حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا حیدریابهری، نویسنده کتابهای کودک و نوجوان با مضامین دینی و قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به جایگاه کتابهای دینی در میان سایر کتابهای گروه کودک و نوجوان گفت: در ابتدا باید کتابهای ناشران و نویسندگانی که به موضوعات دینی میپردازند، آسیبشناسی شود؛ چرا که طیفی از ناشران و نویسندگان معتقد به انتشار کتابهای دینی نیستند و یا تصور میکنند کار دینی مخاطب ندارد.
وی افزود: البته این اعتقاد و نظر درست نیست؛ چرا که در میان آثار دینی کتابهایی نیز وجود دارند که دارای مخاطبان خوبی هستند همانند کتابهایی که من به نگارش درآوردم، از تعداد مخاطبان خوبی برخوردار است و کتابهایی دارم که به بیش از 30 نوبت چاپ رسیده است. پس این امر نشان میدهد که کار خوب، مخاطب خوب دارد و کار دینی بدون مخاطب نیست.
حجتالاسلام حیدریابهری با اشاره به آمار کم تعداد مخاطبان کتابهای دینی گفت: این امر حکایت از وجود تعداد کم کتابهای خوب در حوزه دین است و در این راستا تعدادی کار ضعیف دینی انجام میدهند و زمانی که با استقبال روبهرو نمیشود، نتیجه میگیرند که کار دینی مخاطب ندارد.
اجازه دهیم کودکان انتخابگر کتابهای خود باشند
این نویسنده درباره مؤلفههای انتخاب کتاب برای کودکان اظهار کرد: ما باید برای انتخاب کتاب کودک با وی همراه باشیم و کودک را نیز در انتخاب کتاب مشارکت دهیم؛ چرا که آنها باید در فضای کتاب بوده و از راهنماییهای والدین برخوردار شوند. همچنین از تکروی در انتخاب کتاب برای کودکان پرهیز کنیم و اجازه دهیم آنها نیز انتخابگر باشند.
وی افزود: به عنوان مثال اگر گفته میشود که کتابی که عکس روی جلد آن مربوط به کارتونها(نظیر بن تن) باشد، کودک آن را انتخاب میکند، این امر به دلیل تبلیغات جهانی است و این به کتاب مربوط نیست و در کشور ما نیز چنین شخصیتهای کارتونی مانند کلاه قرمزی وجود دارد، اما اگر کسی بخواهد درباره این کتابها بنویسد و در این راستا از صدا و سیما بخواهد که فیلمهایش را در اختیار نویسنده بگذارند، با مشکلات عدیدهای نظیر مشکل مالی مواجه میشود و این محدودیتها سبب میشود کسی به شخصیتهای خوب و تأثیرگذار کودکانه توجه نکند.
ناشران رغبتی به نشر کار تألیفی ندارند
حجتالاسلام حیدریابهری درباره ارزیابی کتابهای موجود در نمایشگاه کتاب تهران بیان کرد: کتابهای ترجمهای بیش از همه در میان کتابهای دیگر خودنمایی میکند و ترجمه از این نظر به صنعت نشر کشور آسیب میزند؛ چرا که توازن و تناسبی میان کتابهای تألیفی و ترجمهای در ایران برقرار نیست.
وی ادامه داد: رعایت نکردن حق کپیرایت و حق مالکیت در کشور سبب شده ناشران به راحتی کتابهای سایر کشورها را با قیمت ارزان تهیه، ترجمه و در دسترس قرار میدهند؛ از این رو باعث میشود که هیچ رغبتی نداشته باشند تا کاری تألیفی را بگیرند و منتشر کنند.