کد خبر: 4366262
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۲۷
سردار سید یحیی رحیم‌صفوی:

زنده نگه داشتن ارزش‌های انسانی و اخلاقی ملت ایران را مقاوم کرده است

مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا در آیین رونمایی از دستخط تاریخی رهبر شهید، هدف از برگزاری چنین مراسمی را انتقال ارزش‌های دفاع مقدس به نسل جوان دانست و تصریح کرد: هدف دیگر از برگزاری این نشست‌ها، زنده نگه داشتن ارزش‌های انسانی و اخلاقی است که ملت ایران را به یک ملت مقاوم و الگو تبدیل کرده است.

در حال تکمیل / دانشجویان پزشکی دفاع مقدس، مدیران امروز نظام سلامت کشور شدندبه گزارش خبرنگار ایکنا، آیین رونمایی از دستخط تاریخی رهبر شهید حضرت آیت‌الله العظمی سیدعلی حسینی خامنه‌ای (دلنوشته‌ای که بعد از رفتنش آمد...) امروز ۴ مرداد در مؤسسه امدادگران عاشورا برگزار شد.

این دستخط در جریان بازدید تاریخی ایشان از بیمارستان صحرایی حضرت علی‌بن‌ابیطالب(ع) و عیادت از مجروحان جنگ تحمیلی در تاریخ ۴ مرداد ۱۳۶۷ به یادگار نگاشته شده است و پس از گذشت سال‌ها برای اولین بار رونمایی شد.

در ابتدای مراسم سردار نصرالله فتحیان، مدیرعامل مؤسسه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت با بیان اینکه این جلسه زمانی برگزار می‌شود که سردار قاسم سلیمانی، این شهید بزرگوار و رهبر عظیم‌الشأن جبهه مقاومت، در میان ما حضور ندارد و در جوار شهدا و حضرت اباعبدالله الحسین(ع) آرام گرفته است، اظهار کرد: آنچه بیان می‌کنم، روایت شخصی و مشاهدات مستقیم من است و آن را از کسی نقل نمی‌کنم، بلکه دیده‌های خود را بازگو می‌کنم.

وی با اشاره به ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا(ع) افزود: در روزهای گرم سال ۱۳۶۷ و در فصل تابستان خوزستان، زمانی که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به‌عنوان رئیس‌جمهور وقت و دومین مقام رسمی کشور از یگان‌ها و لشکرهای مختلف بازدید می‌کردند، فرصتی فراهم شد تا خدمت ایشان برسم. بسیار علاقه‌مند بودم که در آن ایام دیداری با فرماندهان و مسئولان عملیاتی داشته باشم. زمانی که برای ملاقات با حضرت آقا درخواست کردم، وقت نماز صبح چنین روزی برای این دیدار تعیین شد. به همراه دوستان به پایگاه منتظران شهادت و قرارگاه کربلا رفتیم و پس از اقامه نماز صبح، حضرت آقا فرمودند صبحانه را با هم صرف کنیم. آن روز صبحانه‌ای ساده شامل نان، پنیر و چای در کنار ایشان داشتیم.

سردار فتحیان تصریح کرد: در آن زمان سرلشکر رحیم صفوی که مسئولیت مشاوره حضرت آقا را برعهده داشتند نیز حضور داشتند. پس از صرف صبحانه، درباره فعالیت‌های بهداری رزمی و ظرفیت‌های بیمارستان‌های صحرایی توضیحاتی ارائه کردم و سپس حضرت آقا درباره برنامه بازدید پرسیدند. عرض کردم که اگر اجازه دهید، بازدید را از بیمارستان صحرایی حضرت علی‌بن‌ابیطالب(ع) در حوالی آبادان آغاز کنیم. در مسیر حرکت، حضرت آقا با دقت درباره زندگی شخصی، سابقه فعالیت، تحصیلات و مسئولیت‌های من پرسش‌هایی مطرح کردند و اطلاعات کاملی به دست آوردند. پس از حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم به محل بیمارستان صحرایی حضرت علی‌بن‌ابیطالب(ع) رسیدیم.

