کد خبر: 3366847
تاریخ انتشار : ۰۱ مهر ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۳

سلامت قربانی و دستور‌العمل‌های دامپزشکی/ غفلت از سلامت قربانگاه

گروه سلامت: عید سعید قربان و لزوم توجه به دستور‌العمل‌های بهداشتی این روز از سوی شهروندان برای پیشگیری از انتقال بیماری مشترک دام و انسان و همچنین نظارت بر حلیت ذبح اهمیت خاصی دارد؛ از سوی دیگر توجه به محیط قربانی چه پیش از ذبح و چه پس از آن مسئله‌ای است که باید بدان توجه کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در آستانه عید سعید قربان یکی از دغدغه‌های مردم و شهروندان مسلمان تهیه دام سالم جهت قربانی و سلامت محیط عرضه و شرایط بهداشتی قربانی است.

در این راستا سازمان دامپزشکی کشور به عنوان متولی این امر با نظارت، توصیه‌ها و هشدار‌های خود در پاسخ به این نیاز شهروندان بر‌می‌آیند. در این راستا دفتر نمایندگی ولی فقیه در سازمان دامپزشکی کشور با توجه به بعد مذهبی ذبح این دام‌ها نظارت بر فرایند فروش و حتی ذبح دام را بر عهده دارند.

سازمان دامپزشکی تهران صبح امروز اول مهرماه با اعزام اکیپ‌های نظارتی بر مراکز فروش بهداشتی دام رسما فعالیت‌ این میدان‌های دام را رسمیت داد.

سید علی بابایی، مدیر کل دام پزشکی تهران اعلام کرد: 31 جایگاه عرضه و دام کشتار در تهران وجود دارد که  300 نفر شامل 167 نفر دامپزشک، 103 نفر کارشناسان بازرس گوشت و 30 نفر از روحانیون ناظر بر ذبح شرعی بر آن نظارت دارند.

وی همچنین از از شهروندان درخواست کرد جهت تامین و کشتار دام‌های نذری به مراکز معرفی شده مراجعه و از خدمات رایگان اکیپ‌های نظارتی دامپزشکی استفاده کنند تا از این طریق از شیوع بیماری‌های مشترک بین انسان و دام و عوامل عفونی بیماری‌ زای منتقله از دام به انسان همچنین آلودگی‌های زیست محیطی جلوگیری شود.

در همین راستا مدیران کل دامپزشکی‌ در سایر  استان‌ها نیز هرکدام به وضعیت نظارت بر دام‌های عرضه شده جهت کشتار عید قربان پرداختند. اداره کل استان اصفهان مکان‌های مجاز عرضه دام بهداشتی اعلام کرد.

بنابر این گزارش، تعداد 130 دامپزشک و بازرس بهداشتی به همراه ناظرین شرعی در این روز بر لاشه‌های قربانی نظارت می کنند که تمامی خدمات مربوط به کشتار و نظارت بر کشتار دام قربانی در اکیپ‌های ثابت و سیار بصورت رایگان می‌باشد.

همچنین مدیرکل دامپزشکی استان آذربایجان شرقی نیز اعلام کرد: جهت پیش‌گیری از شیوع بیماری‌های مشترک انسان و حیوان هرگونه کشتار دام خارج از کشتارگاه‌های تحت نظارت این سازمان را ممنوع است اما بر اساس تبصره 2 ماده 2 آیین‌نامه بازرسی و معاینه بهداشتی گوشت مبنی بر اینکه کشتار دام‌های قربانی در روز عید قربان در خارج از کشتارگاه مجاز است، در همین راستا اکیپ‌های ثابت و سیار این اداره کل از ساعت 7 صبح روز دوم مهرماه آماده بازرسی و نظارت شرعی و بهداشتی بر دام‌های قربانی است.

عید قربان امسال در حال فرا می‌رسد که هنوز دستورامعمل یکسانی از سوی سازمان‌دامپزشکی در تمامی استان‌ها دیده نمی‌شود و به نظر می‌رسد هر استان بنابر شرایط اقلیمی و فرهنگی خود دستور‌العمل‌های این روز ویژه را اجرا می‌کنند.

این در حالیست که در سال گذشته مهدی خلج، رئیس دامپزشکی کشور در اطلاعیه‌ای فروش دام در واحد‌های صنفی را ممنوع اعلام کرد که با توجه به اعلام مکان‌های مجاز عرضه که اتفاقا واحد‌های صنفی هستند این دستور‌العمل برای امسال نادیده گرفته شده است.

در سال گذشته بیش از 900 اکیپ ثابت و 800 اکیپ نظارتی سیار متشکل از یک‌هزار ‏و 70 دامپزشک، یک‌هزار و 696 بازرس بهداشت گوشت در سراسر کشور فعال بودند، این در حالیست که علی‌رغم اعلام اکیپ‌های نظارتی در استان‌ها هنوز هیچ آمارکلی از سوی سازمان نظام دامپزشکی اعلام نشده است.

مسئله دیگری که از اهمیت خاصی در این عید برخوردار است مسئله نظارت بر حلیت احشام قربانی است که در این راستا نیز نهاد نمایندگی ولی فقیه بر این  چون سال‌های پیش با حضور یک نماینده در هر اکیپ نظارتی بر حلیت این فرایند نظارت دارد.

همچنین مسئله سلامت محل‌های قربانی نیز از سوی سازمان میادین شهرداری و اداره‌کل سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و اداره میادین شهرداری تهران نظارت می‌شود.

اما مسئله دیگری که در این موارد معمولا فراموش می‌شود مسئله سلامت محیط قربانی دام پس از عید قربان وبا توجه به حجم زیاد قربانی در محل‌های غیر کشتارگاهی مقدار زیادی خون و فضولات حیوانی و اعضای غیر قابل مصرف دام وارد محلات هر شهر شده و احتمالا شیوع بیماری‌های مشترک بین انسان و دام را افزایش می‌دهد که این مسئله نظارت بیشتر و اجرای راهکار‌هایی فوری برای حفظ سلامت محیط پس انجام قربانی در محل‌هایی است که این کار صورت می‌گیرد.

captcha