سعید غضنفری، دبیر کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین حسینی کشور، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح اهم فعالیتهایی پرداخت که این کمیته در دست اجرا دارد و عنوان کرد: ستاد مرکزی اربعین کشور توسط وزارت کشور مدیریت میشود و یکی از کمیتههای این ستاد کمیته فرهنگی و آموزشی است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا طی سالهای گذشته آسیبشناسی در خصوص برنامههای فرهنگی اربعین صورت گرفته است؟ گفت: بله ما در سه سطح زائران، کارگزاران و مدیران ارشد فرهنگی و با در نظر گرفتن اصول علمی به آسیبشناسی مباحث فرهنگی اربعین اقدام کردهایم و برنامههای سال جاری کمیته نیز بر اساس این آسیبشناسی و برای رفع آسیبها و بهبود فعالیتهای فرهنگی طراحی شدهاست.
غضنفری با اشاره به حضور و مشارکت 15 سازمان و مؤسسه مردم نهاد در کمیته فرهنگی آموزشی اربعین گفت: متناظر با کمیته فرهنگی که در ایران وجود دارد، کمیتهای در عراق نیز فعال است که متولی آن رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق است.
وی از شکلگیری کارگروههای متعدد در کمیته فرهنگی و آموزشی سخن گفت و عنوان کرد: تاکنون چندین کارگروه در کمیته فرهنگی شکل گرفته که شامل برگزاری مراسمات، فعالیتهای قرآنی (به عنوان مثال شورای راهبری فعالیتهای قرآنی اربعین)، تولید محصولات فرهنگی (که توسط شهرداری تهران در حال مدیریت است) و فعالیتهای حوزه جوانان (به عنوان شواری راهبری فعالیتهای فرهنگی جوانان در اربعین)، رسانه و فضای مجازی، تولید محتوا، فعالیتهای هنری، روایتگری، طرح یاوران معنوی اربعین، کودک و نوجوان و... است.
تلاش برای داشتن صدای واحد فرهنگی در اربعین
وی مهمترین مسئله فرهنگی که باید نسبت به آن توجه ویژه داشته و برای آن برنامهریزی کرد را اینگونه تحلیل کرد: ما به دنبال این بودیم که با یک صدای واحد فرهنگی وارد عراق شویم و از موازی کاریها و به هدر رفتن ظرفیتهای پراکنده جلوگیری کنیم. مجموعههای فرهنگی به دلیل ذات فرهنگی که دارند علاقهمند به فعالیت در کارهای فرهنگی در اربعین هستند و اگر هدایت، ساماندهی و راهبری نشوند ممکن است برنامههای آنها با سیاستهای اصولی، کلان و ابلاغی این حوزه هماهنگی نداشته باشد برای همین مهمترین اقدام توسط کمیتهها همراه کردن نهادها و هماهنگی با هم است.
3 اصل محوری اجرای برنامههای فرهنگی اربعین در عراق غضنفری سه اصل محوری در اجرای برنامههای فرهنگی اربعین را تکریم مرجعیت عراق، حفظ حرمت مردم عراق و تقویت دولت عراق دانست و افزود: ما در عراق میهمان هستیم و نباید حس میزبانی را از مردم عراق بگیریم و پشتیبانی از مواکب عراقی جزو اولویتهای ما به شمار میرود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا نهادهای فرهنگی عراقی نیز برای اربعین برنامه فرهنگی اجرا میکنند؟ گفت: به دلیل آمیختگی فرهنگی بین ایران و عراق طی سالهای اخیر نهادها و مؤسسات فرهنگی عراقی نیز علاقهمند به حضور و فعالیت در این حوزه شدهاند البته تأکید میکنم که ما در عراق مجری فعالیت نیستیم بلکه با همکاری و مشارکت مؤسسات فرهنگی عراق برنامههای فرهنگی را اجرا میکنیم.
دبیر کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین ادامه داد: بخشی از فعالیتها توسط ما طراحی و ایدهپردازی میشود، بخشی نیز توسط مؤسسات فرهنگی عراق که هم تراز مؤسسات فرهنگی ما کار میکنند، انجام میشود.
همه حق دارند امام حسین(ع) را دوست داشته باشند
وی از تنوع حضور گروههای مختلف مردم در پیادهروی اربعین سخن گفت و اظهار کرد: همه حق دارند امام حسین(ع) را دوست داشته باشند و وظیفه ما هم خدمت به همه آنهاست. دستگاه امام حسین(ع) متفاوت از همه دستگاههای فرهنگی است و نمیشود مرزی برای آن قائل شد به ویژه اینکه اگر قرار است در این مراسم به کسی خدمتی رسانده شود، قدر مسلم گروههایی که شاید در غیر موسم اربعین چندان زمان و فرصت مناسبی برای توجه به مسائل معرفتی و عقیدتی ندارند در اولویت هستند.
غضنفری ادامه داد: از سوی دیگر اگر مراسمی در عراق برگزار میشود بستر مراسم به گونهای است که همه مردم میتوانند در آن حضور داشته باشند و هیچ مرزی برای حاضران وجود ندارد. در سال گذشته بیش از 64 مراسم بزرگ با مشارکت هیئات مردمی و دوستان عراقی با حضور برترین سخنرانان و مداحان اهل بیت (ع) در عراق برگزار شد که جزو پر مخاطبترین برنامههای سال گذشته بود.
وی از دیگر اقدامات این کمیته را تشکیل کارگروه رسانه و فضای مجازی و انتشار هفته نامه ویژه اربعین حسینی اعلام کرد و گفت: مهمترین کاری که از اکنون تا خود اربعین باید انجام شود تقویت کارگروهها است، به ویژه اینکه کارگروه تولید محتوا و کارگروه هنری ما نیز در حال فعال شدن هستند و اتاق فکر فرهنگی اربعین نیز با حضور شخصیتهای فرهنگی کشور تشکیل و به صورت مداوم در حال برگزاری نشستهای تخصصی در این زمینه است. همچنین برگزاری هم اندیشیهای علمی و همایشهای تخصصی در سراسر کشور در سطح دانشگاهها و پژوهشکدهها از دیگر برنامهها است که هیئت علمی آن نیز تشکیل جلسه داده است.
غضنفری ادامه داد: از دیگر اقدامات پیش رو همچون سال گذشته ایجاد فضای بصری و تبلیغات محیطی مناسب در شهر های مرزی و استانهای عبوری زائرین است که در حال تولید پوستر و بنرهای تبلیغی، ترویجی، توجیهی و آموزشی هستیم. بخش عمده فعالیت کمیته فرهنگی اربعین کشور معطوف به داخل کشور و استانهای مرزی و عبوری زائرین است که در این راستا کمیتههای استانی نیز درحال شکل گیری و برنامهریزی هستند.
ایدههای اربعینی خود را ارسال کنید
دبیر کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین در پایان با اشاره به انتشار فراخوان کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین در خصوص دریافت نظرات و پیشنهادهای مردم در زمینه شعار محوری اربعین گفت: علاقهمندان برای اعلام نظر در خصوص رنگ و شعار اربعین 95 و ارسال نظرات، پیشنهادها و ایدههای فرهنگی خود در خصوص پیادهروی اربعین میتوانند به سایت
alarbaeen.ir مراجعه کنند و آخرین اخبار را علاوه بر سایت از کانال رسمی کمیته فرهنگی و آموزشی https://telegram.me/alarbaen دریافت کنند.