مدیرعامل مؤسسه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت بیان کرد: زمانی که خودرو متوقف شد، حضرت آقا برای نخستین‌بار با مجموعه‌ای از یک بیمارستان صحرایی که در دل خاک و با امکانات گسترده ایجاد شده بود، مواجه شدند. ایشان از بخش اورژانس بازدید کردند و با تک‌تک مجروحان گفت‌وگو داشتند؛ به‌گونه‌ای که گویی هر یک از آنان فرزند خودشان هستند. درباره نحوه مجروحیت، محل اعزام، شرایط انتقال از خط مقدم و وضعیت درمان آنان سؤال می‌کردند و با دقت کامل شرح‌حال مجروحان را جویا می‌شدند. پس از اورژانس، حضرت آقا از بخش‌های تخصصی بیمارستان شامل آزمایشگاه، رادیولوژی، بانک خون، داروخانه و سایر قسمت‌ها بازدید کردند و با اعضای تیم‌های تخصصی به گفت‌وگو پرداختند. ایشان از پزشکان، پرستاران و امدادگران درباره محل خدمت، مشکلات موجود و نیازهای بیمارستان سؤال کردند. در ادامه بازدید، زمانی که قرار شد حضرت آقا از اتاق عمل دیدن کنند، توضیح دادیم که برای ورود به این بخش باید لباس مخصوص پوشیده شود. ایشان با سعه‌صدر لباس اتاق عمل را پوشیدند و وارد بخش شدند. در آن زمان چندین تیم جراحی در بیمارستان فعال بودند و حضرت آقا با تک‌تک گروه‌های جراحی گفت‌وگو کردند و درباره تخصص آنان، دانشگاه محل تحصیل و نوع عمل‌هایی که انجام می‌دهند، پرسش‌هایی مطرح کردند.

مدیرعامل مؤسسه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت اظهار کرد: دقت حضرت آقا در شناخت جزئیات فعالیت‌های بیمارستان صحرایی برای ما بسیار جالب بود. ایشان کاملاً در جریان روند درمان و اقدامات پزشکی قرار گرفتند و پس از پایان بازدید و نزدیک شدن زمان اذان، از بیمارستان خارج شدند.

وی گفت: پس از آن، کارکنان بیمارستان شامل پزشکان، پرستاران، امدادگران و حتی رانندگان آمبولانس برای دیدار با حضرت آقا در دفتر بیمارستان حضور یافتند. ایشان برای هر یک از این افراد صحبت‌های جداگانه‌ای داشتند که متأسفانه ضبط نشد.

فتحیان با اشاره به محدود بودن حضور رسانه‌ها در این دیدار اظهار کرد: این بازدید با کمترین تعداد محافظان و تقریباً بدون حضور رسانه‌ها انجام شد و تنها دوربینی که آن لحظات را ثبت کرد، دوربین فرهنگی بهداری رزمی جنوب بود که از دوستان درخواست کرده بودیم تا حد امکان این دیدار را ضبط و ثبت کنند. پس از پایان بازدید، حضرت آقا فرمودند نماز را همین‌جا اقامه می‌کنم و ناهار را نیز در همین محل صرف خواهم کرد. این موضوع برای ما بسیار خوشحال‌کننده بود. نماز جماعت برگزار شد و پس از آن، حضرت آقا درباره محل تهیه غذا پرسیدند و وقتی متوجه شدند غذا در همان بیمارستان آماده می‌شود، ابراز خرسندی کردند. حضرت آقا فرمودند من نان و ماست می‌خورم، در حالی که آن روز برای ما کباب آماده شده بود. این‌که رهبر انقلاب در آن شرایط صبحانه‌ای ساده شامل نان و پنیر و ناهاری ساده مانند ماست را انتخاب کردند، برای همه ما بسیار قابل توجه بود.

