واکنش‌ها به نتایج پیمایش «سرانه قرآن خواندن»
کد خبر: 4016190
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۷
اهم رویدادهای قرآنی هفته

واکنش‌ها به نتایج پیمایش «سرانه قرآن خواندن»

مهمترین خبر حوزه امور قرآنی در هفته گذشته، خبر نتایج پیمایشی بود که اخیراً به سفارش شورای توسعه فرهنگ قرآنی انجام و طی آن میزان قرآن خواندن مردم در کشور به طور میانگین ۱۵ دقیقه در روز اعلام شد. این پیمایش واکنش‌های فعالان قرآنی چون شهریار پرهیزکار را به همراه داشت.

اهم رویدادهای قرآنی هفتهبه گزارش ایکنا، هفته‌ای که سپری شد با رویدادهایی در حوزه قرآن و عترت کشور، از اعلام اسامی نمایندگان ایران در مسابقات بین‌المللی قرآن دانش‌‌آموزان و اسامی تمامی راه‌یافتگان به فینال مسابقات سراسری قرآن تا خبر حذف محدودیت زمان ارسال اثر به نشست تخصصی شورای عالی قرآن، برپایی جلسه پنجاه‌وسوم شورای توسعه فرهنگ قرآنی پس از ۷ماه، برگزاری اولین جلسه حضوری رؤسای هیئت اندیشه‌ورز بانوان قرآنی کشور، اجلاسیه مدرسین و مدیران نهضت تربیت قرآنی نورالثقلین در مجتمع فرهنگی ـ تربیتی امام رضا(ع) مشهد  و ... همراه بود.
 
براساس جدیدترین اعلام مرکز آمار ایران، موضوعات اصلی مطالعه مردم کشور (افراد ۱۵ سال به بالا) در سال ۱۳۹۹ ابتدا قرآن و کتب ادعیه با ۷۲ درصد استقبال و سپس کتاب‌های رمان و داستان کوتاه (بزرگسالان) و بعد از آن هم کتب روانشناسی و تربیتی بوده است.
آمار تعداد عناوین کتاب‌های مورد مطالعه افراد در یک سال منتهی به زمان آمارگیری نشان می‌دهد که استقبال از «دو تا چهار عنوان کتاب» و سپس «یک عنوان کتاب»، بیشترین انتخاب برای تعداد عناوین کتب از سوی کتابخوان‌ها بوده است.
 
براساس یک پیمایش، که اخیراً به سفارش شورای توسعه فرهنگ قرآنی انجام شد، میزان قرآن خواندن مردم در کشور به طور میانگین ۱۵ دقیقه در روز است. این موضوعی بود که در جلسه صد و هجدهم مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تشریح شد.

گزیده‏ نتایج پیمایش

  • ۹۲ درصد جمعیت بالای ۱۵ سال کشور معتقدند که تمام قرآن کلام خداست.
  • ۲۶ درصد (حدود یک چهارم) جمعیت بالای ۱۵ سال کشور معتقدند که تمام صفحات قرآن را می‏‌توانند راحت و روان بخوانند.
  • ریشه‏‌های دموگرافیک سواد روخوانی قرآنی، داشتن تحصیلات و دین‏دار بودن است؛ این دو متغیر با هم اندرکنش نیز دارند.
  • پنج درصد جمعیت بالای ۱۵ سال کشور معتقدند که تقریباً تمام معنی آیات قرآن را موقع تلاوت متوجه می‏‌شوند. 
  • سرانه قرآن خواندن در کشور ۱۰۹ دقیقه در هفته معادل ۱۵,۶ دقیقه در روز است. این سرانه در شیعیان و اهل سنت و همین‏طور در بین اقوام مختلف تقریباً همین مقدار است و از این حیث تنوعی ندارد.
  • بیشترین انس با قرآن را زنان بالای ۵۵ سال با سرانه قرآن خواندن ۲۴۱ دقیقه در هفته معادل ۳۴ دقیقه در روز دارند.
  • بیشترین میزان حفظ قرآن در گروه سنی زیر ۲۰ سال است؛ میانگین حفظ قرآن در کل جمعیت بالای ۱۵ سال، ۰,۷۴ (جزء) است، در حالی که این مقدار برای زیر ۲۰ ساله‏‌ها ۱.۴ (جزء) است.
  • تمام مردم کشور در منزل خود قرآن دارند؛ به بیان دقیق بخشی از مردم کشور که در منزل خود قرآن ندارند، آن قدر کم هستند که از خطای پیمایش کمتر بوده و پیمایش فعلی نمی‏‌تواند با قطعیت وجود یا عدم وجود این گروه را تأیید کند.
 
