کد خبر: 1446593
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۷
با حضور علی‌اکبر ولایتی؛

آثار و برکات سیاسی حضور امام رضا(ع) در ایران بررسی شد

گروه اجتماعی: آثار و برکات سیاسی حضور امام رضا(ع) در ایران با حضور علی‌اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل و حجت‌الاسلام محمدحسین حسین‌زاده‌بحرینی، نماینده مجلس شورای اسلامی در بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی بررسی شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، آثار و برکات سیاسی حضور امام رضا(ع) در ایران 12 شهریورماه با حضور علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل و حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی مورد بررسی قرار گرفت.

حجت الاسلام محمدحسین حسین‌زاده بحرینی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در این نشست با اشاره به وضعیت ایران و کشورهای اسلامی در زمان بنی امیه، عنوان کرد: متاسفانه وضعیت اسلام در زمان بنی امیه بسیار نامناسب بود، به گونه‌ای که انس بن مالک نقل می کند که از آنچه ‌در زمان پیامبر(ص) وجود داشت هیچ چیزی باقی نمانده است، برخی دیگر نیز نقل کرد‌ه‌اند حتی برخی افراد نمی‌توانستند نماز بخوانند زیرا بنی امیه‌ به نژاد عرب اهتمام خاصی داشتند و کشورهایی همچون ایران که عرب نبودند مورد بی‌رحمی آن‌ها قرار می‌گرفتند.

حجت‌الاسلام بحرینی در ادامه با اشاره به استفاده بنی‌عباس از وضعیت به وجود آمده در زمان بنی امیه، بیان کرد: بنی عباس از فرصت به وجود آمده بهترین استفاده را کرد تا بر نظام‌های کشورهای اسلامی حاکم شود، همچنین بنی عباس علاوه بر اینکه از وضعیت نابسامان کشور ایران که محصول بنی امیه بود، استفاده کردند، از دو گروه علویان و ایرانیان نیز برای پیشبرد اهدافشان بهره مند شدند.

وی با بیان اینکه علویان دارای دو گروه ابن الحسن و ابن الحسین بودند، اظهار کرد: این دو گروه دارای مش سیاسی متفاوتی بودند، به گونه‌ای که ابن‌الحسن که از اولاد امام حسن مجتبی(ع) به شمار می رفتند، مقید به تحت اشراف و نظارت امام معصوم زمان خود نبوده در حالی که ابن الحسین تحت اشراف و نظارت امام معصوم(ع) اقدامات خود را انجام می‌دادند.

حجت‌الاسلام بحرینی افزود: گروه ابن الحسن حرکت‌های زیادی را در تاریخ انجام دادند که تحت مدیریت امام معصوم(ع) نبود، به همین جهت هرچه می‌گذشت وضعیت علویان سخت‌تر می‌شد و امام رضا(ع) با این حرکت‌ها به صورت جدی مخالف بودند.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجه مشترک علویان و ایرانیان، ابراز کرد: وجه مشترک این دو گروه عدم تمکین حاکم بود به همین جهت در برابر حاکم زمان قد علم کردند.

وی با بیان اینکه تقیه به معنای تزریق دیانت در سیاست‌ورزی است، عنوان کرد: هدف از سیاست‌ورزی باید روشن باشد یعنی منفعت‌طلبی نباشد به گونه‌ای که امام رضا(ع) در این خصوص می‌فرمایند کسی که تقیه را ترک کند از نظر من نماز را ترک کرده است.

حجت‌الاسلام بحرینی با اشاره به مش سیاسی امام رضا(ع)، بیان کرد: حضرت رضا(ع) در آن زمان باید در یک شرایطی، رفتار سیاسی خود را عرضه می‌کردند که بسیار سخت و دشوار بود زیرا بنی امیه کارش به اتمام رسیده و بنی عباس که دارای دو گروه با مش سیاسی متفاوت بود، بر سرکار آمده بودند.

