کد خبر: 3475550
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۴
در اولین همایش مردم شناسی مرگ و زندگی؛

مفهوم مرگ و زندگی از منظر بومی و ایرانی بررسی شد

گروه جامعه: با حضور مسئولان پژوهشگاه میراث فرهنگی و شهرداری تهران، در اولین همایش مردم شناسی مرگ و زندگی، مفهوم مرگ و زندگی از منظر بومی و ایرانی بررسی شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در اولین همایش مردم شناسی مرگ و زندگی که امروز 25 بهمن ماه، برگزار شد با تاکید بر موضوع مرگ و زندگی به عنوان یک موضوع سهل و روشن که هر لحظه با آن سرو کار داریم، گفت: در این همایش تلاش داریم مفهوم مرگ و زندگی را از منظر بومی و ایرانی بررسی و مطرح کنیم.

وی افزود: ما در جوامع مختلف دچار بحران مدنیت شده‌ایم که این بحران موجب فروپاشی جامعه خواهد شد و کیفیت جوامع را از بین می‌برد زمانی که مدنیت غالب باشد جامعه با کیفیت خواهد بود و مرگ در نازلترین مرتبه کمی یعنی نابودی فرا خواهدگرفت.

بهشتی با تاکید بر اینکه در آئینه مرگ و زندگی باید فرهنگ خود را به جا بیاوریم، گفت: اگر احساس پیوند‌های عاطفی را نداشته باشیم زندگی تنزل پیدا می‌کند یعنی حیات فاقد کیفیت می‌شود ولی زمانی که مدنیت غالب باشد مرگ و زندگی کیفیت پیدا کرده و در واقع مظهر فرهنگ می‌شود.

وی با بیان اینکه رفتار و سنت‌ها زمانی که کیفیت پیدا می‌کنند به مردم شناسی مرگ و زندگی کمک می‌کنند، افزود: با توجه به ویژگی‌های فرهنگی هر چیزی باید از بالقوه بودن به بالفعل تبدیل شود لذا سنت‌ها و آئین‌ها اصالت یافته و گوهر پیمان در پس مرگ و زندگی به وجود می‌آید.

بهشتی خاطر نشان کرد: برگزاری همایش مردم شناسی مرگ و زندگی فرصت مناسبی به وجود می‌آورد که از لحاظ فرهنگی و پژوهشی به پدیده مرگ و زندگی از جهات مختلف پرداخته شود.

در ادامه این همایش حسین علی قبادی، سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اشاره به مفهوم مرگ و زندگی در فرهنگ و ادبیات معنوی گفت: نفس این همایش کار ارزشمند و عالمانه‌ای است که باید با توجه به آن پرسش‌های که در جامعه فرا روی جوانان است و بیشتر در حوزه فرهنگی دیده می‌شود را در اولویت قرار دهیم.

وی با بیان اینکه باید سعی کنیم فرهنگ و نگاه فرهنگی و همچنین دیدگاه زیبا شناسانه را بر دیدگاه‌های دیگر مقدم داریم، ادامه داد: از این جهات این همایش یک کار اثر گذار فرهنگی تلقی می‌شود. یکی از بزرگترین دغدغه‌های بشر از گذشته تاکنون زندگی پس از مرگ است و مهمترین اضطراب در مورد زندگی پس از مرگ بوده است مسئله مرگ و زندگی مسئله مشترک دین، اسطوره‌ها و فعل مشترک آنها تلقی می‌شود.

سرپرست پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی خاطر نشان‌کرد: از دیدگاه عارفان بین مرگ و زندگی آشتی برقرار است و مرگ تداوم حیات است و حتی برخی معتقدند زندگی از عدم و مرگ شروع می‌شود.

قبادی ادامه داد: از دیدگاه عارفان چیزی که مرگ از ما می‌ستاند دلق رنگارنگ است و آن چیزی که ما از مرگ می‌ستانیم عمر جاودانه است.

وی در خاتمه با ارائه پیشنهاداتی برای ارائه موضوعات بیشتر در زمینه مرگ و زندگی گفت: ادبیات عرفانی ایرانی باید تقویت شود و بیشتر به آن پرداخته شود چرا که می‌توانیم با بهره گیری از آن مرگ و زندگی را زیبا و شیرین کنیم. همچنین صدا و سیما باید مسئولین این حوزه ارتباط قویتر و نهادینه برقرار کنند صدا و سیمای ما در این حوزه بسیار فقیر است. در نهایت باید از پایان نامه‌های دانشجویی با این موضوع حمایت قاطع کرده و ارتباط قویتری برقرار کرد.

در انتهای این همایش از 7 جلد کتاب چاپ شده با موضوع مرگ و زندگی رونمایی شد.

captcha