به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی رضایی اصفهانی، دبیر کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، صبح امروز، 20 اردیبهشتماه در مراسم افتتاحیه این کنگره که در سالن همایشهای پیامبر اعظم(ص) مدرسه علمیه امام کاظم(ع) در حال برگزاری است، با اشاره به آغاز به کار فعالیت این کنگره از دو سال گذشته با حمایت آیتاللهالعظمی ناصر مکارم شیرازی اظهار کرد: سال 95 دبیرخانه تشکیل و شوراهای سیاستگذاری، راهبردی و علمی تشکیل شدند و کنگره کار خود را در حوزههای اجرایی دنبال کرد.
وی از شناسایی 900 موضوع در محورهای علمی یاد و اضافه کرد: مجموع این موضوعها بهعنوان منشور کنگره منتشر و فراخوان دریافت مقالات در اسفندماه سال 95 اعلام شد.
دبیر کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی با بیان اینکه سال 96 بیش از هزار و 590 چکیده مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال شد، گفت: هزار و 201 مقاله سفارش داده شد و بعد از بیش از هفت هزار مورد ارزیابی تفصیلی و اجمالی 418 مقاله پذیرفته شد.
وی از تنوع ملیتی مقالات و کتب این کنگره یاد کرد و ادامه داد: مقالات مختلف از 20 میلیت متفاوت جمعآوری شد و امروز نیز در این کنگره بیش از 120 اندیشمند بین المللی از 50 کشور مختلف گردهم آمدهاند.
رضایی با اشاره به اینکه تاکنون 110 جلسه علمی با حضور اساتید برجسته حوزه برای پشتیبانی علمی از کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی برگزار شده است، اظهار کرد: در مجموع 55 جلد کتاب، هفت مجله، منشور کنگره، چندین خبرنامه و دو نرمافزار در این کنگره تهیه شده است که امروز رونمایی میشود.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه تاکنون 22 مجله علمی، پژوهشی، تخصصی و ترویجی برای انتشار مقالات این کنگره اعلام آمادگی کردهاند، مطرح کرد: دستاوردهای علمی این همایش را در منابع مختلف منتشر میکنیم تا بتوانیم به نتایج مورد نظر در سطح بینالمللی برسیم.
وی خاطرنشان کرد: 400 نفر از فرهیختگان حوزه و دانشگاه و اعضای 15 گروه علمی توانمند در این کنگره تلاش کردهاند تا مسیر بزرگان دینی را دنبال و موسوعه مناسبی از نقش شیعه در پیدایش و توسعه علوم دینی تهیه کنند اما امیدواریم در راستای تحقق این هدف از پیشنهادات و نظرات دیگر اساتید حوزه و دانشمندان نیز استفاده کنیم.
رضایی از فراز و نشیبهای سیر تاریخی تولید علوم مختلف توسط شیعه یاد و تصریح کرد: دوران زندگانی امام علی(ع)، امام باقر(ع) و امام صادق(ع)، عصرهای آلبویه، فاطمیون و صفویه طی قرن دهم تا دوازدهم هجری دوران درخشان تولید علم توسط شیعه بوده است که در این دورانها شخصیتهای برجسته بسیاری فعالیت داشته و برای ترویج علوم شیعه تلاش کردهاند.
وی ادامه داد: دهههای اخیر که انقلاب اسلامی ایران توانسته در حوزههای مختلف به پیشرفتهای قابل توجهی برسد نیز از دورانهای درخشان نقش شیعه در تولید علم است چراکه در برخی از عرصهها دستاوردهای علمی این دهههای اخیر با دستاوردهای 14 قرن گذشته برابری میکند.
دبیر کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی رشد و تولید علوم مختلف توسط شیعه را نتیجه حضور اهلبیت(ع) در عرصههای دینی دانست و مطرح کرد: گردهمآمدن پیروان خاندان عصمت و طهارت در حوزههای مختلف علمی و فضای باز علمی با حمایت حکومتها از دانشمندان نیز از جمله دیگر عوامل توسعه و تولید علم توسط شیعه در دورانهای مختلف بوده است.
وی با بیان اینکه به شهادت رساندن اهلبیت(ع) و زندانی کردن آنها موجب عقبماندگی شیعه از تولید و توسعه علم شده است، گفت: در دورانهای مختلفی حکومتهای ظالم با جلوگیری از آزاداندیشی و مخالفت با دانشمندان شیعی موجب جعل احادیث و وابستگی دانشمندان به استعمارگران شدند و از توسعه علوم توسط شیعه جلوگیری کردند.
انتهای پیام
حسین شاهبداغی