کد خبر: 4294429
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۰

نمایش نخستين دستاوردهای ستاره‌شناسی مسلمانان در اسکندریه

غرفه الازهر در بیستمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب اسکندریه مصر به نمایش نسخه خطی نادر از مسلم بن یونس المصری، عالم مسلمان علم نجوم اقدام کرده که گویای نخستین تلاش‌های دانشمندان مسلمان در علم ستاره‌شناسی است.

به گزارش ایکنا به نقل از الاهرام، غرفه الازهر این نسخه نادر خطی با عنوان «رصد القمر: رصد ماه» در نمایشگاه کتاب اسکندریه به نمایش درآورده و یکی از شاخص‌ترین مستندات اسلامی درباره تلاش‌های مسلمانان در علم نجوم و ستاره‌شناسی است.

این نسخه خطی بخشی از میراث علمی به جای مانده از ابن یونس است؛ دانشمند مسلمانی که به خاطر دقت در رصد پدیده‌های نجومی به‌ویژه مراحل ماه و خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی شناخته می‌شد.

نمایش این نسخه خطی با هدف برجسته کردن سهم تمدن اسلامی در نجوم انجام شده است و نشان می‌دهد که چگونه مشاهدات دقیق ابن یونس در تعیین شیب دایرة ‌البروج(انحراف محوری زمین)، توسعه ابزارهای رصدی نقش داشته است.

غرفه الازهر همچنین اختراع قوانین ریاضی توسط این منجم مسلمان که محاسبات پیچیده نجومی دانشمندان را تسهیل می‌کرد، برای بازدیدکنندگان شرح داده است.

در کنار نسخه خطی مربوط به رصد ماه، اثر مشهور ابن یونس با نام «الزیج الحاکمی»(مشهورترین کار او در ستاره‌شناسی اسلامی) قرار دارد که مدت‌ها در مصر برای محاسبه تقویم‌ها و مسائل نجومی مورد استفاده قرار می‌گرفت و شامل فصول مفصلی در مورد رصد ماه است.

گفتنی است، بیستمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب اسکندریه از 7 جولای 2025 (16 تیر) در کتابخانه اسکندریه آغاز شده است و تا 21 جولای(30 تیر) ادامه دارد. سازمان کل کتاب مصر اتحادیه ناشران مصری و عرب در برگزاری این نمایشگاه با یکدیگر همکاری دارند.

غرفه امسال الازهر در کنار آسمان‌نمای کتابخانه اسکندریه واقع شده است. این غرفه مساحت وسیعی را در بر می‌گیرد و شامل بخش‌های تخصصی و نشریات فکری نوآورانه‌ای است که به افزایش آگاهی دینی و فرهنگی بازدیدکنندگان کمک می‌کند و بیانگر نقش الازهر در انتشار اندیشه میانه‌رو و احیای هویت فرهنگی و معنوی جامعه است.

انتهای پیام
captcha