به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان، صبح امروز، شنبه (10 اسفند) با حضور در سازمان صنایع دفاع از نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بازدید کرد.
حجتالاسلام روحانی در جمع فرماندهان و مدیران ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تصریح کرد: امنیت به معنای آن است که مردم نسبت به انواع تهدیدات احتمالی دغدغه خاطر نداشته و احساس آرامش کنند و بدانند مجموعه مدیریت کشور میتواند از منافع و ارزشهای دینی و ملی و حقوق مردم ، استقلال کشور، وحدت ملی و تمامیت ارضی کشور به خوبی دفاع کند.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: نیروهای مسلح در صف مقدم جبههها حضور دارند و این نیروها نیازمند پشتیبانی هستند تا بدون دغدغه خاطر برای نیازمندیهای خود در میدان نبرد حضور داشته باشند.
دکتر روحانی افزود: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در واقع برای تامین انواع نیازهای نیروهای مسلح و تامین آرامش خاطر برای آنان در راستای انجام وظایفشان است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه دفاع از اهداف و منافع ملی تنها بر عهده یک ارگان یا بخشی از جامعه نیست و همه باید در این مسیر دست به دست هم بدهیم گفت: دیپلماسی و افرادی که در حوزه روابط خارجی فعال هستند نیز سربازان دفاع از استقلال، عزت و صیانت از آرمانهای ملی هستند.
دکتر روحانی ادامه داد: در جامعه امروز همه بخشها به یکدیگر وابستهاند آنچنانیکه اگر محیط فرهنگی ما محیط سالمی نباشد تاثیر آن بر نیرهای مسلح نیز خواهد بود؛ چرا که اگر سربازی که به میدان میرود روحیه و انگیزه کافی از طرف جامعه و خانواده خود نداشته باشد نمیتواند در راه دفاع از کشور موفق باشد.
رئیسجمهوری تصریح کرد: اگر عالمان ، اندیشمندان، فرهنگسازان و هنرمندان ما وظیفه خود را به درستی انجام نداده و انگیزه لازم را ایجاد نکنند دفاع کاری دشوار خواهد بود.
دکتر روحانی همچنین با تاکید بر اینکه نیروهای مسلح ما باید نیروهایی بازدارنده باشند و به گونهای عمل کنند تا تهدید دشمن عملیاتی نشود ، گفت: نیروهای مسلح ما باید به شیوهای اقدام کنند که فکر ، کردار و رفتار دشمن را با قدرت بازدارندگی خود تغییر دهند.
حجتالاسلام روحانی با اشاره به اینکه جنگ وقتی رخ می دهد که یا توازن وجود نداشته باشد یا اشتباه محاسباتی رخ دهد، افزود: صدام دچار اشتباه محاسبه شد، هم درباره تجاوز به ایران و هم دباره تجاوز به کویت و هم درباره تجاوز به ملت خودش؛ در همه این موارد دچار اشتباه محاسباتی شد.
رئیسجمهوری اظهار کرد: اشتباه محاسبه مشکل بزرگی است. اینکه فرد نتواند درست بیندیشد و درست تجزیه و تحلیل کند. ممکن است گاهی دشمن دچار اشتباه محاسبه شود، لذا باید در قدم اول بازدارندگی را به وجود بیاوریم. یک بخش بازدارندگی تامین تجهیزات است، همه اینهایی که وزیر محترم دفاع در این جلسه به آن اشاره کردند، همانی که قرآن می فرماید است: وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ.
حجتالاسلام روحانی در اهمیت تجهیزات دفاعی تصریح کرد: درست است که میگویند دنیای امروز دنیای سختافزار نیست، اما اینها نباید حواسمان را پرت کند، اینکه گفته شود نرمافزار مهمتر از سختافزار است به معنی آن این نیست که سختافزار را کنار بگذاریم.
