کد خبر: 3609252
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۶
استاد حوزه علمیه:

فلسفه حقیقی غیبت قابل درک نیست

گروه حوزه‌های علمیه: استاد حوزه علمیه با بیان اینکه برخی وجوه غیبت اما زمان(عج) روشن است گفت: البته فلسفه حقیقی غیبت قابل درک نیست چون این مسئله سری از اسرار الهی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین حسن صافی گلپایگانی، استاد حوزه علمیه دیشب 22 خردادماه در ادامه سلسله جلسات تفسیر آیات مهدوی قرآن به آیه شریفه «وَلِيُمَحِّصَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَيَمْحَقَ الْكَافِرِينَ(141 آل عمران)؛ و تا خدا كسانى را كه ايمان آورده‌اند خالص گرداند و كافران را [به تدريج] نابود سازد» اشاره کرد و گفت: امروز که دزدان دین و اعتقادات صحیح اسلامی جولان زیادی به خصوص در فضای مجازی می‌دهند باید در تحکیم اعتقادات خود و جوانان و حفظ آن کوشا باشیم.
وی افزود: در روایات وارد شده است که در دوره غیبت زیاد دعای غریق را بخوانید و از خداوند کمک بطلبید، زیرا در این دوره همه ابزار و وسایل برای گمراهی افراد از زور و تطمیع و قدرت و مقام و مال وجود دارد و گاهی کار انسان به جایی می‌رسد که برای به دست آوردن این مسایل دست از اعتقاد به امام زمان خود هم بر می‌دارد.
این استاد حوزه با اشاره به آیه ذکرشده خالص کردن مومنان و نابودی کافران را از عوامل  و فلسفه غیبت امام زمان برشمرد و تصریح کرد: یکی از دلایل غیبت امام زمان امتحان مردم است که پیامبر در روایتی به آن اشاره فرمودند و تاکید کردند که غیبت امام زمان، سری از اسرار الهی است؛ علم آن از بندگان پوشیده است زیرا ما نمی‌توانیم فلسفه حقیقی قیام را درک کنیم.
صافی گلپایگانی افزود: بنابر روایات کسی که در امر غیبت شک کند کافر است بنابراین باید در مشکلات و سختی‌ها و گرفتاری‌ها مراقب رفتار و گفتار خود باشیم تا مانند منکران غیبت سخن نگوییم و عمل نکنیم.
این استاد حوزه با بیان اینکه علمای اهل سنت روایات متعددی در مورد امام زمان ذکر کرده‌اند تاکید کرد: با وجود این همه روایات، جای تعجب است که برخی هنوز سرگردان و در تردید هستند؛ زیرا در برخی موضوعات دینی، یک یا چند روایت بیشتر نداریم ولی اهل سنت و شیعه بر استخراج حکم از آن اتفاق نظر دارند ولی در موضوع امام زمان(عج) سه تا چهار هزار روایت که برخی از آن‌ها متواتر است وجود دارد که جای هیچ تردیدی را باقی نمی‌گذارد.
وی با اشاره به روایتی از کمال‌الدین شیخ صدوق که این کتاب بنا بر دستور امام زمان(عج) نوشته شده است عنوان کرد: در این روایت از امام صادق(ع) نقل شده است که فرمود برای امام، غیبت است که لابدی از آن نیست و منحرف می‌شوند انسان‌هایی که به دنبال باطل هستند؛ در این روایت از امام در مورد فلسفه غیبت سؤال می‌شود اما ایشان تصریح می‌کنند که ما حق نداریم فلسفه حقیقی غیبت را بیان کنیم زیرا از اسرار الهی است.
وی افزود: با این وجود همانند فلسفه برخی احکام شرعی، برخی وجوه غیبت امام ذکر شده از جمله اینکه در روایت داریم وجه غیبت امام زمان همانند وجه غیبت برخی پیامبران گذشته مانند خضر است که فلسفه حقیقی آن بعد از ظهور کشف خواهد شد همان طور که در داستان همراهی موسی با خضر فلسفه کارهای او بعد از خاتمه کار، کشف شد.
صافی گلپایگانی با بیان اینکه شهیدکردن امام شاید یکی از دلایل غیبت باشد اظهار کرد: در قرآن کریم مواردی از آیات مطرح شده است که نشان می‌دهد  مردم یا انبیاء را به قتل رسانده و یا آنان را به تمسخر و استهزاء کشانده‌اند.
این استاد حوزه ادامه داد: در روایت وارد شده است که مراد از غیب در «الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ»(آیه 3) در آیات ابتدایی سوره بقره، غیبت امام زمان است بنابراین وقتی ما خداوند را صاحب حکمت بدانیم به این مسئله معترف می‌شویم که همه کارهای الهی از روی حکمت است و غیبت امام نیز مسئله‌ای حکمت‌آمیز است ولو اینکه مانند حکمت رکعات نماز و یا تعداد طواف ما فلسفه آن را ندانیم
وی افزود: اگر کسی ایمان به غیب یا همان غیبت امام زمان(عج) داشته باشد ناراحتی و غصه ندارد و امیدوار به رفع مشکلات با یاری امام زمان است.
صافی گلپایگانی با بیان اینکه «تمحیص» و تمیز افراد مخلص از غیرمخلصین یکی از دلایل غیبت براساس آیه شریفه ذکر شده است به آیه شریفه «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَسْأَلُوا عَنْ أَشْيَاءَ إِنْ تُبْدَ لَكُمْ تَسُؤْكُمْ وَإِنْ تَسْأَلُوا عَنْهَا حِينَ يُنَزَّلُ الْقُرْآنُ تُبْدَ لَكُمْ عَفَا اللَّهُ عَنْهَا وَاللَّهُ غَفُورٌ حَلِيمٌ»(101 مائده) اشاره کرد و گفت: این آیه می‌فرماید: اى كسانى كه ايمان آورده‌ ايد از چيزهايى كه اگر براى شما آشكار گردد شما را اندوهناك مى ‏كند نپرسيد و اگر هنگامى كه قرآن نازل مى‌شود در‌باره آنها سؤال كنيد براى شما روشن مى‌شود خدا از آن [پرسش‌هاى بيجا] گذشت و خداوند آمرزنده بردبار است.
وی با بیان اینکه امام زمان در روایتی که از خود ایشان نقل شده است فرموده‌اند من باید روزی ظهور کنم که بیعت هیچ طاغوتی بر دوش من نباشد به انتفاع مردم از امام در دوره غیبت اشاره و تاکید کرد: این انتفاع همانند انتفاع مردم از خورشید در پس ابر است که نور و گرمای خود را به مردم می دهد ولو اینکه دیده نشود.
صافی گلپایگانی عنوان کرد: در روایات آمده است که امام زمان، امان روی زمین است همان طور که ستارگان امان اهل آسمان هستند از این رو ضمن اینکه باید به غیب پایبند باشیم و از تاخیر در غیبت نا‌امید نباشیم ولو اینکه فلسفه آن را ندانیم از چیزی که ممکن است به درد ما نخورد و سبب گمراهی شود هم دنبال سؤال زیاد نباشیم.
captcha