کد خبر: 4351224
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۰۸:۳۹

هفت‌خوان «اینترنت پرو» در مسیر بازی‌سازان

مدیرعامل مؤسسه فرهنگی رسانه‌های مهاد درباره اینترنت پرو گفت: این سرویس نه تنها هزینه‌های ماهانه تا هشت میلیون تومان برای شرکت‌ها ایجاد می‌کند، بلکه به ابزارهای هوش مصنوعی دسترسی ندارد و کاربران حتی پس از خرید آن، ناچار به تهیه فیلترشکن جداگانه هستند.

«اینترنت پرو»حمید افسری، مدیرعامل مؤسسه فرهنگی رسانه‌ای مهاد، در گفت‌و‌گو با ایکنا، به تشریح چالش‌های حوزه بازی‌سازی پرداخت و اظهار کرد: از سال گذشته تاکنون، قطعی اینترنت ضربه شدیدی به صنعت بازی‌سازی وارد کرده است. محصولاتی که برای عرضه در ماه مبارک رمضان و عید نوروز در خارج از کشور آماده کرده بودیم، به دلیل مشکلات اینترنتی امکان انتشار پیدا نکردند و فرآیند پشتیبانی و به‌روزرسانی آنها نیز انجام نشد. 
 
وی افزود: شرکت ما در پارک فناوری مستقر است و از زمان بروز ناآرامی‌ها در دی ماه سال گذشته تا اواخر فروردین ماه، عملاً اینترنت در دسترس نبود، اما خوشبختانه در حال حاضر، پارک علم و فناوری به اینترنت پرو مجهز شده و امکان دسترسی به برخی سایت‌ها و محتوا‌های مورد نیاز فراهم است.
 
افسری در خصوص اینترنت پرو توضیح داد: اینترنت پرو می‌تواند مفید باشد، چراکه به صورت اختصاصی در اختیار کاربر قرار می‌گیرد. اما مشکل اساسی این است که این نوع اتصال به بسیاری از ابزار‌های هوش مصنوعی مورد نیاز در حوزه بازی‌سازی دسترسی ندارد و به ناچار باید از فیلترشکن دیگری نیز برای اتصال به آن سایت‌ها استفاده کنیم.
 
مدیرعامل مهاد در پاسخ به این پرسش که آیا اینترنت پرو کاملاً آزاد است، تصریح کرد: خیر، بسیار محدود است و شباهت زیادی به اینترنت پیشین دارد با این تفاوت که به ابزار‌های هوش مصنوعی نیز دسترسی نمی‌دهد. برای بهره‌مندی از چند ابزار هوش مصنوعی در حوزه بازی‌سازی و برخی اپلیکیشن‌های مدنظر، ناچار به استفاده همزمان از فیلترشکن و اینترنت پرو هستیم. به عبارتی، برای رسیدن به این هدف باید فرآیندی پیچیده و چندمرحله‌ای را طی کنیم. 
 
وی با اشاره به هزینه‌های بالای اینترنت پرو ادامه داد: متأسفانه تعرفه‌های اینترنت پرو بسیار سنگین است؛ به طوری که هزینه 50 گیگابایت آن حدود دو میلیون تومان برآورد می‌شود. با احتساب مالیات، این مبلغ به دو میلیون و 200 یا 300 هزار تومان می‌رسد. برای شرکت‌های بازی‌سازی که روزانه به چندین گیگابایت دانلود و آپلود نیاز دارند، این هزینه‌ها بسیار بالاست.
 
محدودیت مصرف روزانه در اینترنت پرو
 
افسری اضافه کرد: افزون بر این، اینترنت پرو دارای محدودیت مصرف روزانه است و کاربر نمی‌تواند بیش از دو گیگابایت در روز اطلاعات دریافت کند. از سوی دیگر، برای دسترسی به سایت‌های مورد نیاز باید وی‌پی‌ان نیز تهیه کرد که هزینه ماهیانه آن از دو تا پنج میلیون تومان متغیر است. 
 
وی در ادامه گفت: با توجه به افزایش چشمگیر هزینه‌ها و زیان ناشی از عدم انتشار محصولات در خارج از کشور، حاضریم ماهانه بین چهار تا هشت میلیون تومان برای اینترنت و فیلترشکن پرداخت کنیم تا حداقل دسترسی به اینترنت فراهم شود. در شرایط کنونی، این هزینه‌ها مسئله اصلی نیست، اما بدون تردید در بلندمدت آسیب جدی به کسب‌وکار‌ها وارد خواهد کرد. 
 
وی با اشاره به موقتی بودن اینترنت پرو اظهار کرد: ظاهراً اعلام شده که این محدودیت‌ها موقتی است و باید دید این وضعیت موقت تا چه زمانی ادامه خواهد یافت و چه تأثیری خواهد داشت. 
 