رئیسجمهوری تصریح کرد: از تجهیزات مهمتر نیروی انسانی است. در جنگ تجهیزات پیروز نمیشود. تجهیزات مهم است ولی آنچه که ما را پیروز میکند نیروی انسانی است. انسانها هستند که پیروز خواهند شد و البته نیروی انسانی نیز به تجهیزات نیازمند است و تجهیزات آنها را باید تأمین کنیم.
حجتالاسلام روحانی به عنصر روحیه در جنگ اشاره کرد و گفت: باید بهترین آموزشها را داشته باشید، نفر شما آموزش ندیده باشد، همه زحمات شما را هدر میدهد. اگر آموزش خوب دیده باشد، تجهیز هم خوب باشد، ولی روحیه نداشته باشد، به درد نمیخورد.
رئیسجمهوری با اشاره به جان برکفیها و شجاعتهای دوران دفاع مقدس گفت: موضوع مهم دیگر انگیزه است. آن انگیزهای که میتواند ما را در برابر دشمن پرقدرت، پیروز کند انگیزه الهی، ایمان و اتکا و امید به حق و امید به خداوند است.
روحانی ضرورت پشتیبانی همه جانبه از نیروی انسانی که در خط مقدم قرار دارد را یادآور شد و افزود: حضور ، پشتیبانی ، یکدلی، همدلی، همبستگی و اتحاد و انسجام مردم عامل مهمی در بازدارندگی است. چرا که اگر نیروی مسلح قوی هم باشد ولی مردم از آن جدا باشند، آن نیروی مسلح پیروز نخواهد شد.
رئیسجمهور اظهار کرد: ما باید ملت واحد، امت واحد باشیم و همه باید در کنار هم باشیم. نیروهای مسلح باید تکیهگاه مردم باشد و مردم احساس کنند اگر روزی خطری پیش بیاید نیروهای مسلح کشور قدرتمندانه حضور دارند. در هنگام بروز بلایای طبیعی نظیر زلزله و سیل نیروهای مسلح کمک میکنند و مردم حس میکنند نیروهای مسلح با همه تجهیزاتشان در گرفتاری و مشکل در کنار آنها هستند.
دکتر روحانی با ابراز امیدواری نسبت به آینده کشور گفت : اگر همه دست به دست یکدیگر دهیم و در کنار هم باشیم مردم روز به روز احساس آسایش و امنیت بیشتری خواهند کرد زیرا دولت به تنهایی قادر نیست همه موانع پیش روی کشور را مرتفع کند.
رئیسجمهوری تاکید کرد: آن چیزی که دشمن را میهراساند حضور یکپارچه ملت و نیروهای مسلح در کنار فرماندهی معنوی ، عادل و مورد اعتماد جامعه است. خیلی مهم است که چه کسی فرماندهی میکند. در زمان هشت سال دفاع مقدس آن چیزی که مردم را دلگرم می کرد دستور و فرمان امام (ره)بود. همه میدانستند که اگر امام (ره ) چیزی میگوید انگیزه مادی ، شخصی و فردی ندارد و برای رضای خدا است .
دکتر روحانی ادامه داد: امروز و پس از ارتحال امام (ره) خلف صالحی جای ایشان را گرفته است که نیروهای مسلح و مردم ما به او همانند بنیانگذار انقلاب اعتماد دارند و این ارزشمند و مهم است. اینکه چه کسی فرمان جهاد و جنگ می دهد مهم است زیرا میان فرمان فرمانده فقیه و یک فرمانده عادی تفاوت بسیاری وجود دارد. در پیشگاه خداوند دل انسان قرص میشود و حجت می یابد که هر چه میخواهد ، بشود، معلول شود، راحتتر صبر میکند . شهید شود پیش خداوند مقربتر است.
رئیسجمهوری تاثیر نحوه رفتار با دیگران را در امر بازدارندگی مهم ارزیابی کرد و گفت: آزمایش موشکی تهدید نیست، بلکه تهدید این است که کسی از برگزاری رزمایش با هدف ایجاد آمادگی در نیروهای مسلح که یک ضرورت است بیهوده بترسد و بی جهت تحریک شود.
