به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مهمترین رویدادهای سیاسی هفته جاری به شرح ذیل است:
بررسی آثار اقتصادی قطعنامه شورای امنیت در جلسه ستاد هماهنگی اقتصاد مقاومتی
یکصد و هجدهمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصاد مقاومتی روز شنبه به ریاست دکتر روحانی برگزار شد.
در این جلسه، آثار اقتصادی تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر لغو تحریم های اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت و گزارشی از گفت وگو با هیات های اقتصادی اروپایی و آسیایی که اخیرا به تهران آمده اند، ارایه شد.
همچنین ساز و کار هماهنگی و پیگیری روابط اقتصادی خارجی مورد بحث قرار گرفت.
رئیس جمهور با تاکید بر ضرورت اقدام هماهنگ در تقویت تولید ملی، خواستار پیگیری جدی سیاست های اقتصاد مقاومتی در به کارگیری ظرفیت های داخلی و ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در داخل کشور شد.
پاسخ ظریف به سخنان کری
محمدجواد ظریف به سخنان وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه شورای روابط خارجی، واکنش نشان داد.
در بخشی از پاسخ ظریف آمده است: متأسفانه امروز نیز وزیر خارجه آمریکا یک بار دیگر از طناب پوسیده «توان آمریکا برای استفاده از نیروی نظامی» سخن گفت. آقای کری به خوبی میداند که در طول مذاکرات بیفایده بودن این تهدیدات تو خالی علیه ملت ایران و مقاومت مردم ایران در برابر اینگونه اقدامات را بارها شنیده است. علاوه بر اینکه این حرفها مربوط به قرن گذشته است و امروز مخالف قواعد آمره حقوق بینالملل است، بلکه حتی خود ایشان و دیگر مقامات آمریکایی نیز بارها اذعان کردهاند که این تهدیدها هیچ تأثیری در اراده مردم ایران نداشته و وضعیت را به ضرر آنها تغییر خواهد داد. لذا بهتر است آمریکاییها عادت دیرینه خود را فراموش کنند و زبان تهدید و تحریم علیه این مردم بزرگ را یک بار و برای همیشه کنار بگذارند که بیجهت مصداق این مصرع معروف حافظ نشوند که «عرض خود میبری و زحمت ما میداری»!
ظریف در ادامه اظهار کرد: در ارتباط با شعار مردم ایران نسبت به سیاستهای دولت آمریکا، در طول مذاکرات بارها به آقای کری تأکید کردم که مردم ایران بزرگوار و فهیماند و بیدلیل نسبت به اقدامات دیگران عکسالعمل تند نشان نمیدهند. شما به دنبال علت بگردید و نه معلول. علت خشم مردم ایران سیاستهای آمریکا در طول بیش از 60 سال گذشته در کودتا علیه یک حکومت دمکراتیک و حمایت از دولت کودتا در 1332، پشتیبانی همهجانبه از رژیم پهلوی، حمایت از رژیم صدام حسین در جنایات بیشمار علیه مردم ایران و عراق از جمله استفاده از سلاحهای شیمیایی و اقدامات خصمانه دیگر علیه ملت ایران منجمله اتهامات بیاساس علیه برنامه هستهای صلحآمیز ایران و تحمیل تحریمهای ظالمانه و کور علیه این مردم است.
سفر استانی رئیس جمهور به استان کردستان
دکتر روحانی روز یکشنبه در قالب بیستمین سفر استانی وارد سنندج شد.
رئیس جمهور در جمع مردم سنندج در ورزشگاه استقلال این شهر بیان کرد: ما موضوع هسته ای را پای میز مذاکره حل کردیم، ما قادریم سایر مسایل جهان و منطقه را در این حوزه با مذاکره حل و فصل کنیم.
وی ادامه داد: به خاطر وحدت ملت ایران و هدایت رهبر معظم انقلاب به خوبی راه را ادامه خواهیم داد؛ البته طرف مقابل در سرزمین خود مشکلات فراوانی دارد و به خاطر آن مشکلات گاهی در بیان حرف ها دچار لغزش ها و خطاهای نابجایی می شود.
رییس جمهوری خاطر نشان کرد: من به مسوولان امریکا می گویم تصمیم بگیرید در اتاق سیاسی تان خانه تکانی کنید، آن میزی که از آن حرف می زنید پایه هایش در هم شکسته است.
