کد خبر: 4367965
تاریخ انتشار : ۱۳ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۰۸
ایکنا گزارش می‌دهد

پیاده‌روی اربعین؛ جلوه‌ای از تداوم فرهنگ عاشورا در متن جامعه

همزمان با اربعین حسینی، خیابان‌های اصفهان میزبان خیل عاشقان زیارت سیدالشهدا(ع) بود؛ مردمی که از محله‌ها، مساجد و منازل خود راهی گلستان شهدای اصفهان شدند تا با حضور در پیاده‌روی جاماندگان اربعین، ارادت خود را به ساحت حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) ابراز کنند؛ آیینی که با مشارکت گسترده نهادهای شهری، دستگاه‌های انقلابی، هیئت‌های مذهبی و موکب‌های مردمی برگزار شد و جلوه‌ای از همبستگی اجتماعی را به نمایش گذاشت.

پیاده‌روی اربعین؛ هم‌نشینی نسل‌ها، جلوه‌ای از تداوم فرهنگ عاشورا در متن جامعهبه گزارش خبرنگار ایکنا از اصفهان، اربعین، موعد تجدید عهد با نهضتی است که مرزهای جغرافیا را درنوردیده و قرن‌هاست دل‌های آزادگان جهان را به خود فرامی‌خواند. اگر میلیون‌ها زائر این روزها مسیر نجف تا کربلا را می‌پیمایند، در جای‌جای ایران نیز دلدادگان سید و سالار شهیدان با قدم‌هایی که از دل برمی‌خیزد، خود را در امتداد همان مسیر می‌بینند؛ مسیری که آغازش عشق است و پایانش کربلا.

صبح امروز، اصفهان حال و هوای دیگری داشت. از نخستین ساعات روز، خیابان‌های شهر آرام‌آرام مملو از جمعیتی شد که از منازل، مساجد و محله‌های گوناگون راهی مسیرهای تعیین‌شده پیاده‌روی بودند. مقصد همه یک نقطه بود؛ گلستان شهدای اصفهان، سرزمینی که سال‌هاست عطر شهادت و فرهنگ عاشورا را در خود حفظ کرده و در چنین روزی، مأمن دلدادگان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) می‌شود.

هرچه زمان می‌گذشت، سیل جمعیت در مسیرهای منتهی به میدان آزادی، چهارراه نورباران و خیابان‌های اطراف پررنگ‌تر می‌شد. بسیاری از کسبه نیز در همراهی با عزاداران، کرکره مغازه‌های خود را پایین کشیده بودند و بیرق‌های سیاه، سرخ و سبز و کتیبه‌های مزین به نام سید و سالار شهیدان بر سردر مغازه‌ها و خانه‌ها، سیمای شهر را به صحنه‌ای از عزاداری حسینی تبدیل کرده بود.

در میان جمعیت، حضور نسل‌های مختلف بیش از هر چیز به چشم می‌آمد؛ کودکانی که دست در دست پدر و مادر نخستین تجربه پیاده‌روی اربعین را ثبت می‌کردند، نوجوانانی که با پرچم‌های «یا حسین» و «لبیک یا حسین» در حرکت بودند، جوانانی که مسئولیت خدمت در موکب‌ها را برعهده داشتند و پیشکسوتان انقلاب و دفاع مقدس که آرام اما استوار مسیر را طی می‌کردند. این هم‌نشینی نسل‌ها، تصویری روشن از استمرار فرهنگ عاشورا در متن جامعه بود.

در طول مسیر، موکب‌های مردمی لحظه‌ای از خدمت‌رسانی بازنایستادند. عطر چای تازه‌دم، بوی اسپند، توزیع آب خنک، شربت، خرما و دیگر نذورات، حال و هوایی شبیه مسیر پیاده‌روی نجف تا کربلا ایجاد کرده بود. در بعضی از موکب‌ها، نوجوانان و جوانان در جایگاه خادمان افتخاری مشغول پذیرایی بودند و در موکب‌های دیگر، پیرغلامان حسینی با خوشرویی از زائران استقبال می‌کردند؛ صحنه‌هایی که جلوه‌ای از فرهنگ خدمت بی‌منت را به نمایش می‌گذاشت.

نوای مرثیه و نوحه در سراسر مسیر طنین‌انداز شده و حال و هوای خاصی به مراسم بخشیده بود. زمزمه نوای «إنا علی العهدی، لبیک یا مهدی» در کنار شعار «هیهات منا الذلة» بارها از سوی حاضران تکرار می‌شد و فضای مسیر را سرشار از شور حسینی می‌کرد.

در کنار مردم، موکب‌های فرهنگی و خدماتی نیز حضوری فعال داشتند. پویش «به عشق حسین» کمیته امداد امام خمینی(ره)، موکب یادواره شهدای مظلوم میناب، موکب فرزندآوری، غرفه‌های فرهنگی ویژه کودکان، پایگاه‌های سلامت و ایستگاه‌های صلواتی، بخشی از خدمات ارائه‌شده به زائران بود. نیروهای اورژانس، آتش‌نشانی، هلال‌ احمر، پلیس و عوامل مدیریت شهری نیز در نقاط مختلف مسیر مستقر بودند تا مراسم با آرامش و امنیت کامل برگزار شود.

پاکبانان و نیروهای خدمات شهری نیز از ساعات ابتدایی صبح در کنار خادمان مردمی حضور داشتند و خود را خادم زائران سیدالشهدا(ع) می‌دانستند؛ تصویری که بار دیگر مشارکت اقشار گوناگون مردم در برگزاری این آیین را نشان می‌داد.

در میان انبوه پرچم‌های عزای حسینی، پرچم سه‌رنگ جمهوری اسلامی ایران و پرچم‌های مرتبط با خون‌خواهی رهبر شهید انقلاب در دست شرکت‌کنندگان دیده می‌شد؛ نمادهایی که پیوند فرهنگ عاشورا با روحیه مقاومت، ایستادگی و مقابله با ظلم را تداعی می‌کرد.

هرچه به گلستان شهدای اصفهان نزدیک‌تر می‌شدی، جمعیت فشرده‌تر و فضای مراسم معنوی‌تر می‌شد. بسیاری از شرکت‌کنندگان پس از پایان پیاده‌روی، بر مزار شهدای دفاع مقدس، شهدای مدافع حرم و شهدای دو جنگ تحمیلی اخیر حاضر شدند و با نثار گل، یاد شهیدان را گرامی داشتند؛ شهیدانی که ادامه‌دهندگان راه سرخ عاشورا هستند.

آیین پیاده‌روی اربعین امسال در اصفهان نیز جلوه‌ای از همبستگی اجتماعی، مشارکت مردمی و هم‌افزایی نهادهای گوناگون بود؛ مراسمی که نشان داد عشق به حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) به مرزهای جغرافیایی محدود نیست. امروز اگرچه بسیاری از مشتاقان از حضور در کربلا بازمانده بودند، اما با گام‌های خود در خیابان‌های اصفهان، بار دیگر روایت کردند که راه حسین(ع) همچنان زنده است و اربعین، هر سال بیش از گذشته، دل‌های عاشقان را به مقصدی مشترک پیوند می‌زند.

انتهای پیام
خبرنگار:
مریم فلاحتی
دبیر:
محبوبه فرهنگ
captcha