دکتر روحانی خواستار رعایت موازین جمهوری اسلامی در اعلام مواضع شد و ادامه داد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران سیاستی بر مبنای تنشزدایی و اعتمادسازی با دنیا است و این سیاست امری تاکتیکی و شعاری نیست. جمهوری اسلامی ایران خواهان تنش، ادامه تنش و افزایش تنش با دیگران نیست دنبال ساخت اعتماد با همه بویژه با همسایگان خود است.
رئیسجمهوری تصریح کرد: دنیا بداند ما روی عزت، استقلال، منافع ملی و ارزشهایمان معامله نمیکنیم .دشمن و دوست بدانند ما در صورت احترام به اصولمان حاضر به گفت و گو هستیم تا اگر مشکلی وجود دارد برادرانه و دوستانه و از موضع برابر حل و فصل شود.
دکتر روحانی افزود: وقتی در ارتباط با کشورهای دیگر به گونهای رفتار شود که آنها احساس کنند شما قصد ضربه زدن به منافع آنها را ندارید و میخواهید همزیستی مسالمتآمیز داشته باشید گامی در جهت بازدارندگی برداشتهاید.
دکتر روحانی سپس با بیان اینکه سه نکته را مطرح می کنم که به بحث بازدارندگی کمک میکند، افزود: در موضوع نیروهای مسلح و در دفاع و در میدان رزم چند خط قرمز داریم که به آنها نزدیک هم نمیشویم و این را باید همه دنیا بدانند. جمهوری اسلامی ایران به دنبال تهاجم به هیچ کشوری نیست.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه ایران در ۳۵ سال گذشته به هیچ کشوری تهاجم نکرده است، اظهار کرد: در این سال ها، روزهای سختی برای همسایگان ایران که نمیخواهم اسمی از آنها ببرم، وجود داشته است و اگر جمهوری اسلامی قصد تهاجم داشت، بخت تهاجم برای او پیش آمده بود، ولی چنین کاری نکرد. پس ایران صادقانه میگوید که دنبال تهاجم نیست، نه صرفا در ۳۵ سال گذشته که اساساً ایران در ۲۰۰ سال گذشته به هیچ کشوری حمله نکرده است.
دکتر روحانی تصریح کرد: ایران نه چشم طمعی به ثروت دیگران دارد و نه به سرزمین آنان. در عین حال به هیچعنوان به هیچ کشوری هم اجازه تجاوز نمیدهیم که به خاک و منافع ما تجاوز کند و قاطعانه در برابر هر جسارتی میایستیم، همان طور که در دفاع مقدس هشت ساله این کار را کردیم و هر زمان که لازم باشد این کار را تکرار خواهیم کرد.
رئیسجمهوری ایرانیان را ملتی بزرگ، با سابقه تاریخی، فرهنگی و انقلابی، مسلمان، عاشق پیامبر (ص) و اهل بیت(ع) و تابع قرآن توصیف کرد و گفت: طبیعی است که این ملت هرگز زیر بار تحمل زور و تجاوز نمیرود، اما هرگز هم قصد تجاوز به کشوری دیگر را ندارد؛ این خط قرمز ماست.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران دنبال دفاع است و بر همین اساس به دنبال سلاح کشتار جمعی نیست، ادامه داد: این رویکرد نه از روی تبعیت از فلان قطعنامه و کنوانسیون که البته ما این کنوانسیون را هم امضاء نکردهایم، بلکه حتی اگر این کنوانسیون هم نبود و ان پی تی و سی دبلیو هم نبود، اعتقاد، ایمان و فقه و اصول این ملت به ما میگوید که دنبال سلاح کشتار جمعی نباشیم.
رئیسجمهوری با اشاره به تبلیغات غلطی که مدعی است ایران دنبال سلاحهای هستهای و کشتار جمعی است، اظهار کرد: اگر ایران دنبال چنین سلاح هایی بود، خوب اول میکروبی درست میکرد، ولی از آنجا که به لحاظ اعتقادی با این تولید، نگهداری و استفاده از این سلاحها مخالف است، در دوران جنگ تحمیلی نیز دنبال چنین سلاحهایی نرفت و حتی به فکر مقابله به مثل در برابر استفاده دشمن از سلاح شیمیایی نیز نبود.