وی با بیان اینکه این بازدید ساعت‌ها ادامه داشت، گفت: پس از ناهار، حضرت آقا همچنان در بیمارستان حضور داشتند و در مجموع حدود ۱۹ ساعت این ملاقات، بازدید و عیادت به طول انجامید. در پایان حضور حضرت آقا در بیمارستان، از ایشان درخواست کردم یادداشتی برای بیمارستان صحرایی بنویسند. ایشان با لطف پذیرفتند و دفتر بیمارستان را آوردیم تا این یادداشت ثبت شود. این دست‌خط مبارک بعدها برای تولید مستندی که دوستان موسسه و دفتر نشر حضرت آقا قصد ساخت آن را داشتند، مورد توجه قرار گرفت، اما متأسفانه مدتی این یادداشت مفقود شد. حدود دو سال تلاش کردیم آن را پیدا کنیم، اما موفق نشدیم تا اینکه پس از پخش مستند، یکی از فرماندهان سابق جنوب با من تماس گرفت و اعلام کرد نسخه‌ای از این یادداشت را در اختیار دارد. پیدا شدن این یادداشت، فلسفه برگزاری این جلسه شد تا این سند ارزشمند به‌صورت رسمی مورد توجه قرار گیرد و خاطره آن دیدار تاریخی بازگو شود.

سردار فتحیان با اشاره به دیدار دیگری با رهبر انقلاب در سال‌های بعد اظهار کرد: پس از دیداری که خدمت حضرت آقا رسیدم، ایشان درباره وضعیت بیمارستان‌های صحرایی سؤال کردند و پرسیدند از بیمارستان‌های صحرایی چه خبر؟ برای من بسیار قابل توجه بود که رهبر انقلاب در عالی‌ترین سطح مسئولیتی، همچنان دغدغه حفظ و احیای این ظرفیت را داشتند. حضرت آقا در آن دیدار تأکید کردند که ای کاش بیمارستان‌های صحرایی همچنان فعال بودند تا پزشکان جوان و اساتید دانشگاه‌ها در این محیط‌ها حضور پیدا کنند و تجربه‌های ارزشمند دوران دفاع مقدس را ببینند. امروز با همکاری بهداری سپاه و بهداری نیروی زمینی سپاه، یکی از بیمارستان‌های صحرایی دوران دفاع مقدس که سال‌ها زیر خاک باقی مانده بود، یعنی بیمارستان صحرایی امام حسین(ع)، احیا شده و به محلی برای بازدید دانشجویان پزشکی و عموم مردم تبدیل شده است. امیدواریم خداوند این تلاش‌ها را از همه ما قبول کند.

در بخش بعدی مراسم محمدعلی محققی، استاد دانشگاه علوم پزشکی با تأکید بر اینکه عملکرد تیم‌های سلامت در دوران دفاع مقدس، به‌ویژه در عملیات کربلای چهار و بیمارستان صحرایی حضرت علی‌بن‌ابیطالب(ع)، یکی از ماندگارترین حوادث تاریخ طب نظامی است، بیان کرد: اگر بخواهیم مؤثرترین و برجسته‌ترین نمونه عملکرد گروه‌های سلامت را بررسی کنیم، پس از مراجعه به منابع تاریخی و بررسی اسناد، به این نتیجه می‌رسیم که شاید یکی از بزرگترین حوادث در تاریخ معاصر، عملکرد تیم‌های سلامت در عملیات کربلای چهار و نقش بیمارستان صحرایی حضرت علی‌بن‌ابیطالب(ع) باشد. زمانی که وارد این بیمارستان شدیم، هنوز بخش‌هایی از آن آماده نشده بود و حتی آب مجموعه نیز به‌طور کامل وصل نشده بود، اما با ورود حجم زیادی از مجروحان، تیم‌های اضطراری بدون درنگ وارد عمل شدند و پزشکان و کادر درمانی خود را به اتاق‌های عمل رساندند.