موضوعی که واکنش بسیاری چون شهریار پرهیزکار، مرتل و حافظ بین‌المللی را برانگیخت. وی طی یادداشتی با عنوان «آمار سرانه مطالعه قرآن به واقعیت نزدیک نیست» بیان کرده است «بنظر بنده آمار مذکور خیلی قرین به صحت نیست و مورد تردید است و تقریباً مطمئن هستم که حداقل، آمارگیران محترم به دلیل نامشخصی علاقه داشتند که حدوداً پنج برابر، یعنی ۵۰۰ درصد، آن وضع واقعی اسفباری که امروزه در خصوص انس آحاد مردم با قرآن کریم با آن درگیر هستیم، خوش‌خیم‌تر و موفق‌تر ارائه دهند. ولی چرا؟
دقیقاً نمی‌دانم ولی قابل بررسی است. خلاصه، تجربیات نزدیک به نیم قرن ورود و حضور نسبتاً فعال بنده در ابعاد مختلف مسائل قرآنی کشور به من با احتمالی خیلی قوی می‌گوید، به دلیلی نامعلوم در این اقدام آماری، آنچه که به واقعیت قرآنی مملکت نزدیک است، در پژوهش و سنجش ارائه شده با کم و زیاد، ضرب در چهار یا پنج شده است!»
ایکنا
سی و سومین نشست سراسری رؤسای ادارات امور قرآنی ادارات کل تبلیغات اسلامی سراسر کشور از دوم تا پنجم آذرماه در جوار بارگاه ملکوتی حضرت علی‌ابن‌موسی الرضا(ع) برگزار شد.
این نشست که با حضور رئیس سازمان دارالقرآن الکریم و جمعی از مدیران و معاونان سازمان همراه بود درباره موضوعاتی چون طرح رصد و پایش خانه‌های قرآن و عترت، تشریح آخرین وضعیت تخصیص اعتبارات و نحوه هزینه‌کرد، تبیین وضعیت کلی طرح‌های سال جاری و میزان پیشرفت، تشریح موضوع نظارت و ارزشیابی استان‌ها، موضوعات حوزه آموزش، سنجش و پژوهش به ویژه در خصوص اعطای مدرک عمومی به حفاظ و سامانه آموزش مجازی، نهضت تربیت قرآنی نورالثقلین، جشنواره بین‌المللی قرآن و عترت(ع) و هیئت اندیشه‌ورز بانوان قرآنی مطالبی ارائه شد.
 
پنجاه‌وسومین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی دوم آذرماه، با حضور اعضای این شورا در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
تشکیل موقت کمیته‌ای با عنوان هماهنگی و توسعه سامانه‌های امور قرآنی کشور به منظور سازماندهی و راهبری سامانه‌های موجود در دستگاه‌ها و نهادها با مسئولیت دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ (به مدت دو ماه، ابلاغ عضویت بسیج در شورای توسعه فرهنگ قرآنی، انتخاب صاحب‌نظران امور قرآنی عضو این شورا(این اعضا به مدت دو سال عضو حقیقی شورای توسعه فرهنگ قرآنی خواهند بود. در حال حاضر محمدعلی خواجه‌پیری، حمیدرضا مستفید و لاله افتخاری سه عضو حقیقی شورای توسعه هستند) و موکول شدن آن به جلسه آینده به منظور گردش نخبگانی بیشتر و حضور چهره‌های جدیدتر در بین اسامی داوطلب عضویت از جمله پیش دستور و دستورهای این جلسه است.
بررسی شاخص‌های پیشنهادی انتصاب مدیران امور قرآنی که از جلسه ۱۱۵ مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی ارجاع شده و بررسی جزئیات آن در جلسه آینده، ارائه گزارش استقرار و برنامه‌های کمیسیون فعالیت‌های قرآنی بین‌المللی از دیگر دستورهای این جلسه است.
 
