کد خبر: 2773629
تاریخ انتشار : ۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۰
در نشست خبری آیت‌الله اراکی؛

دستاوردهای بیست‌و‌هشتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی تشریح شد

گروه سیاسی: دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب در نشستی خبری دستاوردهای بیست‌و‌هشتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی را تشریح کرد.

آیت الله محسن اراکی

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) نشست خبری آیت‌الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، پیرامون دستاوردهای بیست و هشتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، صبح امروز، چهارشنبه 8 بهمن، در سالن اجتماعات موزه شهدا برگزار شد.
آیت‌الله اراکی در ابتدا به ارائه گزارش مختصری از کنفرانس وحدت امسال پرداخت و گفت: کنفرانس وحدت اسلامی در سال 93 به طور متفاوتی نسبت به سال‌های قبل، هم به لحاظ کمیت و هم به لحاظ کیفیت و تنوع برگزار شد.

وی افزود: حدود 1000 شخصیت از داخل و خارج کشور در جلسات کنفرانس حضور داشتند و با حضور فعال خود کنفرانس را غنا بخشیدند. از این تعداد حدود 450 شخصیت از خارج کشور دعوت شده بودند و بقیه افراد از شخصیت‌های داخلی بودند.
آیت‌الله اراکی اظهار کرد: شخصیت‌های خارجی افراد برجسته‌ای بودند که تعداد زیادی از انها مفتیان و علمای برجسته جهان اسلام بودند. همچنین از شخصیت‌های سیاسی، برخی وزرا و نمایندگان مجالس کشورهای اسلامی به همراه شخصیت‌های هنری، علمی، دانشگاهی و رسانه‌ای در این کنفرانس شرکت کردند.
وی اضافه کرد: موضوعاتی که در کنفرانس امسال مطرح شد موضوعات بسیار مهمی بود. در کنفرانس وحدت سال 93 سعی کردیم از اقشار مختلف جهان اسلام دعوت کنیم. در کنفرانس‌های سال‌های پیش بیشتر از علما دعوت صورت می‌گرفت. اما امسال به میهمانان تنوع بخشیدیم و کمیسیون‌هایی که از قبل پیش بینی کرده بودیم را براساس این تخصص‌ها تشکیل دادیم.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب در تشریح این کمیسیون‌ها گفت: برای علمای دینی و علمای مقاومت اسلامی کمیسیون ویژه‌ای ترتیب دادیم. برای بازرگانان و شخصیت‌های اقتصادی جهان اسلام کمیسیون ویژه‌ای شکل داده شد تا در رابطه با راهکارهایی که از طریق اقتصاد و تعاملات اقتصادی می‌توان مسئله تقریب را پیش برد پیشنهاد بدهند و رایزنی و همفکری کنند.
وی ابراز کرد: در این رابطه رایزنی‌های خوبی از سوی بازرگانان و فعالان اقتصادی انجام شد و پیشنهادات خوبی دریافت کردیم و اصل ایده استفاده از روابط و فعالان اقتصادی در عرصه تقریب با استقبال مواجه شد.
اراکی اظهار کرد: همچنین کمیسیون ویژه دانشگاهیان در کنفرانس امسال شکل گرفت. ما از قبل به ضرورت حضور فعال دانشگاهیان در عرصه تقریب پی برده بودیم و در کنفرانس‌های پیشین پیشنهاد شده بود که باید تدبیری اندیشید تا دانشگاه‌ها و دانشجویان جهان اسلام در عرصه تقریب فعال شوند. لذا برای دانشگاهیان برنامه‌های ویژه‌ای ترتیب داده شد و در کمیسیون ویژه دانشگاهیان پیشنهادات خوبی در زمینه کمک دانشجویان به مسئله تقریب مطرح شد.
وی افزود: جوانان به عنوان قشر مؤثر در عرصه تقریب نیازمند برنامه ویژه بودند که در این راستا کمیسیون ویژه جوانان و دانشجویان تشکیل شد و نمایندگانی از جوانان فعال در کشورهای اسلامی و کشور خودمان در این کمیسیون حضور به هم رسانیدند و پیشنهادت خوبی ارائه کردند که این پیشنهادات بررسی شده است و در حال دسته‌بندی و تنظیم است که پس از تنظیم تبدیل به برنامه خواهد شد تا زمینه اجرایی آن فراهم شود.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب عنوان کرد: یکی از مهمترین کمیسیون‌ها که برای اولین بار در تاریخ کنفرانس‌های وحدت تشکیل شد کمیسیون احزاب اسلامی و احزاب مقاومت بود. در بررسی‌های صورت گرفته در سال‌های گذشته به این نتیجه رسیدیم که حضور فعالان سیاسی در عرصه تقریب بسیار ضرورت دارد. ما در کشورهای اسلامی تشکل‌ها و سازمان‌های فعال زیادی در حوزه سیاست داریم که لازم است در عرصه تقریب حضور پیدا کنند.