وی افزود: همه دنیا می دانند یک راه بیشتر وجود ندارد و آن تکریم و احترام و فروتنی در برابر حق است و ما به مسیر خود ادامه می دهیم تا همه زنجیرهای تحریم را بگسلیم، تا همه ظلم ها را سپری و شرایطی را فراهم کنیم که مردم ما از تمام حقوق حقه خود به بهترین وجه استفاده کنند.
دکتر روحانی با اشاره به اقدامات دوران پسا تحریم خاطر نشان کرد: ما شرایطی را فراهم نخواهیم کرد که ایران سرزمین واردات کالاهای بیگانه باشد، بلکه ایران سرزمین تولید و صادرات انواع کالاها برای منطقه و جهان به همت مردم خواهد بود.
وی افزود: وزیر امور خارجه آمریکا در مجلس سنای این کشور به صراحت گفته است که ایرانیان را تهدید نکنید، این بدان معناست که ملت شجاع ایران در تمام مصاف ها از روز اول تا به امروز با اتکا به خداوند در برابر دشمنان پیروز بوده است.
وی با اشاره به پیروزی ملت ایران در مذاکرات هسته ای پس از 12 سال گفت: دیپلمات های ایران که فرزندان رشید و قهرمان ملت ایران هستند در برابر 6 کشور بزرگ و قدرتمند جهان به پیروزی تاریخی رسیدند.
رییس جمهوری گفت: اگر جمهوری اسلامی ایران نبود، امروز اربیل و بغداد به دست تروریست ها سقوط کرده بود، ملت ایران پشتیبان همه ملت های مظلوم منطقه است و با وحدت و انسجام این منطقه را از وجود تروریست ها پاک خواهد کرد. ملت ما از دهوک، اربیل و سلیمانیه گرفته تا هر سرزمین مظلوم و مورد تجاوز دیگر در این منطقه، دفاع خواهد کرد.
آغاز سفر منطقهای ظریف
محمدجواد ظریف، وزیر اﻣﻮﺭ خارجه کشورمان روز یکشنبه در آغاز دور جدید سفر منطقهای خود به کشورهای کویت، قطر و عراق وارد کویت شد.
ظریف طی دیدار با مقامات عالی این کشورها علاوه بر آخرین نتایج مذاکرات هستهای در مورد موضوعات مربوط به روابط ﺩﻭﺟﺎﻧﺒﻪ و آخرین تحولات منطقهای گفتوگو و تبادل نظر کرد.
دیدار جمعی از بسیجیان مدال آور المپیادهای علمی با رهبر معظم انقلاب
جمعی از بسیجیان مدال آور المپیادهای علمیِ کشوری و جهانی روز یکشنبه با حضرت آیتالله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار و مدال های خود را تقدیم ایشان کردند.
رهبر معظم انقلاب نیز در این دیدار کوتاه با تشکر و قدردانی از جوانان مدال آور، کسب رتبه های برتر علمی را نشانه استعداد و پیشرفت های علمی فرزندان انقلاب خواندند و گفتند: این نشانه ها و پیشرفت ها همان چیزی است که به قدرت و اقتدار درونی کشور می افزاید.
دیدار وزیر امور خارجه با آیتالله سیستانی
محمد جواد ظریف روز دوشنبه پس از زیارت حرم مطهر امیرالمومنین امام علی (ع) به ملاقات آیت الله سیستانی رفت.
ظریف در دیدار با آیت الله سیستانی، گزارشی از روند و نتیجه مذاکرات و توافقات حاصله در پرونده هسته ای به ایشان ارایه کرد.
وی همچنین درباره اوضاع عراق و مسایل جهان اسلام با مرجع عالیقدر شیعیان در عراق گفت و گو و تبادل نظر کرد.
ظریف پس از این دیدار در جمع خبرنگاران در نجف اشرف گفت: افراط گرایی و تروریسم به تهدیدی برای همه کشورهای منطقه تبدیل شده و باید با هماهنگی و همکاری و انسجام بین کشورها، با این تهدیدها مقابله کرد.
وی بر نقش موثر مراجع و علمای دین در مقابله با افراط و تروریسم تاکید کرد و افزود: مراجع و علمای دین همواره در مبارزه با تروریسم و افراط گری نقش سازنده و برجسته داشته اند.
