
به گزارش ایکنا،
حجتالاسلام والمسلمین محسن الویری، استاد
دانشگاه باقرالعلوم(ع)، هفتم خرداد ماه در مراسم افتتاحیه همایش خوانش تاریخی پیام حوزه پیشرو و سرآمد که در این دانشگاه برگزار شد، ضمن تبریک فرا رسیدن دهه اول ذیالحجه، گفت: بیشتر مفسران مراد از لیال عشر در آیه دوم سوره مبارکه فجر را بر این دهه تطبیق دادهاند.
وی با تأکید بر تبرک جستن از این دهه پر از خیر و رحمت و برکت، افزود: وظیفه خود میدانم ضمن گرامیداشت مقدم همه استادان، پژوهشگران و دانشجویان از همه کسانی که به صورتهای مختلف اعم از ارائه مقاله، ارائه ایده، اداره جلسات، اطلاعرسانی و پشتیبانی برای حسن اجرای بخشهای مختلف برنامه در این کار خیر سهیم بودهاند، قدردانی کنم.
الویری در ادمه به ذکر چند نکته پرداخت و ادامه داد: در مواجهه با پیامها، رهنمودها و دیدگاههای رهبر معظم انقلاب عادت رایج و رویه متعارف بسیاری از نهادها پرداختن به مجموعهای از اقدامات گذرا و کمدوام است که شاید بتوان آنها را یک فعالیت فرهنگی در نظر گرفت. گروه تاریخ دانشگاه باقر العلوم(ع) با انگیزه مواجههای عالمانه و دارای دستاوردهای ماندگار با پیام حوزه پیشرو و سرآمد، تصمیم به برگزاری این همایش گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) بیان کرد: این همایش به هیچ روی یک فعالیت تبلیغاتی زودگذر نیست و هدف اصلی برگزاری آن، ارائه و گردآوری دیدگاهها و ایدههایی است که در پرتو پیام حوزه پیشرو و سرآمد، بتواند دستمایهای برای تغییر رویکرد همه فعالیتهای مربوط و معطوف به دانش تاریخ در حوزه علمیه باشد.
وی با تأکید بر تدوین سند سیاستی در این زمینه، اظهار کرد: گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم(ع) بر آن است با گردآوری و دستهبندی نکات بدیع مطرح شده در این همایش و پنلهای تخصصی آن یک سند سیاستی در تراز چشمانداز و کلانرویکردهای مشترک همه گروههای تاریخ در مراکز آموزشی و پژوهشی حوزهای و یا وابسته به حوزه تدوین کند.
وی ادامه داد: درباره این سند سیاستی توجه به چند نکته ضروری است؛ اول اینکه این سند جنبه پیشنهادی دارد و بر همین پایه، پس از تدوین اولیه برای همه گروههای تاریخ حوزهای و یا وابسته به حوزه ارسال خواهد شد تا در یک بازه زمانی مناسب ملاحظات اصلاحی و تکمیلی آنها دریافت و در سند گنجانده شود.
پیشنهاد سندی در مورد پیام رهبری به مدیران حوزه
الویری اضافه کرد: این سند حتی پس از ویرایش و تکمیل از سوی همه گروههای تاریخ حوزهای و یا وابسته به حوزه، جنبه پیشنهادی بودن خود را حفظ میکند و الزام اجرایی ندارد و به مسئولان محترم حوزه به ویژه در معاونت آموزشی و معاونت پژوهشی پیشنهاد خواهد شد تا در صورت پذیرش آن، نسبت به اجرای آن چارهاندیشی کنند.
وی بیان کرد: این سند رویکردهای نو برای تحول متناظر و متناسب با پیام حوزه پیشرو و سرآمد در دانش تاریخ در حوزههای علمیه را در سه عرصه پژوهش، آموزش و ساختارها پی میگیرد.
الویری با تأکید بر ضرورت برگزاری زنجیرهای از نشستها و هماندیشیها در ادامه این همایش، تصریح کرد: روشن است که همه صاحبنظران و همه گروههای تاریخ مراکز آموزش عالی حوزهای و یا وابسته به حوزه در این همایش حضور ندارند و از همین رو، از این همایش با عنوان نخستین همایش یاد شده است. از سوی دیگر چه بسا پارهای از دیدگاهها یا ایدههای ارائه شده در این همایش نیازمند تبیین بیشتر و یا بررسی و نقد باشد.
وی ادامه داد: بر این اساس، بیتردید پس از این همایش، نیاز است زنجیرهای از نشستها و هماندیشیها و حتی چه بسا همایشی دیگر از سوی همه مراکز و نهادها از جمله گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شود و امید میرود انجمن تاریخ پژوهان بتواند نقش محوری در این زمینه ایفا کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره به لزوم باورمندی به امکان تحول در دانش تاریخ در مسیر پیریزی یک تاریخنگاری بومی، افزود: پیششرط و لازمه مواجهه فعال و مسئولانه با پیام حوزه پیشرو و سرآمد باورمندی به فراهم بودن زمینههای معرفتی و اجتماعی تحول در دانش تاریخ و پیریزی یک تاریخنگاری اسلامی و بومی است. مجموعه مقالات و ایدههای ارائه شده در این همایش هر یک به وجهی از این تحول پرداختهاند و امید است جمعبندی آنها بتواند به خوبی بازتابدهنده ابعاد این تحول همهجانبه باشد.
برپایی ۴ پنل
وی با اشاره به برگزاری پنلهای چهارگانه همایش، افزود: مجموعه مقالات و ایدهها در این همایش در قالب چهار پنل شامل تحلیل متن پیام حوزه پیشرو و سرآمد از منظر تاریخی، کلیات و مفاهیم بنیادی تحول در دانش تاریخ، پیشینه حوزههای علمیه و ظرفیتهای تاریخی آن برای تحول در دانش تاریخ و وضعیتشناسی حوزههای علمیه برای تحول در دانش تاریخ برگزار شد.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به هدف همایش، ادامه داد: نخستین هدف این هماندیشی تاریخپژوهان برای بررسی علمی پیام حوزه پیشرو و سرآمد، فراهم ساختن مقدمات علمی تدوین سند جامع رویکردهای نو در فعالیتهای آموزشی و پژوهشی و ساختاری مربوط به دانش تاریخ در حوزههای علمیه و پیشنهاد آن به مسئولان ذیربط است.
وی در خاتمه از دانشآموختگان و دانشجویان عضو چهار بازوی اجرایی گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم(ع) یعنی انجمنهای علمی ساهور، نُهی، تاریخ اجتماعی شیعیان و آیه که در برپایی این همایش مشارکت داشتند، قدردانی کرد.
انتهای پیام