کد خبر: 1397253
تاریخ انتشار : ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۷
حجت‌الاسلام معصومی‌نیا:

برنامه‌های توسعه‌ دچار روزمرگی است/ تنبلی؛ بزگ‌ترین مانع اقتصاد مقاومتی

گروه اقتصاد: عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم اقتصادی، با بیان این‌که در برنامه‌های توسعه‌، دچار روزمرگی شده‌ایم که منجر به هدر رفتن امکانات شده است، اظهار کرد: بزرگ‌ترین مانعی که برای تحقق اقتصاد مقاومتی وجود دارد، گسترش روحیه تنبلی در میان مردم است.

حجت‌الاسلام والمسلمین غلام‌علی معصومی‌نیا، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم اقتصادی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به بحث درباره لوازم و موانع تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخت و اظهار کرد: اولین لازمه تحقق اقتصاد مقاومتی، این است که باور داشته ‌باشیم در همه زمینه‌های اقتصاد، توان توسعه را داریم؛ فقط لازم است بسیج امکانات کنیم و این همت در ما وجود داشته باشد، آن‌هایی که باید به این کار بها بدهند، این کار را انجام دهند و در این زمینه‌ها هزینه و سرمایه گذاری کنیم. اگر ما خودمان را باور کنیم و از مردم کمک بگیریم، می‌توانیم در زمینه اقتصادی پیشرفت کنیم و اقتصاد مقاومتی را محقق کنیم.

حرکت به سمت اقتصاد اسلامی؛ لازمه تحقق اقتصاد مقاومتی

وی در پاسخ به پرسشی درباره رابطه اقتصاد مقاومتی و اقتصاد اسلامی اظهار کرد: مقوله‌ای که برای تحقق اقتصاد مقاومتی، بسیار مهم است رابطه بین اقتصاد مقاومتی و اقتصاد اسلامی است و ضرورت دارد ما تشابهات و تفاوت‌های اقتصاد اسلامی و اقتصاد مقاومتی را تبیین کرده و از ظرفیت‌های اقتصاد اسلامی که در کشورهای دیگر وجود ندارد، استفاده کنیم. راه‌کاری که به نظر می‌رسد جزء اولین‌هاست و باید منظور شود، رفتن به سوی اقتصاد اسلامی و تدریس اقتصاد اسلامی در حوزه های علمیه، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی است. در این‌صورت می‌توانیم به تحقق اقتصاد مقاومتی امیدوار باشیم.

تنبلی؛ بزرگ‌ترین مانع تحقق اقتصاد مقاومتی

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم اقتصادی درباره موانع تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: به نظر بنده بزرگترین مانع تحقق اقتصاد مقاومتی، روحیه تنبلی است که متاسفانه در میان مردم گسترش پیدا کرده است. مردم ما خوبی‌های زیادی دارند، اما نباید از نقاط ضعف آنان غافل شویم. یک واقعیت تلخ که با کمال تاسف باید به آن اذعان و اعتراف کرد، این است که یکی از نقاط ضعف عموم ملت ما رواج روحیه تنبلی در میان آنان است و با وجود چنین مسئله‌ای نمی‌توان به طی کردن روند توسعه امیدوار بود.

مسئولین در رواج تنبلی مقصرند/ رواج تنبلی خیانت ناخواسته به ملت است
وی افزود: متاسفانه علی‌رغم سفارشات اکیدی که اسلام به کار و فعالیت دارد و در فرهنگ ملی ما هم، حتی پیش از اسلام ملتی فعال و اهل کار و تلاش بودیم و دین مبین اسلام هم بیش از تصور ما به کار و فعالیت توصیه می‌کند، اما روحیه تنبلی را رواج داده‌ایم و مسئولین هم در رواج این تنبلی مقصرند و همین که تبلیغ می‌کنند این‌کارها را انجام دهید و در فلان مسابقه شرکت کنید تا ثروتمند شوید؛ همه این موارد، تنبلی مردم را بیشتر می‌کند و این‌ها خیانت ناخواسته به ملت است.

تحقق توسعه نیازمند کار و تلاش فراوان است
معصومی‌نیا به دیگر لوازم تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: ما باید به ملت القا کنیم که اگر می‌خواهید ثروتمند شوید باید زحمت بکشید نه اینکه در قرعه‌کشی شرکت کنید تا وضعیت زندگی شما بهبود یابد. چنین مسئله‌ای باعث می‌شود که یک عده، از راه‌های مختلف به ثروت‌های کلان برسند و دیگران آه آن‌ها را بکشند. اگر روند توسعه کشورهایی همانند چین و کره جنوبی را مطالعه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که آن‌ها به تمام معنا اقتصاد مقاومتی را پیاده کرده، کار و تلاش کردند و واقعا زحمت کشیدند.
عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم اقتصادی تاکید کرد: اگر مردم ما هم به اندازه آن‌ها تلاش کنند، مسلما اوضاع اقتصادی بسیار عالی خواهد شد. متاسفانه با این تعطیلی‌های زیاد، تبلیغات تجاری و موج سفرها که رادیو و تلویزیون هم به گسترش آن کمک می‌کند، تنبلی را گسترش می‌دهیم و در حال ظلم به مردم هستیم؛ در حالی که نباید حتی یک لحظه از پای بنشینیم.

اقتصاد مقاومتی، نیازمند استفاده از ظرفیت‌های فکری است
وی مانع دوم تحقق اقتصاد مقاومتی را وابستگی بیش از حد به نفت دانست و عنوان کرد: وابستگی به نفت و درآمدهای نفتی، از قدیم، درد کهنه همه ماست و آرزوی مقام معظم رهبری و همه فرهیختگان، جدا شدن از این وابستگی است. تا زمانی که ما نفت تولید کرده و می‌فروشیم، تحقق اقتصاد مقاومتی رویایی بیش نیست؛ چون اقتصاد مقاومتی، یعنی اینکه ما از ظرفیت‌های فکری و توان و نیروی خود استفاده کنیم، نه اینکه صرفا منابع را بفروشیم و درآمدهای آن را به‌کار بگیریم. اگر همه فشارهای خارجی هم برداشته شود، ما این مشکل وابستگی را باید در داخل رفع کنیم.

برنامه‌های توسعه‌ای ما دچار روزمرگی است
معصومی‌نیا ادامه داد: مانع سوم، این است که گرچه تاکنون برنامه‌های توسعه‌ای داشته‌ایم و زحمت فراوانی هم برای آن کشیده شده، اما این برنامه‌ها یا دقیق نبوده یا ضمانت اجرایی برای اجرای آن وجود نداشته است و بر اساس آن برنامه حرکت نکرده‌ایم. به همین دلیل است که ما در برنامه‌های توسعه‌ای خود، دچار روزمرگی شده‌ایم، برنامه‌های ما هدر می‌رود و استفاده بهینه از امکانات نداریم؛ بنابراین لازم است به برنامه‌های کلان، جامع و قابل اجرایی در اقتصاد برسیم.
عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم اقتصادی، در پایان اظهار کرد: در سال 1376 برنامه‌ای با عنوان «طرح ساماندهی» طراحی شد و مقام معظم رهبری هم آن را تائید کردند، اما این برنامه، عملیاتی نشد و چنین مثالی نشان می‌دهد برنامه‌ریزی‌‌های ما برای تحقق توسعه همه‌جانبه دارای اشکال بوده و تجدید‌نظر در تدوین و اجرای این برنامه‌ها ضرورتی اساسی است.

مطالب مرتبط
captcha