ظریف همچنین با اشاره به دیدار خود با آیت الله سیستانی به نقل از این مرجع عالیقدر شیعه در عراق گفت که ایشان بر ایجاد وحدت رویه و تحرکات منسجم در راستای برقراری صلح و ثبات در منطقه تاکید کردند.
انتشار متن رسمی فارسی قطعنامه 2231، برجام و ضمائم آن
وزارت امور خارجه کشورمان، روز سهشنبه متن رسمی و دقیق فارسی قطعنامه شماره 2231 مصوب شورای امنیت، برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) و ضمائم هریک از آنها را منتشر کرد.
همچنین این متن در اختیار نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای بررسی قرار گرفت.
نشست خبری سخنگوی دولت
نشست خبری محمد باقر نوبخت، روز سهشنبه برگزار شد.
نوبخت در این نشست درباره سفر هیئتهای خارجی و خواسته ایران از این هیئتها گفت: ما از پذیرش هیات های خارجی سه خواسته داریم، نخست این که آنها تا چه حد می توانند در سرمایه گذاری مورد نیاز ما همکاری کنند، دوم آنها تا چه حد می توانند در تکنولوژی مورد نیاز ما همکاری کنند و سوم اینکه تا چه حد می توانند در ایجاد بازارهایی برای صادرات کالاهای غیرنفتی ایران همکاری داشته باشند.
سخنگوی دولت اضافه کرد: در واقع استمرار مذاکرات در عرصه دیپلماسی هسته ای اکنون در عرصه اقتصادی ادامه می یابد. ما از مردان اقتصادی دولت انتظار داریم در این مذاکرات منافع ملی را تامین کنند. ما از آمدن هیچ هیاتی ذوق زده نیستیم و قدرت انتخاب داریم.
سخنگوی دولت درباره شکایت احمدی نژاد از اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری گفت: پس از این که دولت یازدهم فعالیت خود را آغاز کرد شاید عده ای این انتظار را داشتند که اسناد موجود در مورد تخلفات دولت قبل را اعلام کنیم.
نوبخت افزود: ما اگر این کار را انجام می دادیم تمام روزهایی که مردم منتظر بودند تورم 40 درصد کاهش یافته و رشد منفی 6.8 مثبت شود و دولت فعالیت ها و سیاست های اقتصادی را انجام دهد، تمام توان و انرژی مصروف یک دعوا می شد و وقت کشور برای این کار گرفته می شد. بنابراین ما این سیاست ها را دنبال نکردیم.
وی ادامه داد: البته ما وظیفه قانونی خود را در انعکاس برخی اطلاعات و مدارک به قوه قضاییه طبق قانون انجام دادیم اما آن را رسانه ای نکردیم.
سخنگوی دولت تصریح کرد: اکنون هم بسیار خوشحال می شویم دولت قبل مسوولیت این موارد از قبیل آنچه که بابک زنجانی و غیره انجام داده اند را بپذیرد. اطلاعات آقای جهانگیری، حسب جایگاه قانونی نسبت به تخلفات دولت قبلی بسیار است و ما استقبال می کنیم که هر یک از مسوولین دولت قبل در قوه قضاییه پاسخگو باشند.
نوبخت افزود: قطعا هر مورد از تخلفاتی که از سوی دولت اعلام می شود چیزی نیست جز یک مورد از موارد فراوان؛ چرا که ما قصد این را نداشته و نداریم که این مباحث را رسانه ای کنیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره استیضاح های مطرح شده در مجلس گفت: طرح استیضاحی که در مجلس مطرح می شود، برای نخستین بار نیست؛ قبلا هم چنین مساله ای مطرح بود که تاثیری بر روابط ما با مجلس ندارد.
وی اضافه کرد: رابطه مجلس و دولت بسیار صمیمانه است و هر دو تحت عنوان منافع ملی تلاش می کنیم اما انتظارمان از مجلس سر جای خود است.
نوبخت در پاسخ به این سؤال که آیا توافقنامه به صورت لایحه به مجلس داده می شود، گفت: این حرف جدیدی است که می شنویم. قبلا مجلس مصوبه ای داشت و در آن مصوبه مشخص کرد که شورای عالی امنیت ملی این موضوع را رسیدگی کند و شورا هم این کار را آغاز کرد و قطعا در ایفای این ماموریت که به شورا داده شده اقدام خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه این موضوع باید در شورای عالی امنیت ملی بررسی شود اظهار داشت: مجلس دغدغه های خود را بیان کرده و به شورا ماموریت داده در چارچوب محورهای مورد نظر که منافع ملی باید تامین شود و خط قرمز نظام و توصیه های رهبر معظم انقلاب مدنظر باشد ، این موضوع بررسی شود.