محققی ادامه داد: این بیمارستان دارای هشت اتاق عمل بود و تعداد جراحان نیز برای انجام عملیات درمانی کافی بود، اما تنها متخصص بیهوشی حاضر در مجموعه، مرحوم دکتر میربار بود که با کمک تکنسین‌ها به‌تنهایی مدیریت هشت اتاق عمل را برعهده گرفت. در همان شرایط، هشت مجروح بسیار بدحال و نیازمند جراحی‌های فوری انتخاب شدند و روند درمان آنان آغاز شد. این فعالیت شبانه‌روزی حدود ۴۸ ساعت ادامه داشت و در این مدت، بسیاری از نیروهای درمانی حتی فرصت یک استراحت کوتاه نیز پیدا نکردند. هنگام نماز صبح، بسیاری از افراد همچنان درگیر جابه‌جایی مجروحان و انجام اقدامات درمانی بودند. زمانی که از بیمارستان خارج شدم، هرچه چشم کار می‌کرد، اطراف بیمارستان مملو از مجروحانی بود که برای نجات جان آنان تلاش می‌شد. در چنین شرایطی، هدف اصلی این بود که بهترین نتیجه درمانی حاصل شود و مجروحانی که امکان نجات داشتند، با انتخاب دقیق و علمی در اولویت اقدامات درمانی قرار گیرند. انتخاب بهترین پزشکان و واگذاری مسئولیت‌های حساس به افراد متخصص، موجب شد این مجموعه بتواند در شرایطی بسیار دشوار، عملکردی کم‌نظیر داشته باشد. با وجود حجم گسترده مجروحان، به کمک این سامانه هوشمند، مجهز و برنامه‌ریزی‌شده، بهترین نتایج درمانی با کمترین میزان تلفات حاصل شد. با باز شدن مسیرها و مدیریت بهتر انتقال مجروحان، تعداد زیادی از مجروحان به مراکز درمانی دیگر منتقل شدند. بیمارستان صحرایی حضرت علی‌بن‌ابیطالب(ع) یکی از نخستین مراکز انتقال و درمان مجروحان بود که در بازدید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز مورد توجه قرار گرفت.

وی با اشاره به اهمیت ثبت این حوادث در تاریخ پزشکی کشور بیان کرد: اگر بخواهیم از معنای این واقعه پرده برداریم، باید توجه کنیم که عملکرد رهبر معظم انقلاب اسلامی در آن دوران دشوار و حضور ایشان در چنین نقطه حساسی از کشور، چه مفهومی دارد. اینکه بالاترین مقام اجرایی کشور در سخت‌ترین شرایط، با جدیت و اهتمام از چنین مجموعه‌ای بازدید می‌کند، نشان‌دهنده تعظیم شعائر و پاسداشت ارزش‌های بزرگ الهی است.

نجات یک انسان برابر با احیای همه انسان‌هاست

استاد دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به جایگاه سلامت در آموزه‌های دینی گفت: در قرآن کریم، ارزش جان انسان‌ها به‌گونه‌ای بیان شده که نجات یک انسان برابر با احیای همه انسان‌ها دانسته شده است. بیمارستان‌های صحرایی نیز در دوران دفاع مقدس همین نقش را ایفا کردند؛ یعنی نجات انسان‌هایی که برای دفاع از اسلام، استقلال، عزت، عظمت انقلاب، شرافت و حقانیت کشور در میدان حضور داشتند. دومین ارزش بزرگ در حوزه سلامت، عدالت است. عادلانه‌ترین اقدامی که نیروهای سلامت در دوران دفاع مقدس انجام دادند، نجات جان رزمندگانی بود که در خط مقدم برای دفاع از کشور و ارزش‌ها مبارزه می‌کردند. این همان مفهوم عدالت در سلامت است که باید همواره مورد توجه قرار گیرد. ارزش سوم، کرامت انسان است. خداوند متعال انسان را دارای کرامت ذاتی قرار داده و آنچه در بیمارستان‌های صحرایی دوران دفاع مقدس اتفاق افتاد، جلوه‌ای از همین کرامت انسانی بود. اگر این واقعه نورانی در تاریخ ملت ایران، تاریخ دفاع مقدس و تاریخ نظام سلامت مورد بررسی دقیق قرار گیرد، می‌توان ارزش‌های فراوانی را از آن استخراج کرد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی در خاتمه سخنان خود اظهار کرد: در دوران دفاع مقدس، تیم‌های اضطراری سلامت محدود بودند و در شرایط خاص وارد میدان می‌شدند، اما به برکت خون شهدا، تلاش فرماندهان و مدیریت شخصیت‌های بزرگی همچون سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و همه کسانی که برای توسعه نظام سلامت تلاش کردند، امروز تمام کشور به یک تیم بزرگ امدادی و سلامت تبدیل شده است. این میراث ارزشمند باید حفظ و به نسل‌های آینده منتقل شود.

