کد خبر: 1316580
تاریخ انتشار : ۲۰ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۴

بررسی آسیب‌های عزاداری در یک نگاه

گروه اندیشه: عزاداری برای ائمه(ع) آئینی بزرگ و ارزشمند است که ثواب آن قابل احصاء نیست اما متاسفانه گاه خواسته یا ناخواسته، مغرضانه و یا از روی گمراهی آسیب‌هایی بر آن مترتب شده که شناسایی و اصلاح آن ضرورتی انکارناپذیر است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از قم، در طول تاریخ اسلام عزاداری به عنوان آئینی بزرگ و ارزشمند، متأسفانه گاه خواسته یا ناخواسته، مغرضانه و یا از روی گمراهی به تحریف کشیده شده و سنت‌های نادرستی را در برخی از مراسم‌های عزاداری به وجود آمده است و عزاداری با آفت‌ها و آسیب‌های جدی روبرو است.
در این میان، سنت‌های نادرست که ریشه در باورهای غلط دارد گاه دست مایه‌ای برای سوء استفاده دشمنان می‌شود و با انعکاس آن در رسانه‌ها، چهره زیبای اسلام به صورت نازیبا و غیر معقول به جهان معرفی می‌شود.
با توجه به تأکید مراجع، علما و بسیاری از اندیشمندان لازم است تحریف‌ها، آسیب و سنت‌های نادرست عزاداری عاشورا و سیدالشهدا(ع) به مردم شناسانده شود تا جامعه با بصیرت و آگاهی بهتری در عزاداری حضور یابند و رسالت واقعی قیام سیدالشهدا(ع) حفظ گردد.
آیت‌الله العظمی ناصر مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید، در پیام خود به مناسبت محرم امسال تأکید کرد: باید سنت‌های نیک را جایگزین نمائیم و در برابر سنت‌های غلط پافشاری کنیم به ویژه سنت‌های نادرستی که وارد عزاداری‌های ما در عاشورا شده است.
ایشان ذبح در مسیر عزاداری را از جمله کارهای نادرست دانسته و تصریح کرده‌اند: یکی از سنت‌های اشتباه ذبح قربانی در مسیر دسته‌های عزاداری است که این کار به دلیل ایجاد آلودگی درست نیست به گونه‌ای که مردم با کفش‌های خونی در مسیر به حرکت می‌پردازند و آلودگی‌های بدی را به دنبال دارد همچنین عده‌ای ساختمان خانه و یا مسجد را به خون حیوان ذبح شده آغشته می‌کنند که آن نیز کار نادرستی است.
این مرجع تقلید یکی از سنت‌هایی را که اخیرا باب شده  بالا و پایین پریدن‌های مداحان جوان دانسته و تأکید می‌کنند که این بالا و پایین پریدن‌ها اهانت به مجلس عزاداری است و امیدواریم مداحان پیشکسوت این نکته را به جوانان یادآوری کنند.
همچنین آیت‌الله العظمی وحید خراسانی، از مراجع عظام تقلید تأکید کرده‌اند: عربده کشیدن و گفتن جملات کفر‌آمیز از شعائر حسینی نیست و باید در عزاداری‌ها این مسائل مورد توجه خاص باشد.

این مرجع در ادامه عنوان می‌دارد که باید به این موارد موضوعاتی مانند انتساب برخی القاب به ائمه(ع) و امام حسین(ع)، قمه‌زنی، استفاده از تصاویر منتسب به ائمه اطهار(ع) و بستن راه برای عبور دسته‌های سینه‌زنی و ... را اضافه کرد که گاهی موجب وهن عزاداری و مزاحمت برای دیگران می‌شود و خلاف قرآن، عقل و سنت ائمه(ع) است.

آخر سخن اینکه عزاداری برای امام حسین(ع) و سایر ائمه(ع) ثوابی فوق‌العاده و غیرقابل وصف برای مؤمنان دارد و مستحبی مؤکد است اما هیئت‌های مذهبی، مادحان، سخنرانان و عزاداران باید تلاش کنند تا این سنت حسنه و بی بدیل با خرافات و لغزش‌ها به وادی وهن کشیده نشود و ابزاری برای سوء استفاده دشمنان نشود که با هدف اصلی عزاداری برای کربلا در تنافی و تضاد قرار خواهد گرفت.

captcha