وی تصریح کرد: قرار نیست مجلس در این خصوص رای دهد و مرجعی که باید به این موضوع رسیدگی کند شورای عالی امنیت ملی است.
دیدار موگرینی با روحانی و ظریف
فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و معاون او هلگا اشمید ظهر سهشنبه برای دیدار و گفتوگو با مسئولان ایران وارد تهران شدند.
موگرینی پس از دیدار با محمد جواد ظریف در یک نشست خبری مشترک با وی حضور یافت.
ظریف در این نشست خبری اظهار کرد: بحث های ما و اتحادیه اروپا در چند سال گذشته درباره موضوع هسته ای بوده است و قبل از آن، گفت وگوهایی انتقادی و بعدها با نام گفت وگوهای جامع را داشتیم .
وی ادامه داد: امروز تصمیم گرفتیم دور جدیدی از گفت و گو را بین ایران و اتحادیه اروپا شروع کنیم و بر اساس روشی که اتحادیه اروپا دارد به آن گفت و گوهای سطح بالا نام می نهیم .این گفت و گوها در آینده ای نزدیک در سطح معاونین وزارت خارجه و معاون موگرینی شروع می شود و بتدریج در سطح وزرا ادامه می یابد.
ظریف خاطر نشان کرد: موضوعات مختلفی در این گفت و گوها مدنظر است که موضوعات همکاری دو طرف محسوب می شود. این موضوعات شامل انرژی، حمل و نقل، محیط زیست ، حقوق بشر و سایر حوزه های همکاری است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: علاوه بر این زمینه های همکاری و اقدامات مشترک را دنبال می کنیم و تواقفق کردیم در این گفتوگوهای سطح بالا موضوعات منطقه ای را هم مورد توجه قرار دهیم.
ظریف اظهار کرد: بحران هایی که در منطقه شکل گرفته نه تنها تهدیدی برای منطقه ما است بلکه تهدیدی جدی برای کل جهان و مخصوصا برای اعضای اتحادیه اروپا است . مشکل افراط گرایی، مشکل فرقه گرایی و تروریزم که در منطقه ما امروز خشونت و نا امنی ایجاد کرده همزمان در کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم به خشونت و درگیری انجامیده و این نگرانی، نگرانی مشترک ما است که باید به آن بپردازیم.
فدریکا موگرینی نیز اظهار کرد: تیم مذاکره کننده ایرانی حاضر در مذاکرات از حمایت سیاسی رهبر و رییس جمهور ایران برخوردار بود که به جز آن امکان پذیر نبود.
وی ادامه داد: اگر تمام طرفین متعهد باشند و اراده سیاسی و تحمل و صبر داشته باشند این توافق به نتیجه می رسد و این خبر خوشی برای منطقه و کل جهان است. وقت آن است که نشان دهیم به توافق دست پیدا کرده ایم و می توانیم آن را اجرا کنیم و این می تواند تاریخی باشد.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: تعهد شخصی من این است که این پیام را به جامعه بین الملل بدهم که توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 توافقی خوب است و می تواند امنیت منطقه را بهبود بخشد.
وی خاطرنشان کرد: وقت آن است که نشان دهیم ما به توافقی تاریخی دست پیدا کرده ایم و این سفر اولین ماموریت من به ایران است تا بعد از دو هفته در تمام جزییات توافق را اجرایی کنیم.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد: اگر چه این توافق مرتبط با پرونده هسته ای است اما پتانسیل بسیار گسترده تری دارد . برای اینکه فصل جدیدی را در روابط ایران و اتحادیه اروپا آغاز کند. قبل از هر چیز این توافق برای ایران و مردم ایران است 60 درصد از جمعیت ایران زیر 30 سال هستند و این اقدام سرمایه گذاری است که رهبران شما برای نسل جوان انجام داده اند.
موگرینی گفت: از طرف 28 کشور عضو اتحادیه اروپا با قدرت صحبت می کنم و از حمایت آنها در این توافق برخوردارم. ما آماده ایم از اجرای توافق بیش از گذشته حمایت و همکاری کنیم. شخصا نقش کلیدی خود را در اجرای توافق ایفا می کنم و کار هماهنگی را در زمینه کمیسیون مشترک انجام می دهم. از تعهد من ذره ای کاسته نشده است، همان تعهدی که باعث شد به توافق دست یابیم.