همزمان با هفته بسیج، گروه کودک و نوجوان شبکه قرآن و معارف سیما، کمیک‌موشن «چهل شاهد» که برشی از زندگی شهیدان دفاع مقدس و مدافعین حرم است را برای مخاطبان کودک و نوجوان ارائه کرده است.
بر این اساس در مجموعه 40  شاهد زندگی شهید محمد جهان‌آرا، زندگی شهید منتظرقائم که از نخستین فرماندهان سپاه پاسداران، زندگی سید شهیدان اهل قلم، سیدمرتضی آوینی، زندگینامه شهید حسن باقری، زندگینامه شهید عبدالحسین برونسی، زندگی شهید والامقام شهید سردار حسین همدانی تقدیم مخاطبان شد و جمعه، مصادف با روز بسیج زندگینامه شهید مدافع حرم شهید محسن حججی در موشن‌گرافیک چهل شاهد تقدیم مخاطبان نوجوان شبکه قرآن و معارف سیما می‌شود.
 
دوره کارگاهی «نقش باور به وعده‌های الهی در ازدواج و زندگی موفق» در سوره مبارکه روم از سوی مدرسه دانشجویی قرآن و عترت(ع) دانشگاه تهران به صورت حضوری، روزهای سه‌شنبه از ساعت ۱۲:۴۵ تا ۱۴:۴۵ ویژه بانوان نوجوان و جوان برپا می‌شود. علاقه‌مندان به شرکت در این دوره می‌توانند در روزها و ساعات مذکور به مدرسه دانشجویی قرآن و عترت(ع) دانشگاه تهران، طبقه دوم مراجعه کنند.
 
زمان برگزاری مرحله سراسری در بخش معارفی، رشته‌های حفظ بخش آوایی و رشته‌های حفظ متن و ترجمه فرازهایی از صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه از مجموعه رشته‌های سی و ششمین دوره جشنواره سراسری قرآن و عترت دانشجویان کشور اعلام شد.
آزمون بخش معارفی در رشته‌های آشنایی با احادیث اهل بیت(ع)، «آشنایی با مفاهیم نهج‌البلاغه»، «حفظ متن و ترجمه فرازهایی از نهج‌البلاغه»، «آشنایی با مفاهیم صحیفه سجادیه»، «حفظ متن و ترجمه فرازهایی از صحیفه سجادیه»، «آشنایی با ترجمه و تفسیر قرآن کریم»، «آشنایی با سیره معصومین (ع)»، «حفظ موضوعی قرآن کریم»، «احکام»، «پرسمان معارفی» و «سبک زندگی ایرانی و اسلامی» به صورت مجازی برگزار می‌شود.
آزمون این رشته‌ها چهارشنبه ۲۴ آذرماه برگزار می‌شود و دانشجویان فرصت دارند تنها یکبار در بازه زمانی ۱۰ الی ۱۶ با مراجعه به نشانی الکترونیکی فوق نسبت به حضور در آزمون اقدام کنند. همچنین آزمون رشته‌های حفظ نیز در روزهای ۱۷ و ۱۸ آذرماه ویژه آقایان و نیز ۱۶ و ۱۷ و ۱۸ آذرماه ویژه بانوان به صورت تماس تصویری(برخط) انجام می‌شود.
 
