به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) رهبر معظم انقلاب روز گذشته در دیدار کارگزاران حج، اتحاد و وحدت را یک نعمت الهی خواندند و درگیری داخلی در برخی کشورها را به بهانه های مذهبی، سیاسی و حتی حزبی، نتیجه قدرناشناسی نعمت وحدت برشمردند و افزودند: خداوند با هیچ ملتی، «قوم و خویشی» ندارد و اگر مردمی قدر اتحاد و همدلی را ندانند خداوند آنها را به بلیّه اختلاف و درگیری و خونریزی دچار میکند.
خطر بزرگ تکفیریها و ضرورت توجه مضاعف به مسئله وحدت
حجتالاسلام و المسلمین حسین ابراهیمی، عضو جامعه روحانیت مبارز، در گفتوگو با ایکنا درباره الزامات حفظ وحدت و همدلی در جهان اسلام و بایدها و نبایدهای ضروری در این زمینه گفت: آنچه امروز شاهد و ناظر آن در جهان اسلام هستیم جریانات مختلف دستپرورده استکبار جهانی و عوامل آن است که در میان مسلمانان به ایجاد تفرقه و اختلاف و برادرکشی میپردازند و تقریبا آنچه مهمترین مسائل دنیای اسلام بوده است از قبیل آزادی قدس و مسئله فلسطین به بوته فراموشی گذاشته شده است.
وی اظهار کرد: امروز اختلافات به حدی تشدید شده است که باید گفت این گروههای تکفیری مسلمانان را به جان هم انداختهاند و اسرائیل در راحتی و امنیت قرار گرفته است. این در حالی است که مشترکات مسلمانان بسیار بیشتر از مفترقات آنان است و همه مسلمانان خدا، قبله، کتاب و پیامبر واحد دارند و اختلاف آنها در این است که یکی میگوید امامت منصوص است و دیگری میگوید امامت انتخابی است و این اختلاف در مقابل آن همه اشتراکات جایی ندارد و نمیتواند مشکلی در میان مسلمین ایجاد کند.
ابراهیم افزود: در حقیقت دنیای اسلام گرفتار گروههایی شده است که مسلمانان را تکفیر میکنند و این خطر بزرگی است و ضرورت توجه مسلمانان به مشترکات را بیش از پیش ضروری میسازد.
تجربه ایجاد وحدت در ایران اسلامی به جهان اسلام منتتقل شود
عضو جامعه روحانیت مبارز عنوان کرد: البته این مسئله در ایران اسلامی به درستی حل شده است و شیعه و سنی با هم زندگی مسالمتآمیز دارند که میتوان این تجربه را به همه مسلمانان انتقال و تعمیم داد. لذا مقام معظم رهبری این اختلافات را مذهبی نمیدانند بلکه سیاسی قلمداد میکنند زیرا جریاناتی در داخل و خارج جهان اسلام این اختلافات را ایجاد میکنند و به آن دامن میزنند.
وی با تأکید بر اینکه در این شرایط و براساس اشتراکات فراوان عقلانی است که مسلمانان با هم وحدت داشته باشند، گفت: بر مبنای قرآن کریم و سیره پیامبر اکرم(ص) نباید اختلاف و تفرقه وجود داشته باشد و باید بیش از گذشته بر روی مشترکات تکیه کرد و به دنبال اختلافات جزئی که بین مسلمانان فاصله میاندازد نرفت.
تفرقه؛ اجراکننده نقشه تجزیه کشورهای اسلامی
ابراهیمی خاطرنشان کرد: جریانات معاند اختلافافکن نه شیعه را قبول دارند و نه سنی را و هر دو دسته را تکفیر میکنند. اگر امت اسلامی واقعا با هم نباشند همه نابود خواهند شد و دشمن بر همه جهان اسلام مسلط خواهد شد.
وی تصریح کرد: کما اینکه امروز دشمن فکر تجزیه کشورهای اسلامی را در سر دارد و این مسئله را هم القاء میکند و با صراحت بیان مینماید و حتی تجزیه را به عنوان راه حل و چاره نجات کشورهای اسلامی مطرح میکند. اینها خطر بزرگی است که در اثر تفرق بوجود میآید و دشمن را برای پیشروی، سلطه و نفوذ بیشتر بر کشورهای اسلامی مصمم میسازد.
قرآن کریم تقوا را بنیان وحدت معرفی کرده است
این نماینده سابق مجلس اضافه کرد: اما اگر مسلمین ید واحده باشند امکان ندارد دشمنان به چنین اقداماتی دست بزنند. بر همین اساس قرآن کریم بنیان وحدت را تقوا قرار داده است؛ «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِه» (ای کسانی که ایمان آورده اید! آن گونه که حق تقوا و پرهیزکاری است ، از خدا بپرهیزید)؛ پس از آن است که خداوند میفرماید: «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ»، یعنی اعتصام بحبل الله پس از تقواست.