وی ادامه داد: اساسا  تقریب بین خود این سازمان‌ها و تشکل‌ها یکی از مهمترین عرصه‌های تقریب است. لذا این کمیسیون شکل گرفت و احزاب مقاومت اسلامی از فلسطین، لبنان، سوریه، عراق و سایر کشورهای اسلامی حضور بسیار پررنگ و فعالی در کنفرانس امسال داشتند و کمیسیون احزاب امسال از فعال‌ترین کمیسیون‌ها بود.    
اراکی با بیان اینکه یکی دیگر از کمیسیون‌های فعال کمیسیون بانوان بود، گفت: از دو سال پیش با توجه به اهمیت نقش بانوان در جامعه و ضرورت بهره‌برداری از توان بانوان در حوزه تقریب کارهای زیادی از سوی مجمع جهانی تقریب انجام شد و تاسیسس اتحادیه بانوان جهان اسلام در دست اقدام گرفت و این اتحادیه تشکیل شد و حضور فعالی در کنفرانس وحدت امسال داشت و اعضای اتحادیه از نقاط مختلف جهان حضور مطلوبی داشتند.

وی در تشریح  فعالیت‌های دیگر کنفرانس در کنار کمیسیون‌های مختلف گفت: از جمله این فعالیت‌ها تشکیل کمیته مساعی حمیده بود که در آن شخصیت‌های بزرگ جهان اسلام حضور دارند و برنامه‌هایی در این کمیته پیشنهاد شد که این کمیته در عرصه‌های مورد نیاز به ویژه در مناطق بحرانی مانند سوریه و عراق آنها را اجرایی خواهد کرد.
اراکی خاطرنشان کرد: برنامه دیگر، تشکیل هیئت رئیسه مجمع عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب به ریاست علامه بدرالدین حسون، مفتی سوریه، بود و مباحث خوبی در هیئت رئیسه مطرح شد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب ابراز کرد: در کنار کل کنفرانس وحدت، ما در هفته وحدت برنامه‌های متنوعی داشتیم و مجمع تقریب برنامه‌ریزی جشن میلاد حضرت رسول اکرم(ص) را در سراسر کشور انجام داد. وجود مقدس رسول اکرم(ص) نماد وحدت اسلامی است و یکی از اهداف دشمنان اسلام در توهین به شخصیت پیامبر اسلام(ص) نشانه گرفتن وحدت جهان اسلام است.
آیت‌الله اراکی اظهار کرد: امروز روشن و مسلم است که مهمترین استراتژی دشمنان جهان اسلام و استکبار جهانی، شکستن پیوند وحدت در جهان اسلام و ایجاد جنگ، خونریزی، ستیز و دشمنی بین گروه‌ها و اتباع  مذاهب مختلف در جهان اسلام است. در همین راستا یکی از راهبردهای آنها توهین به مقدسات اسلامی مخصوصا وجود مقدس نبی اکرم(ص) به عنوان نماد و محور وحدت و بلکه اساس وحدت جهان اسلام است.