در جلسه هیئت مدیره هیئت آنلاین، سیدمحمد موجانی از فعالان قرآنی به عنوان خادم افتخاری به مدت دو سال مسئول واحد قرآن پلتفرم هیئت آنلاین معرفی شد. راه‌اندازی شبکه‌های اینترنتی قرآن کریم و تعامل با قاریان برای پخش زنده جلسات قرآن در هیئت آنلاین از جمله برنامه‌های ایشان در این رسانه مذهبی خواهد بود.
 
در پی تمهید مقدمات برگزاری شانزدهمین نشست تخصصی استادان، قاریان و حافظان ممتاز قرآن کریم با موضوع «تلاوت قرآن و نغمه‌های دینی؛ رسانه ملی و فضای مجازی» و متعاقب انتشار فراخوان ایده‌ها و طرح‌های خلاقانه در زمینه تولید و پخش آثار صوتی و تصویری تلاوت قرآن و نغمه‌های دینی ویژه رسانه ملی و فضای مجازی، پیش از این، مهلتی که برای ارسال طرح‌ها و ایده‌ها تعیین و اعلام شد، پایان آبان سال جاری بوده است که محدودیت زمانی ارسال اثر به فراخوان این نشست حذف شد. 
 
 سامانه جامع نظارت و ارزیابی شورای عالی انقلاب فرهنگی رونمایی شد. این سامانه به منظور نظارت و ارزیابی فرهنگی کشور راه اندازی شد. از جمله کارکردهای این سامانه می‌توان به یکسان‌سازی برنامه‌ها و فعالیت‌های قرآنی دستگاه‌ها و نهادها با اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی اشاره کرد.
 
حلقه مطالعاتی آثار شهید مطهری ویژه آقایان از سوی کانون قرآن و عترت(ع) دانشگاه علم و صنعت به صورت مجازی در روزهای دوشنبه از ساعت ۱۸ ویژه عموم دانشگاهیان برگزار می‌شود.
محوریت این حلقه مطالعاتی کتاب نهضت‌های اسلامی در صد ساله اخیر انتخاب شده و در پایان دوره مسابقه برپا و جوایزی نیز اهدا خواهد شد.
 
دارالقرآن شهرداری اسلامشهر در راستای ترویج سبک زندگی اسلامی و نشر آموزه‌های علمی و دینی، اقدام به برگزاری دوره آموزشی را با عنوان «تربیت بدون تنبیه» برگزار کرد.
 
این کارگاه تخصصی، با حضور مهدی فاضلی، نویسنده و مدرس کشوری دوره‌های تربیت مربی آموزش کودک، کارشناس تکنولوژی آموزشی و ارشد روانشناسی و دارنده رتبه اول جشنواره شیوه‌های نوین آموزش قرآن برای کودکان در کشور، در محل سالن همایش شهید بهشتی دارالقرآن شهرداری اسلامشهر، برگزار شد.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، قائم‌مقام و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی طی ارسال نامه‌ای به مسئولان قرآنی نهادها و دستگاه‌ها، خواستار دریافت نظرات و ملاحظات ایشان مرتبط با بازنگری و تحول ساختارها و نظام امور قرآنی شد.
این نامه در راستای اجرای تصمیم پنجاه و سومین جلسه شورا و متعاقب انتظارات مورد تأکید مقام معظم رهبری در پیوست احکام اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی برای ایجاد تحولات نگرشی، ساختاری و نهادی، فرایندی و محتوایی ارسال شده است.
در این نامه تأکید شده است که نظر و ملاحظات مرتبط با بازنگری و تحول ساختارها و نظام امور قرآنی حداکثر تا پایان هفته آینده به دبیرخانه ارسال شود و توجه به محورهای وضع موجود و وضع مطلوب بخش مردمی، دستگاه‌ها و کمیسیون‌ها برای ارائه تحلیل‌های مورد نظر پیشنهاد می‌شود.
دیگر صاحب‌نظران حوزه امور قرآنی کشور نیز می‌توانند نظرات و طرح‌های خود را با شماره‌های ۶۶۹۷۶۵۵۷ و ۸ درمیان بگذارند.
 