سردار حسن عراقی‌زاده، رئیس اداره بهداشت و درمان ستاد کل نیروهای مسلح به‌عنوان دیگر سخنران مراسم اظهار کرد: اگر بخواهیم گزارشی از این جلسه ارائه کنیم، باید گفت هر فردی از زاویه‌ای متفاوت این مراسم را مشاهده می‌کند؛ افرادی که در جایگاه حضور دارند، نگاه خاص خود را دارند، کسانی که در اطراف سالن نشسته‌اند، برداشت دیگری دارند و حتی افرادی که پشت در حضور دارند، شاید تنها بخشی از این اتفاق را ببینند و از خود بپرسند در دوران دفاع مقدس، دانشجویان پزشکی چه نقشی داشتند. در دوران دفاع مقدس، بسیاری از دانشجویان پزشکی که به جبهه‌ها اعزام شدند، در آن زمان نه مسئولیتی داشتند، نه رئیس اورژانس بودند، نه مدیریت بیمارستانی برعهده داشتند و نه مسئولیتی در بهداری داشتند؛ آنان تنها دانشجویان پزشکی بودند که احساس مسئولیت کردند و برای خدمت در جبهه‌ها حضور یافتند. یکی از این دانشجویان خود من بودم. در سال ۱۳۶۲ در دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروهی در انجمن اسلامی با عنوان گروه جبهه و جنگ تشکیل شد. این گروه فعالیت خود را با ثبت‌نام از دانشجویان رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی برای حضور در جبهه‌ها آغاز کرد. در نخستین فراخوان، حدود ۱۲۰ نفر از دانشجویان برای حضور در قالب گروه‌های پزشکی داوطلب شدند. این دانشجویان که سال‌های اول، دوم و سوم پزشکی را می‌گذراندند و هنوز به دوره انترنی نرسیده بودند، پس از طی دوره‌های آموزشی، آماده حضور در مناطق عملیاتی شدند.

رئیس اداره بهداشت و درمان ستاد کل نیروهای مسلح گفت: در این دوره، اساتیدی همچون مرحوم دکتر ربانی و دیگر استادان دانشگاه، آموزش‌های لازم را به دانشجویان ارائه می‌کردند و به‌تدریج تعداد اعضای این مجموعه افزایش یافت و به حدود ۲۵۰ نفر رسید. این افراد در قالب تیم‌های اضطراری دانشجویی سازمان‌دهی شدند و در عملیات‌های مختلف، گروه‌هایی از آنان برای حضور در بیمارستان‌های صحرایی اعزام می‌شدند.

وی با اشاره به نقش این دانشجویان در سال‌های پس از جنگ اظهار کرد: بسیاری از مسئولانی که طی سه یا چهار دهه گذشته در وزارت بهداشت، دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، معاونت‌های مختلف، ریاست دانشگاه‌ها و مدیریت‌های حوزه سلامت فعالیت کردند، از همین دانشجویانی بودند که فعالیت خود را در دوران دفاع مقدس و با حضور در جبهه‌ها آغاز کردند. امروز باید از این تجربه برای آینده استفاده کنیم. باید به دانشجویان بها بدهیم و اهمیت نقش آنان را درک کنیم. دانشجویی که در سال‌های ابتدایی تحصیل خود در جبهه حضور پیدا کرد، امروز ممکن است رئیس دانشگاه، معاون وزیر یا یکی از مدیران ارشد نظام سلامت کشور باشد؛ زیرا مسئولیت‌پذیری و احساس تعهد را از همان دوران آغاز کرده است. اگر امروز دانشجویان جوان خود را باور کنیم و زمینه رشد و حضور اجتماعی آنان را فراهم کنیم، می‌توانیم امیدوار باشیم که مسیر انقلاب و ارزش‌های آن در حوزه‌های مختلف همچنان ادامه پیدا کند. این جوانان همواره در صحنه‌های مختلف حضور داشته‌اند و در سخت‌ترین شرایط کشور نیز مسئولیت خود را انجام داده‌اند.