وی تصریح کرد: اگر تقوا نباشد تفرقه و اختلاف ایجاد میشود همان طور که امروز از نیروهای بیتقوا برای گروههای تکفیری استفاده میکنند که هر جنایتی را به راحتی انجام دهند. سربریدن و آتش زدن انسانها حتی اگر مسلمانان نباشند در کجای دین آمده است و کجا اسلام چنین اجازهای داده است؟ ریشه اصلی این مسائل بیتقوایی است.
دشمن گروههای تکفیری را از جمع بیتقوایان انتخاب کرده است
عضو جامعه روحانیت مبارز ادامه داد: دشمن نیز از بیتقوایی این دسته افراد استفاده کرده، آنها را انتخاب میکند، امکانات میدهد، پشتیبانی و حمایت میکند و تحریک میکند تا در جهان اسلام تفرقهافکنی و جنایت کنند. امروز مهمترین مسئله آن است که مسلمانان دوست و دشمن خود را به خوبی بشناسند و اگر این اتفاق بیفتد دشمنان از میان مسلمین دور خواهند شد و پیوندهای دوستی و الفت اسلامی تقویت میشود. لذا لازم است جامعه براساس مبانی اسلامی، امت اسلامی مدنظر را زنده کند.
وی با اشاره به وجود دو جریان شیعه لندنی و سنی آمریکایی در جهان اسلام و نتایج اسفبار اقدامات آنان، اظهار کرد: یک جریان به مقدسات دیگران توهین میکند و دیگری سایر مسلمین را تکفیر میکند و لازم است در قالب مفهوم امت اسلامی این افراد بیتقوا و تفرقهساز را که عوامل استکبار هستند در دنیای اسلام منزوی سازیم.
فریضه حج چگونه مفوم امت اسلامی را زنده میکند؟
حجتالاسلام ابراهیمی درباره نقش فریضه حج در پررنگ ساختن مفهوم امت اسلامی گفت: آنچه اسلام بر آن تأکید دارد اجتماع مسلمین است و برای تحقق آن نیز راهکارهایی بیان کرده است که از طریق مساجد، نماز جمعه و حج است.
وی ادامه داد: یعنی حلقه اول وحدت امت اسلامی، مساجد هستند و در حلقه بزرگتر، نماز جمعه و در سطحی کلانتر، حج به تحقق این امر کمک میکند. حج در واقع کنگره وحدت امت اسلامی است زیرا همه مسلمانان وقتی که برای حج آماده میشوند یک نوع لباس میپوشند، یک ذکر میگویند، دور یک خانه میگردند، در عرفات، منا و مشعر شرکت میکنند، رمی جمرات میکنند و قربانی میکنند و هیچ اختلافی میان شیعه و سنی در این مسائل وجود ندارد.
ابراهیمی یادآور شد: بنابراین فریضه و کنگره بزرگ حج بهترین جایگاه برای تقویت مفوم امت اسلامی و مظهر وحدت و همدلی اسلامی است. فریضه حج آنقدر مهم است که فقه ما آن را واجب کرده است و اگر عدد مسلمانان در مکه کم شود باید از بیتالمال هزینه کرد تا افراد به مکه اعزام شوند برای اینکه آنجا مظهر اتحاد است و همه مسلمانان از اقصی نقاط جهان از هر زبان، نژاد و رنگی همدیگر را میبینند و با هم صحبت میکنند.
نسبت حج با بقای جامعه اسلامی از نگاه اهل بیت(ع)
وی تأکید کرد: میتوان گفت مراسمی با اهمیتتر از حج برای نشان دادن وحدت و همدلی در جهان اسلام نداریم و باید قدر این نعمت الهی را بدانیم. خداوند خودش تشکلی را بوجود آورده است که وحدت مسلمین حفظ شود و پایگاههای ان را هم مشخص کرده است. ما اگر به وظایف مسلمانی خود عمل کنیم وحدت در دل انجام واجبات اسلامی نهفته است و به تحقق آن میانجامد که حضور در حج یکی از همین فرایض عبادی وحدت آفرین است.
ابراهیمی در پایان اظهار کرد: در بیان اهل بیت(ع) در اهمیت فریضه حج آمده است که «اگر حج را ترک کردید بقا نخواهید داشت»، به عبارتی نسبت مستقیمی میان بقا و نابودی جامعه اسلامی با توجه یا عدم توجه به فریضه حج وجود دارد.