نخستین جلسه حضوری را با توجه به کاهش محدودیت‌های کرونایی با حضور رؤسای هیئت اندیشه‌ورز بانوان استان‌ها چهارم و پنجم آذرماه در مشهد مقدس برگزار شد. این نشست به منظور تبادل نظر، هم‌افزایی، انتقال تجربیات، تبیین برنامه‌ها و تصمیم‌گیری برای برنامه‌های پیش روی هیئت اندیشه‌ورز با همفکری اعضای هیئت اندیشه‌ورز بانوان قرآنی در سراسر کشور و همچنین استماع دیدگاه‌ها، نظر‌ها و مسائل مرتبط با آن‌ها برگزار شد. 
 
اه‌یافتگان به مرحله فینال چهل و چهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم از سوی مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در رشته‌ها و بخش‌های مختلف اعلام شد که بر اساس آن استان تهران با دارا بودن ۳۰ نماینده بیشترین حضور را در این مرحله از مسابقات دارد.
 
کانال رسمی اخبار پنجمین دوره رقابت‌های قرآنی شوق تلاوت ویژه تمامی نوجوانان قرآنی سراسر کشور به منظور اطلاع‌رسانی لحظه لحظه رویدادهای این دوره، راه‌اندازی شد.
این کانال در پیام‌رسان ایتا به نشانی eitaa.com/shoghe_telavat_۵ و در آپارات به نشانی https://www.aparat.com/shoghetelavat قرار دارد.
 
سی و سومین دوره مسابقات حفظ و قرائت قرآن با عنوان «میلاد نور» از سوی مؤسسه فرهنگی آموزش قرآن و تجوید میقات‌القرآن برگزار می‌شود. این مسابقات در رشته‌های قرائت، سخنرانی، حفظ ۱۰ جزء و حفظ کل ویژه آقایان در گروه‌های مختلف سنی برپا خواهد شد که علاقه مندان برای ثبت نام در این مسابقات می توانند به صورت حضوری به میقا القرآن مراجعه کنند. 
 
در هجدهمین جلسه هیئت‌مدیره اتحادیه کشوری مؤسسات و تشکل های قرآن و عترت درباره برگزاری مجمع عمومی سالیانه اتحادیه به تاریخ ۱۰ دی‌‌ماه تصمیم گیری شد. این جلسه با حضور نمایندگان ۳۰۰ مؤسسه قرآنی از سراسر کشور در تهران و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در حرم مطهر حضرت امام خمینی(ره) برپا خواهد شد.
 
برای انتخاب تیم جمهوری اسلامی ایران که متشکل از ۴ دانش‌آموز (دو دانش‌آموز دختر  و دو دانش‌آموز پسر) هستند با دعوت از نفرات برتر مرحله کشوری سی‌وهشتمین و سی‌ونهمین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز دانش‌آموزی (که در سال‌های ۹۸ و ۹۹ برگزار شد) از حدود یک ماه قبل فرایند انتخاب تیم جمهوری اسلامی ایران به صورت آنلاین آغاز شد و فایل‌های دریافتی در اختیار داورانی که ستاد عالی برگزاری مسابقات معرفی کرده بودند، قرار گرفت.
پس از داوری آثار، در بخش دانش‌آموزان پسر؛ امیرعلی یادگاری از شهر تهران در رشته قرائت تحقیق، محمدرضا جعفرپور از استان گیلان در رشته حفظ کل و در بخش دانش‌آموزان دختر؛ مریم سبزه‌زاری از استان خوزستان در رشته قرائت و زهرا خلیلی از شهرستان‌های استان تهران در رشته حفظ کل به عنوان تیم دانش‌آموزان کشورمان در هفتمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم دانش آموزان جهان اسلام، انتخاب شدند.
انتهای پیام
مطالب مرتبط
captcha