حجتالاسلام والمسلمین علی نصیری، رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، دین را نظامنامه زندگی دانست که آموزهها و برنامههای آن در سه حوزه عقاید، اخلاق و احکام انعکاس یافته است و گفت: دینداران باید نگرشها و باورهای خود را با آنچه در کتاب و سنت انعکاس یافته پذیرا باشند و همان گونه که به آموزههای اعتقادی و اخلاقی دین که منطبق با فطرت و سرشت درونی آنان است، پایبندند، به آموزههای فقهی و شعائر دینی نیز اهتمام داشته باشند.
وی یکی از آسیبهای دینداری که دو حوزه اخلاق و احکام را مورد هدف قرار داده و به آنها آسیب جدی میرساند را اباحهگری دانست که بر اساس آن، شخص به رغم اذعان به برخورداری از خداباوری و ادعای پاکی دل، در حوزه عمل به لوازم دینداری و اخلاقی، پایبندی نشان نمیدهد و گمان میکند اگر دلش پاک باشد، برای نجات و رستگاری او کافی است.
بررسی ریشههای تاریخی اباحهگری
حجتالاسلام نصیری به ریشه تاریخی اباحهگری اشاره و عنوان کرد: در تاریخ مسیحیت پولس قدیس ادعا کرد که مسیح(ع) بر وی ظهور یافته و به وی اعلام کرده است که اگر مردم در قلب ایمان به خدا داشته باشند نیازی به عمل ندارند و بهشتی هستند.
وی ریشههای اباحهگری در میان مسلمانان را مرتبط به دوران بنیامیه دانست و گفت: فرقه مرجئه معتقد بودند کسی که ایمان داشته باشد چیزی به آن زیان نمیرساند ولی اهل بیت(ع) همواره در برابر این آسیب ایستادگی میکردند.
مهر الهی؛ توجیهگر اباحهگری
حجتالاسلام نصیری به بررسی علل باورشناختی اباحهگری پرداخت و گفت: چنین افرادی معتقد هستند مهر خدا و رحمت پروردگار بسیار گسترده است و چنین نیست که اگر فردی بر رفتار خود مواظبت نداشته باشد مورد عذاب قرار گیرد. در صورتی که خداوند در قرآن کریم میفرمایند: به مهر خدا فریفته نشوید.
بسندهانگاری به محبت اهلبیت(ع)
رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در ادامه بسندهانگاری به محبت اهلبیت(ع) را از دیگر دلایل چنین رفتارهایی دانست و افزود: همچنین چنین افرادی مهر اهل بیت(ع) را کافی میدانند در صورتی که بارها در روایات بیان شده است که کسی که ما را دوست دارد باید در عمل این محبت را ثابت کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به دلایل روانشناختی اباحهگری همچون؛ دشواری پایبندی به شریعت اشاره و تصریح کرد: گاهی عمل کردن به شعائر دینی برای افراد دشوار است و این امر را بهانهای برای عمل نکردن به دستورات دینی قرار میدهند.
3 رویکرد در برابر اباحهگری
حجتالاسلام نصیری جهانیشدن و فقر و فاصله طبقاتی را از عوامل جامعه شناختی پایبند نبودن افراد در عمل به دستورات دینی ارزیابی و عنوان کرد: در برابر اباحهگری سه رویکرد وجود دارد به نحوی که در رویکرد اول مسئولان و مدیران فرهنگی جامعه نیز با این روال هم سو میشوند و سهل انگاری را ترویج میدهند.
وی ادامه داد: در رویکرد دیگری افراد جامعه به دور خود حصار میکشند تا خود را از این فضاهای اباحهگری دور نگاه دارند. اما رویکرد منطقی و معتدلانه حل این مسئله است و متولیان فرهنگی باید با هوشیاری چنین رفتارهایی را متذکر شوند.
تعلیم و تربیت را همگام با یکدیگر دریابیم
حجتالاسلام والمسلمین نصیری بر ضرورت توجه به دو بخش تعلیم و تربیت تأکید و تصریح کرد: در بخش تعلیم باید رسانه و به ویژه هنر را مورد توجه قرار دهیم و مسائل دینی را به زیبایی برای جوانان بیان کرد. در بخش تربیت باید مروجان دین و اخلاق عمل گرا باشند و با کردار خود دین را به نمایش گذارند.
رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در پایان سخنان خود متون دینی اعم از آیات و روایات، لبریز از آموزههایی دانست که در آنها بر همراهی گسستناپذیر ایمان با عمل صالح و شریعت تأکید شده است.