
به گزارش ایکنا، آیتالله سیدکاظم نورمفیدی، مؤسس پژوهشگاه فقه معاصر و نماینده ولی فقیه در گرگان، شامگاه چهارشنبه، 10 اردیبهشت ماه در مراسم رونمایی از درگاه جامعه فقه معاصر با بیان اینکه فقه در طول زمان باید بتواند به نیازهای روز جامعه پاسخ دهد، گفت: یکی از مسائلی که سالها ذهن مرا به خود مشغول کرده، این بود که فقه در دنیای کنونی که تحولات با سرعت بسیار زیادی در حال رخدادن است چگونه میخواهد به نیازها و مشکلات امروز پاسخ دهد؟
وی با بیان اینکه رویکرد فقه در سابقه فردی و متوجه به اعمال مکلف به عنوان فرد بوده است نه جامعه، افزود: فقه ما در سابق، مسائل شخصی و فردی بوده و منشاً فروعاتی که در فقه ما وجود داشت یا استفتائات مراجع و یا تحقیقاتی بود که در حوزههای درسی ابداع میشده است لذا فقه نمیتواند به این شکل برای امروز هم پاسخگو باشد.
نماینده ولی فقیه در گرگان با تأکید بر اینکه فقه باید متحول شود، تصریح کرد: با تلاشهای صورت گرفته شاهدیم حوزههای علمیه امروز جایگاه خوبی در این عرصه پیدا کردهاند و این پژوهشگاه یکی از این نمونهها برای ایجاد تحول در فقه متناسب با زمان و مکان عصر کنونی است.
نورمفیدی با اشاره به رشتههای تخصصی در حوزه علمیه و درختواره دانشی، اضافه کرد: خروجی حوزه باید متفاوت از خروجی دانشگاه باشد زیرا کسانی که از حوزه وارد منصب قضا میشوند علاوه بر جنبه علمی باید جنبه معنوی و اخلاقی و تواضع و برخوردهای حوزوی را هم به منصه ظهور برسانند.
آیتالله نورمفیدی با بیان اینکه تربیت مجتهدین عالم و وارسته، هدف اصلی حوزههای علمیه است، ادامه داد: راهاندازی رشتههای تخصصی نباید سبب مغفول ماندن تربیت مجتهدین زمانشناس شود زیرا امروز به شدت به فقهایی نیاز داریم که هم اجتهاد قوی داشته باشند و هم نیازهای روز را درک کنند و بشناسند.
مؤسس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با بیان اینکه مخاطب ما در مسائل فقهی تنها داخل کشور نیست، گفت: امروز دنیا مخاطب ماست و باید برای سطوح مختلف برنامه داشته باشیم زیرا قرآن کریم برای همه بشریت نازل شده است و آیات آن وظیفه و رسالت جهانی برای ما تعریف کرده است که باید در این مسیر روشن از همه ظرفیتها از جمله فقه معاصر بهره ببریم.
نماینده ولی فقیه در گرگان اضافه کرد: فقیه امروزی باید جامعنگر باشد و در صدور فتاوا همه ابعاد اجتماعی و دینی را در نظر گیرد. در روایات هم داریم که یک فقیه با بررسی زوایای مختلف یک موضوع باید نسبت به آن اظهارنظر داشته باشد.
وی با بیان اینکه یکی از معجزات انبیا این بود که با زبان مردم، با قومشان سخن گفتند و رسالت خود را پیش بردند، تصریح کرد: در آیات قرآن کریم هم تاکید شده است که انبیاء را به زبان قوم فرستادیم تا بتوانند در اهداف رسالت موفق باشند؛ امروز هم فقها باید به زبان روز آشنا باشند تا از تأثیرگذاری برخوردار شوند. فقها و مجتهدین امروز باید دنیا و شرایط آن را بشناسند و به گونهای مطالب را بیان کنند که خدای ناکرده سبب ایجاد نفرت نشود.
برپایی 200 نشست علمی و فعالیت 11 گروه پژوهشی
همچنین حجتالاسلام والمسلمین سیدمجتبی نورمفیدی؛ رئیس پژوهشگاه فقه معاصر، در این مراسم با اشاره به روایتی از امام کاظم(ع) مبنی بر لزوم تفقه در دین، گفت: بخش مهم تفقه در دین همین تفقه اصطلاحی استو بنابر نیاز و ضرورت این مؤسسه ارزشمند به همت حضرت آیتالله نورمفیدی از حدود 5 سال قبل راهاندازی شد.

وی افزود: اگر پژوهشهای فقهی را به دو سطح کاربردی و بنیادی تقسیم و پیوستگی و همپوشانی این دو سطح را مورد ملاحظه قرار دهیم کار این مجموعه هم در این دو ساحت شکل گرفته است؛ قطعاً هر دو ساحت پژوهش در تاریخ فقه سابقه دارد گرچه محدودتر بوده است؛ در دورهای کارهای بنیادی بیشتر و در زمانی پژوهشهای کاربردی بیشتر شده است و امروز هم این دو نوع پژوهش را در پژوهشگاه با حضور 11 گروه علمی و 40 استاد برجسته در رشتههای مخلتف داریم.
نورمفیدی بیان کرد: 30 قرارداد پژوهشی به امضا رسیده است و نهادها و دستگاهها از حوزه و پژوهشگران خواستار راه حل هستند و این پژوهشگاه هم در همین راستا به فعالیت خود ادامه میدهد و تلاش داریم از موازیکاری اجتناب شود. طی چند سال اخیر بیش از 200 نشست علمی قابل قبول در این مؤسسه برگزار شده است و بیش از 25 مجله هم انتشار یافته است.
بارگذاری مطالب فقه معاصر
همچنین حجتالاسلام والمسلمین مصطفی دری؛ قائم مقام پژوهشگاه فقه معاصر در سخنانی به معرفی فعالیتهای این پژوهشگاه پرداخت و گفت: دانشنامه فقه معاصر، کتابخانه فقه معاصر و مجلات فقه معاصر از جمله بخشهای سایت پژوهشگاه است. در این سایت دروس مرتبط از دهه 1370 بارگذاری شده است و خواهد شد.
وی افزود: بانکداری اسلامی و معاملات جديد، تغییر جنسیت مرد و زن، فقه حکومت اسلامی، فقه روابط بین الملل، فقه قواعد حاکم بر فقه اجتماعی، فقه محیط زیست از جمله موضوعاتی است که به عنوان درس در سایت قرار داده شده است و متن دروس هم به تدریج بارگذاری میشود. این موضوعات و برخی موضوعات دیگر روز مانند نسبت بین حقوق و تکالیف شهروندی، حقوق بشر و حقوق شهرنشینی و لزوم بازخوانی تاریخی گزارههای فقهی برای کاربرد در جامعه امروز در قالب نشستهای علمی مورد بحث قرار گرفته است و تاکنون در طول 5 سال، 200 نشست وزین علمی با حضور صاحبنظران برگزار شده است.
دری بیان کرد: مبادی فقه محیط زیست و منابع طبیعی، فقه هنر و مبادی فقه حقوق از جمله مجلاتی است که از طرف این پژوهشگاه انتشار یافته است.
انتهای پیام