همچنین دیدار موگرینی با دکتر روحانی، رئیس جمهور کشورمان، عصر سهشنبه برگزار شد.
رئیس جمهور در این دیدار با اشاره به اینکه مذاکرهکنندگان دو طرف روزهای فشرده و پرکاری را برای دستیابی به توافق پشت سر گذاشتند، گفت: توافقی که حاصل شد، برای آینده روابط منطقه ، اروپا و جهان بسیار مهم و تأثیرگذار خواهد بود.
دکتر روحانی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه توافق وین مدلی برای حل و فصل دیگر موضوعات منطقه و جهان شود، تصریح کرد: این توافق برای همه کشورهای دنیا پیام صلح به همراه داشت و گواه آن بود که توافق های بین المللی به شرط آنکه عادلانه رعایت شوند، هنوز تأثیرگذارند و گفت وگو می تواند به حل و فصل مشکلات سیاسی منجر شود.
رییس جمهوری با اشاره به فجایع بسیار دلخراشی که علیه برخی ملت های منطقه رخ می دهد، گفت: یکی دیگر از ثمرات اجرای توافق وین، همکاری برای عمل به تعهد سنگینی است که همه ما در برابر بشریت و آرمان های انسانی برای مبارزه با تروریسم و توقف جنگ و خونریزی علیه انسان های بی گناه برعهده داریم.
دکتر روحانی با تصریح این که توافق وین به ضرر هیچ کشوری، از جمله در منطقه نخواهد بود، اضافه کرد: اکنون فرصتی فراهم آمده تا کمتر به گذشته نگاه کرده و به آینده ای بیندیشیم که می تواند براساس روابط مبتنی بر احترام متقابل، منافع مشترک و جمعی را توسعه دهد.
رئیس جمهور توافق وین را «نمایش قدرت دیپلماسی برای حل اختلافات و مشکلات بین المللی» دانست و تصریح کرد: باید همانطور که برای حصول توافق تلاش شد، بر اجرای دقیق و کامل آن نیز متمرکز شویم تا ملت های ما و همه جهان، از ثمرات آن بهره مند شوند.
هشدار کری به مجلس نمایندگان امریکا
جان کری، جیکوب لو و ارنست مونیز، وزیران امور خارجه، خزانه داری و انرژی آمریکا روز سه شنبه در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان حضور یافتند و به پرسش های اعضای این کمیته درباره توافق هسته ای با ایران پاسخ دادند.
کری در این جلسه اظهار کرد: در صورت عدم قبول این توافق نامه از طرف آمریکا، ما با واقعیت شمار بالای سانتریفیوژها، سرعت یافتن فعالیت های هسته ای و تولید اورانیوم غنای بالا روبرو خواهیم بود؛ در واقع هیچ راه دیگری در دست نخواهد بود و تمام تلاش های بین المللی در جهت دستیابی به این توافق نامه، یک شبه از بین خواهد رفت.
وزیر خارجه آمریکا افزود: اگر ما (از توافقنامه) کنار بکشیم، تنها خواهیم بود؛ همپیمانان ما دیگر ما را همراهی نخواهند کرد.
وی گفت: آمریکا دو راه حل بیشتر ندارد؛ یا با قبول این توافقنامه ضمن بازرسی ها و نظارت دقیق و محدود ساختن فعالیت های هسته ای، از صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران اطمینان داشته باشیم و یا با رد آن، بدون آگاهی از چگونگی فعالیت های هسته ای در ایران، از سرگیری غنی سازی بدون هیچ محدودیت و یا تحریمی را شاهد باشیم.
جان کری بار دیگر با هشدار به مخالفان توافق گفت: اگر از توافقنامه کناره گیری کنیم، ایران غنی سازی را بدون محدیدیت و نظارت ادامه خواهد داد؛ باید توجه داشت دیگر تحریمی در کار نخواهد بود و سایر کشورها نیز به دلیل کناره گیری ما از توافقنامه، حاضر به برگرداندن نظام تحریم ها نخواهند بود.
سفر لوران فابیوس به ایران
لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه صبح چهارشنبه وارد ایران شد و پس از دیدار با ظریف در یک نشست خبری شرکت کرد.