وی تأکید کرد: لذا دشمنان با توهین و تحقیر چینین شخصیتی می‌خواهند این محور وحدت را از کارآیی بیندازند. در مقابله با این سیاست خبیث و زشت دشمنان جهان اسلام، مجمع تقریب برای بزرگداشت هفته وحدت و بزرگداشت مقام پیامبر اکرم(ص) نسبت به ترویج برگزاری جشن میلاد رسول اکرم(ص) اقدامات زیادی انجام داد.
اراکی ادامه داد: بحمدلله امسال در همه استان‌های کشور مراسم جشن میلاد رسول اکرم(ص) با شکوه ویژه برگزار شد و بسیاری از این جشن‌ها که در مناطقی برگزار می‌شد  که شیعه و سنی حضور داشتند با مشارکت فعال اتباع همه مذاهب اسلامی برگزار شد.
وی اظهار کرد: در تهران مراسم جشن میلاد پیامبر اسلام(ص) با همکاری تولیت محترم آستان مقدس حضرت امام(ره) در مرقد مطهر امام(ره) برگزار شد که در همین جا لازم می‌دانم از حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی تشکر کنم و ایشان عنایت خاصی به برنامه‌های مجمع تقریب و مخصوصا برگزاری جشن میلاد پیامبراکرم(ص) در حرم مطهر امام(ره) داشتند و این جشن با حضور میهمانان خارجی و داخلی و جمع کثیری از اقشار مختلف مردم برگزار شد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب یادآور شد: از جمله برنامه‌های پیرامونی هفته وحدت امسال برنامه جشنواره شعر رسول رحمت بود که با همت معاونت فرهنگی مجمع تقریب در قم در دو بخش فارسی و عربی برگزار شد. در این جشنواره اشعاری که درباره شخصیت پیامبر(ص) و مسئله وحدت سروده شده بودند مورد برسی قرار گرفت و به برگزیدگان جوایزی تقدیم شد. حدود 1500 قطعه شعر به این جشنواره ارسال شد که منتخب این اشعار چاپ و منتشر خواهد شد.
آیت‌الله اراکی درباره برنامه‌های خارج از کشور در هفته وحدت گفت: ما در افغانستان، عراق، پاکستان، مالزی، اندونزی، لبنان، سوریه و انگلیس برنامه‌های متنوعی برگزار کردیم. همچنین کمپین «Love Muhamad» که از دو سال پیش به وسیله مجمع تقریب در خارج از کشور تشکیل شده بود امسال گسترش فراوانی در جهان پیدا کرد و نقش بسیار خوبی در رساندن پیام تقریب به جهان و نزدیک کردن دل‌ها به یکدیگر ایفا کرد و برنامه‌های بسیار گسترده‌ای از سوی این کمپین برگزار شد.

وی افزود: همچنین این کمپین توانست در رابطه با پیام بسیار مهم رهبر معظم انقلاب به جوانان فعال شود و در رساندن این پیام به جوانان در سراسر جهان نقش مؤثری ایفا کند. نکته مهم این است که همه اعضای این کمپین را جوانان 15 تا 25 سال از سراسر جهان تشکیل می‌دهند.
اراکی درباره بیانیه اختتامیه کنفرانس وحدت امسال گفت: این بیانیه از مهمترین بیانیه‌‌های طول تاریخ کنفرانس‌های وحدت بوده است. این بیانیه می‌تواند به عنوان یک منشور وحدت برای همه جوامع اسلامی تلقی شود که متضمن مهمترین محورهای مورد نیاز جوامع اسلامی برای ایجاد اتحاد در جهان اسلام است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب خاطرنشان کرد: همچنین برنامه ویژه ما در کنفرانس‌های هر سال برنامه تکریم شخصیت‌های تقریبی است. براین اساس امسال از سه تن از شخصیت‌های تقریبی، یعنی امام موسی صدر، علامه شیخ سعید شعبان و آیت‌الله واعظ‌‌زاده، نخستین دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب، تجلیل به عمل آمد.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین برنامه‌های کنفرانس وحدت دیدار میهمانان کنفرانس با مقام معظم رهبری بود که رهبرانقلاب نیز بیانات مهمی در رابطه با وحدت، ارائه راهکار و تبیین راهبرد وحدت در جهان اسلام فرمودند.