خدمات جامعه پزشکی پس از پایان دفاع مقدس

رئیس اداره بهداشت و درمان ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به خدمات جامعه پزشکی پس از پایان دفاع مقدس بیان کرد: پس از جنگ، موضوع درمان مجروحان و جانبازان مطرح بود که کاری بسیار دشوار و متفاوت از درمان بیماران عادی محسوب می‌شد. این مسئولیت بزرگ را جامعه پزشکی کشور برعهده گرفت و با تلاش فراوان انجام داد. پس از آن، کشور با حوادث مختلفی مانند سیل، زلزله و همه‌گیری کرونا مواجه شد. کرونا به‌عنوان یکی از بزرگترین بحران‌های قرن، آزمون بزرگی برای نظام سلامت بود و همین جامعه پزشکی کشور بود که این بحران را مدیریت کرد. در روزهایی که به مردم توصیه می‌شد در خانه بمانند، قرنطینه باشند و از حضور در اجتماع خودداری کنند، پزشکان، پرستاران و کادر درمانی در بیمارستان‌ها حضور داشتند و خدمت‌رسانی کردند. محل کار آنان تعطیل نشد و در خط مقدم مقابله با بیماری ایستادند.

وی با اشاره به عملکرد جامعه پزشکی در بحران‌های امنیتی اخیر اظهار کرد: حتی در شرایطی که برخی تصور می‌کردند با ناامن شدن فضای شهرها، ممکن است بخشی از کادر درمانی حضور پیدا نکنند، اما من شهادت می‌دهم که در روزهای بمباران شهر تهران، اصفهان و همچنین جنگ ۱۲ روزه اخیر، هیچ بیمارستانی کادر درمانی خود را ترک نکرد. پزشکان، پرستاران و مدیران حوزه سلامت با وجود مشکلات و سختی‌ها، با میل و مسئولیت‌پذیری در محل خدمت خود حاضر شدند و بار دیگر نشان دادند که جامعه پزشکی کشور در شرایط دشوار نیز در کنار مردم و نظام قرار دارد.

عملکرد جامعه پزشکی در بحران‌های امنیتی

عراقی‌زاده با اشاره به آمادگی نیروهای سلامت برای شرایط خاص گفت: امروز نیز جامعه پزشکی آماده خدمت است. نیروهای بسیج جامعه پزشکی فهرست بلندی از داوطلبانی دارد که بسیاری از آنان مسئولیت رسمی ندارند، اما اعلام آمادگی کرده‌اند تا در شرایط خاص، در بیمارستان‌ها، مناطق جنوبی کشور، جزایر و هر نقطه‌ای که نیاز باشد، حضور پیدا کنند. این روحیه ایثار، مسئولیت‌پذیری و حضور در میدان، میراث ارزشمند دوران دفاع مقدس است که همچنان در جامعه پزشکی کشور ادامه دارد.

سردار سید یحیی رحیم‌صفوی، مشاور عالی فرمانده کل قوا و فرمانده سابق سپاه پاسداران به‌عنوان آخرین سخنران این آیین با تأکید بر اینکه هدف از برگزاری چنین مراسمی انتقال ارزش‌های دفاع مقدس به نسل جوان دانست و تصریح کرد: نسل جوان امروز که بخش قابل توجهی از جامعه را تشکیل می‌دهد، بسیاری از حوادث دوران دفاع مقدس را ندیده است و باید در چنین برنامه‌هایی با حماسه‌هایی که پزشکان، کادر درمانی، امدادگران و رانندگان آمبولانس‌ها در آن دوران آفریدند، آشنا شود. آنچه جامعه پزشکی در دوران دفاع مقدس انجام داد، در تاریخ جنگ‌های جهان کم‌نظیر و شاید بی‌سابقه است. پزشکان و نیروهای درمانی در سخت‌ترین شرایط، در خطوط مقدم حضور پیدا کردند و با ایثار و فداکاری، جان هزاران رزمنده را نجات دادند. هدف دیگر از برگزاری این نشست‌ها، زنده نگه داشتن ارزش‌های انسانی و اخلاقی است که ملت ایران را به یک ملت مقاوم و الگو تبدیل کرده است.