ظریف در این نشست خبری اظهار کرد: بسیار خوشحالم که همه در این قضیه با ما هم نظر هستند که ضرورت دارد همه ما در منطقه و جهان برای مبارزه با ترورسیم و افراط همصدا و همراه باشیم.
وی نسبت به گسترش مناسبات دو کشور در آینده ابراز امیدواری کرد و ادامه داد: این سفر و گفت و گوهای دو طرف زمینه را برای رفع برخی سوتفاهم ها فراهم می کند.
رییس دستگاه دیپلماسی با اشاره به روابط دو کشور در طی سال های گذشته اظهار داشت: ایران و فرانسه دارای سابقه طولانی هستند، البته این روابط در سال های اخیر با فراز و نشیب هایی مواجه بوده است و امیدواریم از این به بعد بیشتر از گذشته به سمت روابط قوی تر و جدی تر در زمینه های مختلف حرکت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای توافق برجام زمینه برای همکاری های گسترده تر بین دو کشور در موضوعاتی همچون انرژی، حمل و نقل، صنایع خودروسازی و دیگر عرصه هایی که پیش از این ایران و فرانسه دارای روابط بوده اند، فراهم خواهد شد.
وزیر امور خارجه همچنین به سفر هیات اقتصادی فرانسه تا پایان تابستان به تهران شاره کرد و گفت: این سفر به ریاست یکی از وزرای کابینه فرانسه انجام خواهد شد و زمینه را برای همکاری های بیشتر فراهم خواهد کرد.
فابیوس نیز در این شنست مطبوعاتی توافق هسته ای را توافقی برای صلح و ثبات منطقه دانست و ادامه داد: این توافق فقط یک توافق فنی نیست بلکه توافقی برای صلح و ثبات در منطقه و جهان است.
افزود: من حامل دعوت رییس جمهوری فرانسه برای رییس جمهور روحانی برای سفر به فرانسه هستم که اگر قبول کنند این سفر در ماه نوامبر انجام شود تا بتوانیم در زمینه های مختلف مشورت هایی با هم داشته باشیم.
وی ادامه داد: ما در این دیدار می توانیم موضوعاتی را به بحث بگذاریم، حتی موضوعاتی که بین ایران و فرانسه درباره آن همگرایی وجود ندارد که باید به بحث گذاشته شود تا بتوانیم آن ها را حل و فصل کنیم.
فابیوس خاطرنشان کرد: با وضع جدید و برداشته شدن تحریم ها فرانسه قصد دارد اگر ایران حاضر باشد شرکت های آن در حوزه هایی همچون خودرو ، هواپیمایی ، محیط زیست ، سلامت و کشاورزی در ایران حضور داشته باشند.
وی یادآور شد: یک هیات فرانسوی با حضور وزیران کشاورزی و بازرگانی خارجی به ایران سفر می کنند و میدان وسیعی برای همکاری های بین دو کشور وجود دارد.
وی با اشاره به تمایل توریست های ایرانی و فرانسوی برای حضور در دو کشور اظهار داشت: می دانم که توریست های ایرانی زیادی مایل هستند که به فرانسه بیایند و توریست های فرانسوی هم مایلند از شهرهای زیبای شما دیدن کنند.
فابیوس گفت: ایران کشور با نفوذی در منطقه است و فرانسه هم به دلایل متنوع در همین وضع است البته عدم توافق می تواند وجود داشته باشد اما در مبارزه با تروریسم و افراطی گری دارای علایق مشترک هستیم و علاقه مند به صلح و ثبات در منطقه می باشیم.
وزیر خارجه فرانسه خاطرنشان کرد: فراموش نکنیم که معنای توافق هسته ای این است که این توافق برای صلح و ثبات است و فقط توافق فنی نیست که به معنای استفاده غیرنظامی بله ، استفاده نظامی نه باشد بلکه برای صلح و ثبات در منطقه و جهان است.
همچنین دکتر روحانی در دیدار وزیر امرو خارجه فرانسه با تأکید بر اینکه همکاریهای ما در خصوص توافق وین باید پایه روابط توأم با اعتماد برای آینده باشد، این توافق را به نفع ایران، کشورهای ۱+۵ و همه بازیگران منطقهای دانست و از آن به عنوان گام مهمی برای تبدیل تهدیدها به فرصتها یاد کرد.
