به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه هشتمین جشنواره شعر فجر عصر چهارشنبه، 31 اردیبهشتماه با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد و اهالی شعر و ادب در تالار وحدت برگزار شد.
جنتی در این مراسم خطاب به شاعران گفت: شما که با روح لطیف خود واژهها را در ذهنتان وزن میدهید و آنها را برای بیان مفاهیم بلند انسانی به خدمت میگیرید، این حضور را غنیمت میشمارم و از محفل گرم و صمیمی نیرو میگیرم. خدای بزرگ را شاکریم که از خوان نعمت کرم، جوهر آسمانی سخن را بر جان فرزانگان جاری کرد تا در عبور از حلقههای نسیان راوی شکوفایی و ملکوتیت جمال و جلال حضرتش باشیم. خداوند به فضل بیکران خویش، نعمت اندیشیدن و همنوای با کلمات را به ما عطا کرد تا در مأوای فکرت، حریمدار امانات وجود باشیم.
وی افزود: شعر والاترین سخن زمینیان در حضور حضرت باریتعالی است و شاعران طلایهداران سرزمین فجر سرور و فاتحان دیر غرورند. شاعران کلیدداران مُلک امانتند و رمزگشایان حضرت حضور و سخنسالاران اقلیم جانند و اکنون به گواه تاریخ شاعران ما بخشندگانی هستند که به مدد سلامت و صلابت خویش از اقیانوس معارف الهی سیر کردهاند و هر کدام از آنها چراغداران و روشنگران راه پُرخطری هستند که انسان برای نیل به رستگاری به ناگزیر مسافر آن وادیهاست.
شعر چکیده فلسفه، عرفان و اخلاق است
جنتی ادامه داد: ما مفتخریم که شعر هنر ملی ایرانیان است و این هنر با پرورش یافتن در مهد کوثر چشم و چراغ ادبیات غنی ما ایرانیان است، شعر ما تربیتیافته در مهد اندیشههای ناب اسلامی است و به مدد این نعمت حیاتبخش است که به مرتبه بالا در جهان سخن رسیده و توانسته است فراتر از لحن، صوت، الفبا، گفتار و نوشتار در شش جهت هستی کاوشگر فضیلتهای انسانی باشد.
وزیر ارشاد با بیان اینکه ما ایرانیان ملت شعریم و شعردوستی در روح و جان ماست، تصریح کرد: شعر از یک سو آئینه تمامنما از قدرت شعری تفکر این ملت است و از سویی دیگر چکیده فلسفه، عرفان و اخلاق است و شعر برای ایرانیان نشانگر زندگی، عشق، اسطوره و تاریخ است و ما ایرانیان با شعر پای در این عالم خاکی میگذاریم، زیست میکنیم و رشد مییابیم و شاعرانه حرف میزنیم؛ از این رو زندگی ما جشنوارهای عظیم از دلداگی به دین و میهن است.
وی در ادامه گفت: شگفتا که فردوسی پاکباز، غرور تاریخی ملت ایران را پس از 200 سال خاموشی با شعر فارسی زنده کرد. شاید بتوان بیادراک اذعان کرد که مهمترین هنر ایرانیان شعر است آن چنان که تمام جنبههای هنری اعم از آرایههای ادبی در شعر تجلی یافته است و شعر ایرانی نقاشی، طراحی، موسیقی، مجسمهسازی و ... متجلی است و شاعرانِ متقدم تمام توان هنری خویش را در شعر متجلی کردهاند.
جنتی گفت: هنوز مردم ایران با شعر بیش از دیگر هنرها مأنوسند و صبحشان را با شعر آغاز میکنند و شامشان را با شعر به پایان میبرند، از آنجا که بالقوه یک شاعر هستند، در نتیجه یک شعرشناس بوده و آنها مشخص میکنند که چه شعری به یادگار میماند و چه شعری به زنگار فراموشی سپرده میشود و به همین خاطر است که در این سرزمین تنها شاعرانی میمانند که برای مردم شعر گفتهاند نه حاکمان.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه شعر نزد ایرانیان آرمانشهر نیست، اما بازتابکننده آرمانهای این ملت است، بیان کرد: شعر بازتاب خرد جمعی ایرانیان است؛ از این رو مردم به خودی خود آموختهاند که چگونه مقصود خود را در قامت شعر بیان کنند. به گونهای که شعر هنر ملی ایرانیان است و مردم ما وارث شریفترین صدای شعر جوانند.
وی در ادامه بیان کرد: بیتردید برای پیشرفت فرهنگ و عواطف انسانی به شعری نیازمندیم که مورد پذیرش جامعه باشد و مردم آن را زبان گویای خود بدانند و شعر از تعاملی سازنده میان هنرمند و مخاطب برخوردار باشد، آنچنان که مبانی تکامل روح انسانی را فراهم کند.
