احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره چشمانداز روابط ایران و کشورهای عربی منطقه پس از توافق هستهای به ویژه با سفرهای منطقهای ظریف و درخواست شورای همکاری خلیج فارس برای همکاری با ایران گفت: کشورهای عربی در رابطه با ایران به دو دسته تقسیم میشوند. یک دسته کشورهایی هستند که در جبهه سازش قرار دارند مانند عربستان سعودی، بحرین، امارات، قطر و .... این کشورها پس از امضای توافق هستهای ایران و 1+5 در وهله اول عکسالعمل منفی زیادی نشان دادند.
تصور کشورهای عربی مخالف توافق هستهای چه بود؟
وی افزود: آنها احساس میکردند که رابطه ایران و آمریکا در اثر این توافق عادی میشود و فکر کردند وضعیت منطقه به مانند دوران پیش از انقلاب اسلامی خواهد شد. یعنی اینکه تصور کردند ایران و آمریکا با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و آمریکا به خاطر وزن و قدرت ایران در منطقه اعتماد بیشتری به ایران خواهد کرد و عربها و به ویژه سعودیها دچار مشکل میشوند.
بخشایش اردستانی اظهار کرد: اما پس از اینکه صحبتهای رهبر معظم انقلاب و کنگره آمریکا را شنیدند فهمیدند که این رابطه ساده به دست نمیآید و ایران حاضر نیست روحیه انقلابی خودش را از دست بدهد و مواضع کنگره نیز نشان داد که به توافق روی خوش نشان نخواهد داد.
وی تأکید کرد: این مسئله سبب آرامش بیشتر این دسته از کشورهای عربی شد و متوجه شدند این توافق تغییری در نوع رابطه آمریکا با آنها ایجاد نخواهد کرد.
رضایت کشورهای جبهه مقاومت از توافق هستهای
بخشایش اردستانی عنوان کرد: دسته دوم کشورهای عربی آنهایی هستند که یا تمایلاتشان نسبت به جبهه مقاومت زیاد است و یا در جبهه مقاومت قرار دارند مانند سوریه، عراق، لبنان، یمن و ... . این کشورها با امضای توافق هستهای خوشحال شدند. به این خاطر که برای اولین بار از لحاظ سازمان ملل و شورای امنیت فعالیتهای هستهای ایران مشروعیت و رسمیت پیدا کرد.
آینده روابط ایران و اعراب منطقه چگونه رقم خواهد خورد؟
وی با بیان اینکه آینده روابط ایران با جهان عرب ربط وثیق به رابطه ایران و غرب دارد، گفت: اگر کنگره آمریکا این توافق را رد کند که به عقیده من رد خواهد کرد، هر چند اوباما آن را وتو خواهد کرد، ایران به خط دیپلماسی سابق خود بازمیگردد و همان سیاست خارجی قبلی خود را ادامه خواهد داد.
عضو کمیسیون امنیت ملی در تشریح منظور خود از سیاست خارجی قبلی گفت: منظور از این بحث همان الگوبودن ایران برای کشورهای عضو جبهه مقاومت است و این الگو بودن برای سعودیها و کشورهای عضو جبهه سازش، ناخوشایند است.
تحولات آینده منطقه به نفع ایران خواهد بود
وی تصریح کرد: البته هر چه جلوتر میرویم فضا به نفع ایران و جبهه مقاومت است چون سعودیها در یمن به طور مسلم شکست میخورند و شکست آنها به معنای این است که سعودیها به جای اینکه به آمریکاییها پناه ببرند از ایران بخواهند که مشکلات آنها در منطقه را حل کند.
بخشایش اردستانی یادآور شد: حرکت روبه جلوی عراق در شکست داعش نیز در افزایش وزنه ایران در منطقه بسیار مؤثر خواهد بود و تغییرات مثبتی را به نفع ایران در منطقه رقم خواهد زد.
عضو کمیسیون امنیت ملی در پایان عنوان کرد: روی هم رفته سیاست خارجی جمهوری اسلامی در حال عبور از یک دوره گذار و رسیدن به یک ثبات است و سفر وزرای خارجه کشورهای اروپایی به ایران، در عین اینکه لزوما حسن نیست، نشان دهنده این ثبات است، زیرا آنها معمولا وقتی اقدام به این سفرها میکنند که بدانند کشور مد نظرشان به لحاظ ثبات، قابل اطمینان است.