دکتر روحانی با بیان اینکه سلاح کشتار جمعی برای جمهوری اسلامی ایران خط قرمز است و هم اصول این ملت و هم فتوای مقام معظم رهبری بر این مسئله تصریح و تاکید دارد، اضافه کرد: خود این رویکرد برای جهان بازدارنده است، یعنی دنیا باید لمس کند که جمهوری اسلامی ایران هرگز دنبال سلاح کشتار جمعی نبوده و نیست.
رئیسجمهوری پایبندی به اصول اخلاقی را سومین مورد در تبیین خطوط قرمز جمهوری اسلامی در زمان جنگ و دفاع یا هر زمان دیگر عنوان و تصریح کرد: ملت ایران در هر شرایطی اصول اخلاقی را نقض نمیکند. نه اینکه کنوانسیون ژنو بر این مسئله تاکید دارد، این برای ما خیلی مهم نیست، بلکه ملت ایران به عنوان مثال اساسا چنین اعتقادی دارد.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه برخورد جمهوری اسلامی حتی با متجاوزین به خاک و مردمش شرافتمندانه بود، یادآور شد: زمانی که نیروهای رژیم بعث، شهرهای ایران را در مدت زمانی بیش از سه سال مورد حمله قرار دادند، ایران حمله متقابل نکرد. هر بار که این مسئله نزد امام راحل مطرح میشد، ایشان می فرمودند که شهرهای عراق را مورد حمله قرار ندهید و تازه پس از اصرار و استدلال فرماندهان که چنین کاری موجب بازدارندگی در حمله مجدد به مناطق مسکونی ایران می شود، امام خمینی (ره) تاکید کردند که حداقل ۴۸ ساعت قبل از حمله به هر منطقه ای از رادیو آن را اعلام کنید.
رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه با توجه به تحریمها و فشارهای بینالمللی در زمینه بازسازی و تأمین نیازمندیها خیلی خوب کار شده است، گفت: در زمینه تأمین و تولید تجهیزات و نوآوریها به خصوص در عرصه تجهیزات دانشبنیان قدمهای بسیار خوبی برداشته شده است. آنچه قبل از این سخنرانی در نمایشگاه نوآوریهای وزارت دفاع دیدم اقداماتی بسیار بزرگ و ارزشمند است که با اتکا به آن میتوان گفت وضع ما نسبت به پیش از انقلاب از زمین تا آسمان تفاوت کرده است.
دکتر روحانی با اشاره به محدودیت منابع از دستاندرکاران وزارت دفاع و نیروهای مسلح کشور خواست که به مسئله اولویتبندی اقدامات و نیازمندیها و عمل بر اساس این اولویتها توجه شایستهای نمایند.
حجت الاسلام روحانی خواستار تحرک بیشتر در عرصه دیپلماسی دفاعی شد و گفت: زمانی که دیپلماسی دفاعی فعال شود رفت و آمد و گفتوگوهای صورت گرفته در این عرصه در حراست از کشور و تقویت بازدارندگی بسیار مؤثر خواهد بود.
رئیسجمهوری همچنین خواستار توجه بیشتر در وزارت دفاع به موضوع صادرات شد و تاکید کرد که خرید و فروش اسلحه با کشورهای دیگر، نشانه ای از وجود روابط استراتژیک و راهبردی با آن کشورهاست که بسیار ارزشمند است.
دکتر روحانی در ادامه اظهار کرد: خیلی خوب است که در زمان صلح وزارت دفاع به بخش های دیگر کشور اعم از صنعت و محیط زیست و دیگر عرصه ها کمک کرده و توانمندی های خود را در زمینه تامین نیازمندی ها و رفع مشکلات این بخش ها به کار گیرد.