اراکی عنوان کرد: بیانات رهبر معظم انقلاب برای میهمانان کنفرانس بسیار تعیین‌کننده بود به ویژه تأکید ایشان بر خطری که از ناحیه اسلام آمریکایی و تشیع انگلیسی، جامعه اسلامی را تهدید می‌کند و وحدت اسلامی را مورد هجمه قرار داده است از مهمترین محورهای بیانات رهبر معظم انقلاب بود که امیدواریم مورد توجه همه عناصر فعال و دلسوز جوامع اسلامی قرار بگیرد.
وی اظهار کرد: یکی از نتایج این کنفرانس که از جمله پیشنهادات شرکت‌کنندگان بود، تأسیس یک کمیته حقوقی برای دفاع و پیگیری حقوق از دست‌رفته قربانیان و آسیب‌دیدگان حرکات تکفیری و افراط‌گری بود. امیدواریم این کمیته پس از تشکیل بتواند نقش فعالی در دفاع از حقوق مسلمین و قربانیان حرکت‌های افراطی و ضد تقریبی ایفا کند. مقدمات شروع این کار فراهم شده است و امیدواریم این مقدمات به نتیجه برسد.    
آیت‌الله اراکی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره دستاوردهای کنفرانس وحدت امسال در موضوع فلسطین گفت: سه بند از بیانیه اختتامیه کنفرانس به مسئله فلسطین، مردم غزه و مقاومت اسلامی اختصاص داشت. همچنین هیئت ویژه‌ای از حماس و جهاد اسلامی و دیگر گروه‌های فلسطینی در کنفرانس امسال حضور یافتند و حضور فعالی در کمیسیون‌ها به ویژه کمیسیون احزاب داشتند.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین دستاوردهای مجمع تقریب تأسیس اتحادیه علمای مقاومت بود که اکنون تشکیل شده است و اکنون بیش از 1000 عضو از علمای شیعه و سنی در این اتحادیه حضور دارند و علامه بزرگوار آقای ماهر حمود، عالم بزرگ جهان اسلام و شخصیت‌ علمی اسلامی از اهل سنت لبنان دبیرکل این اتحادیه می‌باشند. الان تشکیلات دبیرخانه این اتحادیه در بیروت در حال شکل‌گیری است.
آیت‌الله اراکی درپاسخ به سؤال دیگری مبنی بر نقش کمیته مساعی حمیده در مناطق بحرانی جهان اسلام مانند عراق و سوریه گفت: علمای جهان اسلام اثرگذارند و جمع کثیری از مردم به مطالب و بیانات علمای اسلامی گوش فرامی‌دهند و لذا علما می‌تواند در حل و فصل مسائل ایفای نقش کنند حال چه این مسائل اختلافات مذهبی باشد چه مسائل دیگر. دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اظهار کرد: اینکه علمای اسلام دست روی دست بگذارند ودر بحران سوریه و عراق همه منتظر بمانند که کمیته‌ای از سوی سازمان ملل برای رفع مشکلات بیاید درست نیست. آنها کار خودشان را می‌کنند و ما هیچ ممانعتی نداریم. اما چرا علمای اسلام در این عرصه به وظیفه خود عمل نکنند؟ علمای اسلام هم وظیفه دارند و می‌توانند نقش مؤثری ایفا کنند.

وی افزود: از سوی دیگر باید دانست گاهی اوقات اختلافات، رنگ مذهبی می‌گیرد بدون اینکه اصل و اساس آن اختلاف، مذهبی باشد. یعنی طرف‌های درگیر برای کوبیدن و تخریب طرف دیگر یا برای جمع‌آوری پیرو از عنصر مذهب استفاده می‌کنند که خواه ناخواه منجر به برخی از چالش‌های مذهبی می‌شود. لذا حضور علمای اسلام در این عرصه‌ها بسیار لازم و مؤثر است.

آیت‌الله اراکی در پایان اظهار کرد: به عنوان نمونه کمیته مساعی حمیده  در سوریه اقداماتی انجام داده است و تماس‌هایی با علمای موافق و مخالف دولت گرفته شده است و این کمیته هر مقدار که بتواند ایفای نقش مغتنم است و باید از آن استقبال کرد.

captcha