انتقاد، شیواترین شیوههای خود را در شعر به یادگار گذاشته است
علی جنتی ادبیات امروز رسانهای را انتقادی خواند و تصریح کرد: انتقاد، شیواترین شیوههای خود را در شعر برای همه به یادگار گذاشته است. شاعر آزاد است، خوب میبیند، خوب میشنود، خوب تحلیل میکند و خوب به تصویر میکشد و در نهایت غم و شادی و نقد خویش را در قالب واژههای موزون میآفریند و چون از دل بر میآید لاجرم بر دل مینشیند. پس شاعر به عنوان آفریننده اثری هنری حرمت دارد و باید صدر نشیند و بر چشم جای گیرد.
وی افزود: به گواه تاریخ معاصر ما، دمیدن خورشید انقلاب اسلامی در میهن عزیزمان برگ زرینی را در تاریخ این سرزمین به ثبت رساند و تجدید حیاتی دوباره بر طلایهداران مُلک ادب و سخن گشوده است و به برکت این گشایش شعر و شاعران ایران پابهپای سایر عرصههای حضوری روشن، پویا و بالنده دارند. شعر توفنده انقلاب اسلامی پیامگستر اندیشههای عدالت، برادری، پاکی و پاکدامنی است و واژه آسمانی شهید مقامی روشن در شعر ایران شد و در سخنسالاری به بار نشست.
وزیر ارشاد با اشاره به شعر در دوران هشت سال دفاع مقدس گفت: شعر دراین دوران جانانهترین تعابیر آسمانی از ایثار، وطندوستی، صداقت، راستگویی، استواری در عقیده و ایمان رزمندگان در عرصههای شور و شهامت را نگین شعر دفاع مقدس و پایداری کرد و شهادت تحفهای آسمانی بود که در شهد سخن جوشان شد و روزهای جاری تا دریای حقیقت راهبر شد.
وی ادامه داد: به اعتقاد من آنچه در داخل کشور به عنوان شعر عرضه میشود و فرآورده پس از انقلاب اسلامی است، آثار انقلاب تلقی میشود و همه شاعران با وجود تنوع سلایق شاعر انقلاب هستند و حضور تمام چهرههای با نفوذ ادبی در جشنواره هشتم نشان از همگرایی و همدلی در این دوره از جشنواره و جمع شدن همه سلایق، سبکها و گرایشهای سیاسی در زیر چتر این رویداد مهم ادبی دارد و جشنواره در این دوره سعی کرده تا بدون در نظر گرفتن جریانهای سیاسی در فضای آرام همه شاعران انقلاب را به حضور در این رویداد ادبی دعوت کند و شاهد رونق بیش از گذشته باشد.
توجه به شعر کودک و نوجوان؛ از ویژگیهای شعر فجر
جنتی تقویت جنبه علمی و توجه به خلاقیت در آفرینش شعر را مورد تأکید قرار داد و بیان کرد: توجه به شعر کودک و نوجوان، شعر بومی و اقلیمی و رقابت کتابهای شعر تنها بخشی از ویژگیهای این دوره است. اما سخنی با شاعران جوان و امیدآفرینان آینده دارم؛ جهان امروز تشنه معارف و فضیلتهایی است که سرچشمههای آن در فرهنگ و ادب اسلامی جاری است و این عطش و فرو نشاندن آن را میتوان در سخنان اندیشمندان معاصر دنبال کرد. اکنون همه ما در دامان چنین نعماتی غرقیم و به جای آوری این شکر میتواند گستردگی دامنه عطوفت میان انسانها و جوامع را بیشتر کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: اکنون شعر امروز ما پنجرهای به آفاق روشن در جهان گشوده است، تلألوی این روشنی را میتوان در قابلیت شاعرانی مشاهده کرد که در ادبیات انقلاب، دفاع مقدس و پایداری آستانه گفتمان جهانی با ادیبان و سخنوران روشضمیر را گشودهاند و جهان امروز ما تشنه معارف و فضیلتهایی است که مردم ما در سی و هفت فجر گذشته آن را تجربه کردهاند.
وی با اشاره به تقویت بخش بینالملل این جشنواره گفت: با تقویت بیش از پیش این بخش شاهد بازگشایی افقهای تازهتر در شعر به ویژه برای نسل جوان خواهیم بود و به باور من شعر فارسی قابلیت جهانی شدن را دارد و این آرمان محقق نمیشود، مگر اینکه اجازه دهیم، جوانان ما راههای ارتباط با دنیای امروز را بهتر بشناسند. البته ایرانیان همیشه آغوش خود را به روی شاعرانی از حوزه فرهنگی تاجیکستان، افغانستان و هند گشودهاند و شعر فارسی بر زبانها و فرهنگهای مجاور تأثیر داشته است.