کد خبر: 1445660
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۷
حجت‌الاسلام آذربایجانی پیشنهاد کرد:

تشکیل انجمن‌های تخصصی با هدف جلوگیری از کتابسازی

گروه ادب: عضو هیئت‌ مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی با بیان اینکه باید اتقان بازار نشر حفظ شود، پیشنهاد کرد که انجمن‌های تخصصی با هدف جلوگیری از کتابسازی تشکیل شود.

حجت‌الاسلام مسعود آذربایجانی، عضو هیئت‌ مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: موضوع دین به دلیل اینکه از نیازهای اساسی و مورد توجه مردم است، باید در حوزه انتشار کتاب در این زمینه کارهای جدی و قابل قبولی انجام شود و افراد بتوانند در سطوح مختلف براساس سلایق و علایق خود از این کتاب‌ها بهره‌مند شوند؛ اصل قضیه این است که باید در این زمینه کارهای متنوعی منتشر شود.

وی افزود: با توجه به اینکه نظارت جدی در این زمینه وجود ندارد، به همین دلیل افراد به راحتی از سایر کتاب‌ها گرته‌برداری می‌کنند؛ به ویژه در حوزه ترجمه قرآن نیز می‌بینیم که متأسفانه ترجمه‌هایی وجود دارد که صرفاً با رجوع به چند ترجمه موجود و استفاده از آنها ارائه شده است.

حجت‌الاسلام آذربایجانی ادامه داد: این موضوع در متون دیگر نیز وجود دارد و یا در کتاب‌های دعا، مانند گنجینه‌های معنوی و ... گرته‌برداری بیش از همه به چشم می‌خورد. به نظر می‌رسد از دو جهت باید نظارت جدی در این زمینه انجام شود؛ یکی از جهت حقوق معنوی نویسندگان که باید رعایت شود و دیگری از جهت اینکه افرادی به خاطر صرفاً سودجویی بخواهند چنین کارهایی را انجام دهند و اعتبار علمی و تراز علمی متنون دینی را رعایت نکنند.

کتابسازی در حوزه دین عامل تخریب فرهنگ دینی

وی در ادامه تصریح کرد: این امر سبب تخریب فرهنگ دینی مردم می‌شود و مسائلی را ممکن است به وجود آورد که از اتقان کافی برخوردار نیست. از این روست که گفته می‌شود نظارت کافی باید در این زمینه وجود داشته باشد و متولیان امور دینی باید این نظارت را به وجود آورند.

عضو هیئت‌ مدیره مجمع عالی حکمت اسلام در پاسخ به اینکه نقد کتاب تا چه حد می‌تواند در جلوگیری از روند کتابسازی تأثیرگذار باشد، بیان کرد: نقد و بررسی یکی از روش‌هاست که بسیار خوب است و تا حدی می‌تواند این بحث را پوشش دهد، اما برخی از آثار هستند که به دلیل نازل بودن آن، افراد حتی نمی‌پذیرند که آن را نقد کنند و یا در مقاله‌ای آن را مورد بررسی قرار دهند، از این رو نقد به تنهایی کافی نیست.

حجت‌الاسلام آذربایجانی گفت: در این راستا علاوه بر نقد آثار روش دیگری نیز می‌توان به کار گرفت و شاید نقد منطقی‌ترین روش باشد و مجلات و نشریاتی که در زمینه نقد وجود دارد و خانه کتاب در این زمینه کارهای جدیدی را تعریف کرده نیز می‌تواند مؤثر باشد.

کتاب‌های حاصل از کپی‌برداری به مجامع قانونی معرفی شوند

وی با اشاره به پیشنهاد خود در زمینه جلوگیری از روند کتابسازی اظهار کرد: در رشته‌های مختلف حتی رشته‌های دینی، باید گروه‌های تخصصی شکل گیرد و نظارت آزاد و نه دولتی در این حوزه وجود داشته باشد و آثار جدیدی که تولید می‌شوند، در این تشکل‌ها نقد و بررسی شوند. به عنوان مثال در حوزه حدیث، انجمن علمی حدیث را داریم و یا در حوزه علوم قرآن نیز چنین انجمنی وجود دارد که اگر کتاب‌های مورد نظر در این انجمن‌های علمی نقد شوند، می‌توان از ادامه روند کتابسازی در کشور جلوگیری کرد و اگر کتاب‌ها در حدی است که کپی‌برداری تلقی‌می‌شود، به مجامع قانونی معرفی شوند.

وی ادامه داد: کارهای از این دست در حوزه نشر ضروری است تا اتقان بازار نشر در حوزه کتاب‌های دینی حفظ شود و اعتبار کارهای دینی محفوظ بماند که به نظر می‌رسد این اقدام می‌تواند مؤثر باشد.

captcha