صفوی با اشاره به نقش رهبر معظم انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس اظهار کرد: نخستین نکته‌ای که باید به آن توجه شود، حضور تأثیرگذار، سرنوشت‌ساز و تعیین‌کننده حضرت آقا در آغاز جنگ و پایان جنگ است. در شهریور سال ۱۳۵۹ که جنگ تحمیلی آغاز شد، شرایط کشور بسیار آشفته بود؛ ارتش هنوز ساختار مناسبی برای مقابله با یک جنگ گسترده نداشت، سپاه پاسداران نیز تازه شکل گرفته بود و هیچ سازمان منسجمی برای مدیریت جنگ وجود نداشت. در ماه‌های ابتدایی جنگ، بخش‌هایی از مناطق مرزی کشور از جمله خرمشهر، سوسنگرد، مهران، قصرشیرین و مناطقی از غرب کشور در معرض سقوط قرار گرفتند. از نظر روحی نیز شرایط بسیار دشوار بود. در آن زمان که بنده ۲۸ سال داشتم، در کنار بسیاری از رزمندگان و فرماندهان، شاهد این وضعیت بودم. پس از آنکه حضرت امام خمینی(ره) مسئولیت فرماندهی کل قوا را به بنی‌صدر سپردند، شرایط پیچیده‌تر شد و در همین دوران رهبر شهیدمان به‌عنوان نماینده امام در شورای عالی دفاع، با حضور در جبهه‌ها نقش مهمی در تقویت روحیه رزمندگان ایفا کردند.

مشاور عالی فرمانده کل قوا بیان کرد: حضرت آقا تنها در جلسات ستادی حضور نداشتند، بلکه به خطوط مقدم می‌رفتند و در کنار رزمندگان ارتش، سپاه و بسیج حضور پیدا می‌کردند. حضور ایشان در خوزستان و مناطق عملیاتی، تأثیر فراوانی بر روحیه نیروها داشت. در شرایطی که حتی تعداد سلاح‌های موجود برای نیروهای سپاه بسیار محدود بود و بسیاری از رزمندگان تجهیزات کافی نداشتند، حضور یک شخصیت بزرگ مانند حضرت آقا در کنار آنان، امید و انگیزه مضاعفی ایجاد می‌کرد. در پایان جنگ نیز حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نقش مهمی در مدیریت شرایط دشوار داشتند. در زمانی که عراق پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ دوباره حملات گسترده‌ای را آغاز کرد، مناطق مختلفی از جمله شلمچه و بخش‌هایی از غرب کشور با تهدید مواجه شد. حضرت آقا با حضور در جبهه‌ها و ارتباط مستقیم با فرماندهان، شرایط را از نزدیک بررسی کردند. ایشان هم آغاز جنگ را دیدند و هم پایان جنگ را مشاهده کردند و این تجربه در دوران رهبری ایشان نیز در نگاه مدیریتی و فرماندهی تأثیرگذار بود.