مدیرعامل شرکت مهاد در ادامه با انتقاد از نبود برنامه‌ریزی پیشگیرانه در نهاد‌های مرتبط بیان کرد: برای ما جای تعجب است که با وجود تجربه جنگ تحمیلی، درگیری‌های نظامی و ناآرامی‌های متعدد در سال‌های اخیر، هنوز برنامه‌های از پیش تعیین‌شده‌ای برای کسب‌وکار‌ها تدوین نشده است. مشخص نیست که در صورت بروز چنین رویدادهایی، کسب‌وکار‌های مستقر در پارک فناوری، اصناف و شرکت‌های دانش‌بنیان چه راهکاری خواهند داشت و متأسفانه در هر بحران، ناچار به شروع دوباره از نقطه صفر هستیم. 
 
چاره‌جویی پیش از وقوع بحران
 
وی افزود: گویی این سال‌ها تجربه هیچ تأثیری در تصمیم‌گیری سریع‌تر در لایه‌های زیرساختی و نهاد‌های سازمانی نداشته است. برای مثال، انتظار می‌رود معاونت علمی، وزارت ارشاد و نهاد‌های فرهنگی برای شرکت‌های دانش‌بنیان و بازی‌سازی تعیین تکلیف کنند که چگونه از اینترنت استفاده کنند، اما چنین برنامه‌ای وجود ندارد.
 
افسری با تأکید بر لزوم چاره‌جویی پیش از وقوع بحران گفت: متأسفانه باید یک یا دو ماه از بحران بگذرد تا تازه به فکر چاره‌اندیشی برای کسب‌وکار‌ها بیفتیم. با وجود تجارب گذشته، بسیار ناگوار است که نهاد‌های حمایتی، وزارت فرهنگ و ارشاد و بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای برنامه‌های از پیش تعیین‌شده‌ای برای مقابله با بحران‌ها نداشته باشند و هر بار همه چیز از نو آغاز شود و این رویکرد آسیب جدی به کسب‌وکار‌ها وارد می‌کند. 
 
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مردم بدون اینترنت پرو می‌توانند از محصولات شرکت‌های بازی‌ساز استفاده کنند، بیان کرد: دسترسی به ابزار‌های توسعه محصول، نیازمند اتصال به سایت‌ها و سامانه‌های خارج از کشور است و برای انتشار محصول در داخل کشور، اپ‌استور‌هایی مانند مایکت و بازار که با اینترنت ملی قابل دسترسی هستند، مشکل خاصی برای کاربران ایجاد نمی‌کنند، اما شرایط کسب‌وکار‌ها به دلیل نیاز به ابزار‌های خارجی، متفاوت و ویژه است. 
 
مدیرعامل مهاد با اشاره به نبود جایگزین داخلی برای برخی ابزار‌ها گفت: اگرچه اپ‌استور‌های داخلی مانند مایکت و کافه‌بازار در دسترس هستند، اما برای توسعه‌دهندگان و کسب‌وکارها، دسترسی به ابزار‌ها و سایت‌های خارج از کشور امری ضروری است و معادل داخلی برای آنها وجود ندارد.
 
وی در ادامه با ذکر مثالی از ابزار‌های هوش مصنوعی افزود: برای نمونه، ابزاری به نام «گپ جی‌پی‌تی» که با قابلیت استفاده از نسخه‌های آفلاین هوش مصنوعی عرضه شد، در بهترین حالت سرعتی معادل یک‌دهم ابزار‌های خارجی دارد و فقط برای کار‌های محدود طراحی شده است، در حالی که این ابزار مدعی جایگزینی برای هوش مصنوعی خارجی بود. 
 
افسری با انتقاد از وضعیت ابزار‌های داخلی بیان کرد: ابزار‌های داخلی توسعه‌دهنده هوش مصنوعی بسیار ضعیف هستند. «گپ جی‌پی‌تی» نیز پس از افزایش تعداد کاربران، عملاً از کار افتاده است. امروزه دسترسی به ابزار هوش مصنوعی برای یک توسعه‌دهنده حیاتی است و اتکا به ابزار‌های واسطه ایرانی یا منتظر ماندن، آسیب جدی به کسب‌وکار وارد می‌کند. بسیاری از کسب‌وکار‌ها به زمان حساس هستند و تأخیر برایشان قابل قبول نیست. 
 
مدیرعامل مهاد در پایان با اشاره به خسارت‌های مالی سنگین وارد شده به شرکت خود گفت: دو کمپین بزرگ با هزینه‌ای بالغ بر چند صد میلیون تومان برای نوروز و ماه رمضان تدارک دیده بودیم که هر دو از بین رفتند. جبران این خسارت‌ها نیازمند بررسی تخصصی است، اما آنچه مسلم است، ضرورت دسترسی کسب‌وکار‌ها به ابزار‌ها و محتوای خارج از کشور است و بسیاری از کسب و کارها نیز در حوزه‌های تخصصی خود با چنین نیازی مواجه‌اند که باید دسته‌بندی شده و هرچه سریع‌تر برای آن چاره‌اندیشی شود. 
انتهای پیام
خبرنگار:
سمیه قربانی
دبیر:
فاطمه بختیاری
captcha