وی ادامه داد: مأمون نیز در آن زمان حضور داشت، وی فردی بسیار باهوش به شمار می‌رفت به گونه‌ای که بسیاری از علمای بزرگ شیعه و علویان اعتقاد داشتند فردی که علما و دین مداران را تکریم می‌کند، فرزند پیامبر(ص) را به دارالحکومه دعوت کرده است، خلافت را به او هدیه می‌کند و در زمانی که او قبول نکرده ولایت‌عهدی را تقدیم می‌کند، پس چگونه می‌تواند فردی مکار و حیله‌گر باشد.

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاوررهبر معظم انقلاب در امور بین‌الملل نیز به عنوان دیگر سخنران این نشست با اشاره به آثار سیاسی حضور حضرت رضا(ع) در ایران، اظهار کرد: حکومت در زمان بنی عباس به این نتیجه رسید که باید خود را به مردم متصل کند و بگوید که حکومت مخصوص آل علی است تا از این طریق بتواند مردم را به سوی خود متمایل کند که یکی از این راه‌ها انتصاب ولایت‌عهدی حضرت رضا(ع) بود.

ولایتی با بیان اینکه نقش ائمه اطهار(ع) متناسب با زمان خودشان بوده است، ادامه داد: در زمان امام رضا(ع) شاهد شرایطی خاص بوده‌ایم که نیازمند یک مدیریت سیاسی بوده است زیرا مأمون فردی بسیار باهوش و باکیاست بوده و کمتر کسی نظیر وی در میان خلفا دیده شده است.

رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مسیر حرکت امام رضا(ع) از مدینه به مرو، گفت: مأمون دستور داده بود امام را از مکان‌هایی به مرو ببرند که شیعیان کمتری حضور دارند یعنی از شهرهایی همچون نجف، شیراز، قم و ... عبور ندهند، این امر محقق شد اما در هر مکان و شهری که امام رضا(ع) حضور پیدا می‌کردند، مردم تجمع کرده و از فرزند رسول گرامی اسلام(ص) پاسخ سؤالات خود را می‌پرسیدند.

مشاوررهبر معظم انقلاب در امور بین‌الملل ادامه داد: با توجه به اینکه امام رضا(ع) بسیار در پاسخ به سؤالات دانا بودند و همیشه از تهدیدهای دشمنان به عنوان فرصت استفاده می‌کردند به لقب عالم آل محمد(ص) مشهور شده‌اند.

ولایتی با اشاره حدیث سلسلةالذهب که امام رضا(ع) در میان مردم نیشابور فرمودند، عنوان کرد: امام هشتم شیعیان(ع) با بیان این حدیث فرمودند برای ورود از درب توحید باید از درب ولایت عبور کرد.

وی با بیان اینکه آغاز سفر امام رضا(ع) تا شهادتشان بیش از دو سال طول نکشید، گفت: حضرت رضا(ع) در طول سفر خود در یکی از مساجد مرو حوزه علمیه‌ای افتتاح کردند، در واقع باب حوزه‌های علمیه ایران از سوی امام رضا(ع) باز شده است.

ولایتی با اشاره به شیعیان ایران در زمان حضور امام رضا(ع) در این کشور، بیان کرد: در آن زمان اغلب شیعیان زیدی و اسماعیلی بودند اما حضور امام رضا(ع) سبب شد این افراد تغییر مذهب داده و شیعه اثنی عشری شوند، همچنین امام رضا(ع) در زمان حضور خود در ایران بسیاری از علمای بزرگ شیعه را تربیت کردند که این امر از نظر سیاسی و تبلیغ دین بسیار تأثیرگذار و اساسی بوده است.

وی در پایان با اشاره به برکت حضور امام رضا(ع) در ایران، اظهار کرد: امروز نیز به صراحت می‌گوییم که برکت در این کشور به دلیل توجه و بهره‌گیری از نعمت اهل بیت(ع) بوده و در میان 57 کشور اسلامی هیچ کشوری به قدرت ایران نبوده و هیچ ملتی به انسجام ملت ایران اسلامی نیست.

captcha