به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور در مراسم افتتاحیه کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی که از صبح امروز، 20 اردیبهشتماه در سالن همایشهای پیامبر اعظم(ص) مدرسه علمیه امام کاظم(ع) درحال برگزاری است، با اشاره به اینکه تولید علم توسط مسلمانان در پیشرفت جامعه بشری بسیار تاثیرگذار بوده است، مطرح کرد: مسلمانان دارای تمدن و هویت واحد هستند به همین علت میتوانند در کنار یکدیگر قرار گیرند.
وی با تاکید بر اینکه نقش علمای دینی اسلام در توسعه و تولید علوم مختلف باید مورد بررسی قرار گیرد، اضافه کرد: در میان علمای مسلمان شیعیان یک جایگاه متفاوتی را در تولید و گسترش علم به خود اختصاص داده است.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور از نقش شیعه در تمدنسازی اسلامی یاد کرد و گفت: این کنگره به نقش علمی و معرفتی شیعه پرداخته و در این راستا نیز از ظرفیت اساتید و علمای مختلف حوزههای علمیه و دانشمندان مذاهب مختلف استفاده میکند.
وی با بیان اینکه کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی در حوزه نرمافزاری و تأمین منابع نظری کارهای گستردهای را دنبال کرده است، تصریح کرد: شیعه در دورههای مختلف نقشآفرین بوده و اکنون نیز با وجود روبهرو شدن با عرصههای جدید آماده نقشآفرینی علمی است.
آیتالله اعرافی از توسعه گفتوگوهای آزاد و تبادلهای علمی میان مذاهب اسلامی در دهههای اخیر یاد کرد و ادامه داد: این کنگرهها و نشستها باید در راستای افزایش تعاملها و تبادلهای علمی میان مذاهب اسلامی توسعه یابد.
در پرتو انقلاب شاهد تحول تفسیر و علوم دینی هستیم
رئیس جامعةالمصطفی(ص) العالمیه با تاکید بر اینکه کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی باید استمرار یابد، مطرح کرد: علوم اسلامی در پرتو انقلاب ایران دوره جدیدی را آغاز کرده است به همین علت طی دهههای اخیر شاهد تحولهای گسترده در حوزههای مختلف قرآن، تفسیر و علوم دینی بودهایم.
وی از رشد قابل توجهی آموزههای دینی در حوزههای مختلف روایی و حدیثی یاد کرد و گفت: در حوزههای فقه و اصول به عرصههای جدیدی رسیدهایم اما با این وجود آموزههای گذشته خود را نیز همچنان حفظ میکنیم.
آیتالله اعرافی با اشاره به اینکه در حوزه علوم عقلی مطالعات تطبیقی در دوره معاصر رشد زیادی داشتهایم، عنوان کرد: تمام فلسفههای غربی مورد توجه، تطبیق و نقد قرار گرفته به همین علت پیشرفتهای علمی به خوبی قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه تحلیلها و تطبیقهای دقیق باید در حوزههای مختلف علوم اسلامی دنبال شود، گفت: این حرکت میتواند زمینهساز گفتوگوی میان مذاهب و تقریب آنها شود.