارهای منطقی و آرامشبخش پیگیری شود.
وی تصریح کرد: باید به طور جدی در اقتصاد دیجیتال پیش برویم و طبق برنامه هفتم توسعه باید تا پایان برنامه، سهم آن از تولید ناخالص داخلی حداقل 10 درصد باشد.
عارف با بیان اینکه باید در فناوریهای نوظهور پیشتاز باشیم، گفت: به هیچ وجه پذیرفتنی نیست که در هایتک در منطقه و جهان عقب بیفتیم.
وی با تأکید بر اینکه شعار آموزشهای حرفهای و مهارتی را دادیم ولی وضعیت نامطلوب است، گفت: باید این وضعیت را صلاح کنیم. در برنامه هفتم توسعه یک تکلیف خوبی دیده شده که تا پایان برنامه باید تا 40 درصد آموزشها مهارتی و حرفهای باشد.
معاون اول رئیسجمهور بر ضرورت حاکم شدن فضای علمی و فرهنگی بر دانشگاهها و پرهیز از مداخله عوامل غیردانشگاهی در امور دانشگاه، گفت: دانشگاه حق ندارد به محض اینکه با کوچکترین مسئله روبرو شد به دلیل بیتجربه بودن رئیس و مدیر دانشگاه به نیروهای خارج از دانشگاه متوسل شود؛ این حق را هیچ دانشگاهی ندارد.
وی ادامه داد: ضرورت تداخل و احیانا دخالت در دانشگاه باید در سطحی بالاتر از دانشگاهها تأیید شود. احترام به دانشگاه و حفظ حرمت دانشگاه مهم است. وظیفه خودتان را باید خودتان انجم دهید. نگهبانی و حراست از دانشگاه و حل مسائل کوچک دانشگاه بر عهده مدیریت دانشگاه است و شما باید از همکاری در دانشگاه، دانشکدهها و معاونین دانشگاهها استفاده کنید که این ظرفیت را داشته باشند. ارجاع کار به بیرون از دانشگاه هنر نیست نهایت بیهنری و ضعف رئیس دانشگاه است.
عارف با تأکید بر اینکه ما نیازمند فضای صمیمی و فرهنگی در دانشگاهها هستیم، افزود: دانشگاه باید با نشاط و دانشجو باید فعال باشد. دانشجوی فعال و با نشاط پرخاش هم میکند، او عین پسر و دختر ما است. آیا هنگامی که در خانه پسر و دخترمان پرخاش میکند، او را از خانه بیرون میکنیم؟ حتی زمانی که از خانه فرار کند سعی میکنیم تا با التماس او را به خانه باز گردانیم. آیا این نگاه را رئیس و معاون دانشگاه به عنوان پدر خانواده مقابل دانشجویان دارد یا خیر؟
وی با بیان اینکه ما باید به دنبال جذب دانشجویان باشیم، ادامه داد: ممکن است دانشجویی به دلیلی، تحت تأثیر مسئلهای قرار بگیرد و پرخاشی نیز انجام دهد، او جوان است و پاسخ پرخاش، جواب تند نیست. اگر خدایی ناکرده، این احساس پیش بیاید که مشکل از جای دیگری است طبیعتاً با اقتدار با مسائل و مشکلات کشور برخورد میکنیم.
عارف اظهار کرد: در این نظام نشان داده شده علیرغم تمام نگاههای فرهنگی و حل مسائل از طریق فرهنگی، اجازه عبور از خطوط قرمز را نمیدهد که قطعا اینگونه افراد در دانشگاهها وجود ندارد. دانشجویان و همکاران به ارزشها و نظام اعتقاد دارند اما باید اختلاف نظرها و سلیقهها را مطرح کرد.
انتهای پیام