سردار صفوی با اشاره به مقایسه جایگاه رهبران بزرگ جهان گفت: نکته دوم، مقایسه شخصیت، اندیشه، رفتار و عملکرد رهبر معظم انقلاب و دیگر رهبران بزرگ جهان است. اگر به تاریخ نگاه کنیم، رهبرانی مانند مهاتما گاندی، جواهر لعل نهرو، محمدعلی جناح و مائو تسه‌تونگ در کشورهای خود نقش‌های مهمی داشتند، اما میزان حضور مردم در مراسم تشییع آنان با مراسم تشییع حضرت امام خمینی(ره) و همچنین حضور میلیونی مردم در مراسم‌های مربوط به رهبران مقاومت قابل مقایسه نیست. تشییع حضرت امام خمینی(ره) با حضور حدود هشت میلیون نفر، یکی از بزرگترین مراسم‌ تاریخ بود و حضور ده‌ها میلیون نفر در مراسم‌ مربوط به رهبر انقلاب و شخصیت‌های مقاومت، نشان‌دهنده پیوند عمیق مردم با این جریان است. این حضور گسترده مردمی، تنها به دلیل جایگاه سیاسی نیست، بلکه نتیجه اندیشه، اخلاص، رفتار و عملکرد رهبرانی است که با مردم زندگی کرده‌اند. بنده در دوران ریاست‌جمهوری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای شاهد ساده‌زیستی و اخلاص ایشان بودم. به یاد دارم در یکی از دیدارها، غذایی بسیار ساده مانند عدس‌پلو در اختیار ایشان قرار گرفت و ایشان بدون هیچ تشریفاتی همان غذا را میل کردند. این رفتارها نشان‌دهنده روحیه خدمتگزاری و تعلق ایشان به مردم است.

شرایط منطقه و جنگ‌های اخیر

وی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به شرایط منطقه و جنگ‌های اخیر اظهار کرد: نکته سوم مربوط به وضعیت امروز و آینده تحولات منطقه است. قدرت ملت ایران در طول سال‌های گذشته افزایش یافته و توان بازدارندگی و تاب‌آوری کشور به‌واسطه مقاومت مردم و تلاش نیروهای مسلح ارتقا پیدا کرده است. امروز حتی بسیاری از مراکز علمی جهان نیز به پیشرفت‌های ایران در حوزه‌های مختلف از جمله فناوری‌های پزشکی اذعان دارند.

وی افزود: در شرایط فعلی چند سناریو پیش روی منطقه وجود دارد؛ ممکن است دامنه درگیری‌ها گسترش پیدا کند، ممکن است دشمنان به شکل دیگری وارد عمل شوند یا شرایط موجود ادامه یابد. با این حال، نیروهای مسلح، دولت و ملت ایران با هوشیاری تحولات را دنبال می‌کنند و آمادگی لازم برای دفاع از کشور را دارند. باید تلاش کنیم پیوند میان ارزش‌های بزرگ تاریخی همچون غدیر، عاشورا، دفاع مقدس و آرمان‌های آینده انقلاب حفظ شود. نسل جوان باید بداند که این مسیر با فداکاری شهدا، رزمندگان، پزشکان، پرستاران و همه کسانی که در میدان خدمت حضور داشتند، شکل گرفته است و این میراث ارزشمند باید به نسل‌های آینده منتقل شود.

دستخط تاریخی رهبر شهید در جریان عیادت از مجروحان جنگ رونمایی شد

رسانه KHAMENEI.IR متن کامل یادداشت و تصویر دستخط رهبر شهید انقلاب اسلامی را که صبح امروز در مراسمی در موسسه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت رونمایی شد، به شرح زیر منتشر می‌کند:

بسم الله الرحمن الرحیم

جلوه‌های درخشنده‌ ایمان و دانش و هنر را در بیمارستان علی‌بن‌ابیطالب (ع) مشاهده کردم. جمع کارکنان، پزشکان و دستیاران و دیگر زحمت‌کشان مؤمن را در کار نجات جان مجروحین جنگ و رزمندگان آسیب‌دیده و در چهره‌ی فرشتگان مژده‌بخش زندگی و بهبودی دیدم.

همت دست‌اندرکاران و تلاش مؤمنانه پزشکان پدیده‌ اعجاب‌انگیزی آفریده که هر دیدار‌کننده‌ این بیمارستان را به تحسین وادار می‌کند.

خداوند از همه‌شان قبول کند و به همه توفیق عنایت فرماید.

سیدعلی خامنه‌ای؛ ۶۷/۵/۴

انتهای پیام
خبرنگار:
داوود کنشلو
دبیر:
فاطمه بختیاری
captcha