روحانی با اشاره به تلاش و اراده جدی طرفین مذاکرات در ۲۲ ماه گذشته برای دستیابی به توافق، گفت: ۷ کشور در این مذاکرات زمان و انرژی زیادی صرف کردند و لذا باید برای حفظ توافق هم تمام تلاش خود را بکار گیرند.
رئیس جمهور نخستین گام در اجرای توافق وین را تلاش مجدانه طرفین برای طی شدن فرآیند تصویب آن توصیف کرد و گفت: دولت ایران در مسیر توافق مستحکم است و ما به تعهدات خود تا زمانی که طرف مقابل به تعهداتش پایبند باشد، پایبند خواهیم بود.
رئیس جمهور با اشاره به اقامت حضرت امام خمینی(ره) در نوفللوشاتو گفت: ما به دنبال احیاء همان روابط و شرایط میان دو ملت هستیم، بویژه آنکه دو کشور سابقه بسیار خوبی در همکاریهای اقتصادی و سیاسی داشتهاند.
دکتر روحانی با تشکر از دعوت رییس جمهوری فرانسه برای سفر به پاریس خاطرنشان کرد: روابط اقتصادی میان ایران، فرانسه و اروپا به غیر از منافع مشترک تأثیر بسزایی در مستحکم کردن و همکاریها در زمینه توافقات دارد، زیرا روابط دوستانه ما در بخشهای اقتصادی، فرهنگی، فناوری و علمی بهترین تضمین برای همکاریها را بوجود میآورد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از سخنانش گفت: کل منطقه از توافق انجام شده میان ایران و ۱+۵ منتفع خواهند شد. زیرا این توافق علیه هیچ کشوری نیست و همکاریها و رایزنیهای ما برای حل معضلات منطقهای نظیر مبارزه با تروریسم، کمکهای انساندوستانه و استقرار خواست ملتها میتواند آن را اثبات کند.
دکتر روحانی ادامه داد: در مسایل سوریه، لبنان و یمن همه باید به دنبال راهحل سیاسی باشیم و مذاکرات هستهای نشان داد که اگر همه بر سر میز مذاکره حاضر شوند، میتوانند اختلاف را به تفاهم تبدیل کنند. ایران در این زمینه آماده رایزنی و مشارکت با کشورهای دیگر در برقراری صلح و ثبات در منطقه است.
وران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز با ابراز رضایت از حضور خود در جمهوری اسلامی ایران، از سوی «فرانسوا اولاند» از رییس جمهوری کشورمان برای سفر رسمی به پاریس دعوت نموده و اظهار داشت: دولت فرانسه به دنبال برقراری مناسباتی براساس احترام متقابل و دوستی با ایران است.
وزیر امور خارجه فرانسه با اشاره به اینکه گاهی در مناسبات کشورها فراز و نشیبهایی وجود دارد، گفت: امروز سرآغاز فصل جدیدی از همکاریها میان تهران و پاریس است و چشمانداز این آغاز مجدد نیز به دلیل توافق هستهای بسیار روشن است. باید به سرعت زمانهای هدر رفته در گذشته را برای گسترش همکاریها جبران کنیم.
فابیوس تأکید کرد: امروز زمان تثبیت و اجرای توافق وین فرا رسیده است و فرانسه تمام مساعی خود را در این جهت بکار خواهد بست. باید تلاش کنیم در خصوص لغو تحریمها هیچ مانعی پیدا نشود تا ملت ایران بتوانند از نتایج لغو آنها بهرهمند شوند.
فابیوس با تأکید بر موضع رییس جمهوری کشورمان مبنی بر اینکه امروز باید نگاهمان به آینده باشد، گفت: هیچ مشکل اصولی و بنیادین در مناسبات تهران و پاریس وجود ندارد، مردم فرانسه به مردم، فرهنگ و استقلال ایران احترام میگذارند و مطمئن هستیم، سفر جنابعالی به پاریس فرصتهای فراوانی را برای انجام کارهای بزرگتر در حوزه دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مهیا خواهد کرد.
سید احمد خاتمی؛ خطیب جمعه این هفته تهران
نماز جمعه این هفته تهران به امامت حجتالاسلام والمسلمین خاتمی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری، در دانشگاه تهران اقامه میشود.
همچنین حسن رحیمپور ازغدی سخنران پیش از خطبهها خواهد بود.