کد خبر: 2801675
تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۹
طیب‌حسینی تشریح کرد:

غفلت از واجبات و احساس کاذب پاک شدن دل با انجام مستحبات!

گروه جامعه: عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه امروز عمل به مستحبات در میان متدینین و عموم مردم از واجبات پیشی گرفته است، اظهار کرد: عمل به واجبات و ترک محرمات برای پاک شدن دل کافی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمود طیب‌حسینی، عضوهیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، پاکی دل را عامل تقرب به خداوند دانست و گفت: این پاکی با ادعای صرف پدید نمی‌آید و وجود آن در انسان حضور نشانه‌هایی را می‌طلبد.

وی نشانه پاکی دل را عمل صالح دانست و گفت: اگر عمل صالح وجود نداشته باشد هوس‌ها جایگزین آن شده و انسان در تشخیص پاکی دل دچار خطا و اشتباه می‌شود. در واقع خاصیت قلب دگرگونی است و انسان دارای روحیه ناپایدار است، بنابراین باید اعمال خود را بر اساس دستورات اسلام تنظیم کند تا در مسیر صحیح قرار گیرد.

باورهای صحیح لازمه دل پاک

حجت‌الاسلام طیب حسینی با بیان اینکه پاکی دل از منظر قرآن کریم باورهای صحیح و پاک است گفت: این باورها ارتباط مستقیم با عمل شایسته دارد. ایمان سبب بالا رفتن عمل صالح می‌شود و عمل صالح نیز بر ارزش ایمان می‌افزاید، در واقع این دو هر یک لازم و ملزوم دیگری هستند.

وی با اشاره به آیه 10 سوره مبارکه فاطر که می‌فرماید: «إِلَیْهِ یَصْعَدُ الْکَلِمُ الطَّیِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ یَرْفَعُهُ؛ سخنان پاکیزه به سوى او بالا مى‏رود و کار شایسته به آن رفعت می‌بخشد» اظهار کرد: اگر ایمان بر اساس اعمال توصیه شده دینی نباشد ضمانتی برای آنکه پاکی دل را پدید بیاورد ندارد و گاهی چیزی جز توهم نیست.

حجت‌الاسلام طیب حسینی با بیان اینکه انسان در شرایط مختلف حالات روحی متفاوتی دارد و حالت خوشی، فراموشی گذشته را برای انسان به همراه می‌آورد گفت: حالت خوش گاهی اوقات باعث می‌شود انسان از ازریابی عملکرد خود غافل بماند و احساس خوشی حاصل از رفاه انسان را به اشتباه دچار تصور پاکی دل کند.

مستحبات یا واجبات؟

وی عامل مهم دیگر در پاک ماندن دل را عمل به واجبات دانست و گفت: اگرچه مستحبات نیز در این میان نقش مهمی دارند اما عمل به واجبات و ترک محرمات برای پاک شدن دل کافی است.

حجت‌الاسلام طیب حسینی با بیان اینکه امروز عمل به مستحبات در میان متدینین و عموم مردم از واجبات پیشی گرفته است، اظهار کرد: گاهی واجبات فراموش و مستجبات مورد اهتمام قرار می‌گیرند و فرد از اعمال خود تصویر خوبی می‌سازد در صورتی که تا زمانی که مزین به واجبات نباشد نمی‌تواند دارای دلی و طینتی پاک باشد.

وی ادامه داد: گاهی مستحبات نیز زمینه پرداختن به واجبات را فراهم می‌کنند، اما به بهانه انجام مستحبات نباید واجبات را ترک کرد. بلکه مسحبات باید بعد از واجبات به پاک تر شدن دل و طینت انسان کمک کند.

انجام مستحبات به بهانه بدست آوردن جایگاه اجتماعی

حجت‌الاسلام طیب حسینی یادآور شد: گاهی انجام مستحبات صرف بدون پراخت به واجبات زمینه نفاق و چاپلوسی را در جامعه ایجاد می‌کند و به منظور ایجاد جایگاه مناسبی نزد دیگران صورت می گیرد.

captcha