کامران باقری لنکرانی، وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ابلاغ سیاستهای کلی از جانب مقام معظم رهبری را جزو نکات ارزنده مورد تاکید در قانون دانست و گفت: این مهم یکی از اصولی است که باعث هماهنگی بین بخشی بهتر و ارتقا دادن به جهت گیریهای کلی به خصوص در مسائلی میشود که با چند بخش در نظام سروکار دارد.
توجه به مقوله بین بخشی بودن سلامت در سیاستهای ابلاغی
لنکرانی با تاکید بر اینکه موضوع سلامت نیز از مقولههای چند بخشی است، ادامه داد: مبحثی را در عالم سراغ نداریم که تاثیری بر روی سلامت نداشته باشد. خوراک، پوشاک، تفریح و به طور کلی وضعیت زندگی بر سلامت افراد تاثیرگذار هستند و آنچه که در این سیاستها نیز به خوبی مورد توجه قرار گرفته و یکی از نکات بسیار ارزشمند آن است، توجه به مقوله بین بخشی بودن سلامت و تلاش برای استفاده از تمام ظرفیتهای کشور برای ارتقای سلامت است.
توجه سیاستهای ابلاغی به پیوست سلامت برای طرحهای کلان توسعهای
رئیس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت افزود: از جمله نکاتی که در این سیاستها باید به آن افتخار کنیم توجه دادن به پیوست سلامت برای طرحهای کلان توسعهای است که این موضوع بعضا مورد غفلت واقع میشود، ممکن است طرح به ظاهر توسعهای باشد ولی با آثاری بر ضد سلامت دنبال میشود که حتی امکان دارد آثارش به زودی نیز برطرف نشود.
فقدان تولیت واحد در نظام سلامت باعث بروز سیاست گذاریهای متفاوتی میشود
وی بیان کرد: در این سیاستها که دارای بندهای متعددی است نکات ارزشمندی وجود دارد که جا دارد با دقت بیشتری به آن پرداخت شود ولی نکتهای که بنده بر روی آن تاکید دارم موضوع تولیت در نظام سلامت است، درست است که نظام سلامت یک مقوله چندبخشی است اما فقدان تولیت واحد در این نظام باعث میشود سیاست گذاریهای متفاوتی صورت بگیرد که بعضا حتی با هم در تناقص قرار بگیرند.
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: تاکیدی که در این سیاستها بر تولیت نظام سلامت توسط وزارت بهداشت شده و همین طور که مقوله بیمه را با سیاست گذاری مبتنی بر محوریت وزارت بهداشت مورد توجه قرار داده نکته مهمتی است که ما را از این سردرگمی در سیاست گذاری سلامت و اجرا میتواند رهایی ببخشد.
دیگر جای تفاسیر و حاشیه پردازیها نیست/ سیاستهای ابلاغی باید در محوریت قرار بگیرد
لنکرانی تاکید کرد: در حال حاضر که این سیاستها ابلاغ شده دیگر جای تفاسیر و حاشیه پردازیها نیست بلکه باید این سیاستها را محور قرار داد و دستگاههای مختلفی که با نظام سلامت سر و کار دارند به خصوص وزارتخانههای بهداشت و تعاون باید تولیت واحد را در مقام عمل اجرا کنند و در سیاستهای بودجهای نیز باید محوریت و نقش وزارت بهداشت در سیاست گذاری بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
تلاش برای تدوین یک برنامه ریزی عملیاتی برای سیاستهای ابلاغی
رئیس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت ادامه داد: ما نیز در انجمن علمی مدیریت و برنامهریزی سلامت که اخیرا تاسیس شده، در جلسات متعددی تلاش خواهیم کرد که چگونگی اجرای شدن این سیاستها را مورد بررسی قرار بدهیم و تلاش کنیم در جهت تدوین یک برنامه ریزی عملیاتی برای آن به قوای سه گانه به خصوص به قوای مقننه و مجریه در حد توان خود کمک کنیم.
لزوم نظارت بیشتر قوای مقننه و قضائیه برای اجرای دقیق سیاستهای ابلاغی
وی همچنین در خصوص راهکارهای نظارت بر اجرای دقیق و مناسب سیاستهای ابلاغی، اظهار کرد: یکی از وظایف مهم دستگاههای نظارتی موجود در کشور و در راس آن مجلس شورای اسلامی نظارت بر اجرای قوانین است و حتی قوه قضاییه باید نه تنها درباره این سیاستها بلکه در خصوص تمامی سیاستهای کلی ابلاغی نقش نظارتی بیشتری را داشته باشند.
مراکز دانشگاهی و صاحب نظران، سیاستهای ابلاغی را به مطالبه عمومی درآورند
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد: بخش اساسی تر این مقوله کار مهمی است که باید مراکز دانشگاهی و صاحب نظران انجام دهند و این سیاستها را که برخواسته از مطالعات دقیق و با نگاه به تجربیات موفق و ناموفق جهانی و تاکید بر ارزشهای و مبانی دینی است به عنوان مطالبه عمومی درآورند که تبدیل این سیاستها به مطالبه عمومی میتواند اهرم مهمی برای اجرای شدن آن باشد.