
به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) از اصفهان، رضا داوری اردکانی، متفکر و فیلسوف و استاد فلسفه دانشگاه تهران در نشست « تجربه تجدد ایرانیان از عصر مشروطیت تا امروز»که امروز (پنج شنبه 29، مرداد) در سالن همایش های خانه مشروطیت اصفهان برگزار شد، اظهارکرد: ماه مرداد در تاریخ معاصر ایران اهمیت زیادی دارد، چرا که دو حادثه بزرگ انقلاب مشروطه و کودتای 28 مرداد 1332در این ماه اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به اهمیت حادثه 28 مرداد در تاریخ معاصر ایران، خاطرنشان کرد: در این حادثه یک دوره تاریخی که بعد از جنگ جهانی دوم شروع شده بود پایان یافت و آن هم اینکه تاریخ نهضت های ملی و ضد استعماری که با نهضت ملی شدن صنعت نفت به اوج خود رسیده بود، با کودتای 28 مرداد این نهضت های ملی شروع به نزول کردند.
استاد فلسفه دانشگاه تهران در ادامه با بیان اینکه در روزگار ما اگر کسی بخواهد به تفکر بپردازد، حتما باید راجع به «سیاست» فکر و تأمل کند، افزود: من نیز ناگزیر به سیاست توجه و فکر کرده ام، امروز سیاست همه چیز را در اختیار دارد و در همه جا حاضر است و نمی توان به آن بی اعتنا بود و این اعتنا نیز نباید با یک موضع گیری سیاسی همراه باشد.
داوری اردکانی با بیان اینکه نقطه عطف در باب سیاست به نامه امیرالمؤمنین(ع) به مالک اشتر برمی گردد که ایشان در آغاز نامه معنای سیاست را متذکر می شوند، بیان کرد: امام علی (ع) سیاست را به گونه ای تعریف می کنند که فراتر از گرفتن خراج و جنگ با دشمنان است، زیرا ایشان سیاست را تربیت و اصلاح وضعیت مردم می دانستند.
این متفکر در ادامه به موضوع تجدد اشاره کرد و گفت: ارتباط ما با غرب با حیرت شروع شد و سپس به آن نیازمند شدیم، اما در این بحث نیازمندی خیلی تأمل نکردیم.
رئیس فرهنگستان علوم با بیان اینکه ما از مدرنیته اطلاع داشتیم ولی تجربه آن را نداشتیم، افزود: اطلاع داشتن غیر از تجربه داشتن است؛ گذشتگان ما مطالبی راجع به غرب نوشتند که ما امروزه بهتر از آن را ننوشته ایم و این نشان می دهد که ما از زمان آشنایی با غرب تاکنون اصلا در شناخت آن پیشرفت نکرده و فکر و تأمل نکرده ایم.
داوری اردکانی ادامه داد: کسانی را که با غرب آشنا شدند، می توان به دو دسته تقسیم کرد؛ گروه اول نظیر میرزا ملکم خان معتقد به تبعیت بی چون و چرا از غرب بودند و گروه دومی نیز فکر غربی داشتند یا فکر غربی در آن ها اثر کرده بود، ولی با غرب مخالف بودند.
وی با بیان اینکه گذشتگان راجع به «سیاست اخلاقی» فکر می کردند، بیان کرد: این که بگوئیم سیاست باید همراه با علم، آگاهی، اخلاق، دیانت و معنویت باشد، خوب است؛ اما باید بررسی کرد که جمع بین این ها چگونه صورت می گیرد که البته کار آسانی نیست اما این مسأله باید به نحوی حل شود.
استاد فلسفه دانشگاه تهران با بیان اینکه این حرف بی راه نیست که اگر ما تجدد، فکر و فلسفه غربی را با زبان فارسی درک کنیم و تجدد در خانه زبان ما بنشیند می توانیم آن را تجربه کنیم، گفت: تجربه تجدد، صرفا از طریق زبان صورت می گیرد.