به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، آیتالله العظمی جعفر سبحانی، مرجع عالی تقلید شیعیان جمعه، 21 اردیبهشت در دومین روز برگزاری کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی در سالن پیامبر اعظم(ص) مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم با بیان اینکه بی توجهی نسبت به دستاوردهای شیعه ظلم به این مکتب است، اظهار کرد: هر قوم و مکتبی باید دستاوردها و موفقیتهای خود را برای همگان بیان کند تا بتواند نظر دیگران را به سمت خود جلب کند.
وی اضافه کرد: شیعه و سنی نسبت به علوم اسلامی خدمات ارزندهای داشتهاند اما خدمات شیعه در جهان به شیوه مطلوب روشن نشده است و این موضوع هم اختصاص به عصر حاضر ندارد چراکه در عصرهای گذشته نیز این موضوع قابل مشاهده بوده است.
این مرجع تقلید با تاکید بر اینکه ما نتوانسته تاکنون به شیوه مطلوب خود را معرفی کنیم، تصریح کرد: برگزاری این کنگره در راستای معرفی خدمات شیعه بسیار قابل تقدیر است، آثار این کنگره باید منتشر شود تا نتایج این حرکت به زمان و مکان محدود نشود.
وی با اشاره به اینکه عقیده مربوط به کلام و شریعت مربوط به فقه است، مطرح کرد: یکی از انواع فقه شناخت خلاف علماست موضوع خلاف علما به میزانی مهم است که از همان قرن چهاردهم این موضوع وارد فقه اسلام شده تا آرای مختلف علما را در کتابی جمع کنند.
آیتالله سبحانی با بیان اینکه مرحوم آیتالله حکیم خلاف را علمی که در آن قضاوت شود میدانند، گفت: اختلاف میان فقها در دوران طبری به صورت جامع مورد بررسی قرار گرفت و مرحوم آیت الله بروجردی اولین فردی است که خلاف را به زحمت پیدا و چاپ کرد.
وی خاطرنشان کرد: افرادی مختلفی پیرامون فقه مقارن(فقه تطبیقی) علمای شیعه کتاب نوشتهاند اما در کمتر اثری آرای مختلف مورد داوری مطلوب قرار گرفته است.
این استاد برجسته حوزه علمیه قم یادآور شد: نباید تصور کنیم که فقه مقارن به همین صورت است، فقه مقارن وضع دیگری نیز دارد که برای ما کمتر مطرح بوده و آن کتابهای شیعی در مورد آیات و احکام است.
وی با تاکید بر اینکه شیعیان برای رسیدن به حقوق خود باید خدمات علمای شیعه را معرفی کنند، مطرح کرد: در مصر برای نخستین بار موسوعه فقهیه چاپ شد که در آن آرای شیعه نیز مورد استفاده قرار گرفت اما متاسفانه با رفتن نویسنده این موسوعه حرکت علمی عادلانه در این عرصه متوقف شد.
آیتالله سبحانی ادامه داد: علمای شیعه در فقه مقارن سه گام برداشته نخستین فرد آیتالله ناصر مکارم شیرازی است که مجموعه فقه مقارن را آغاز و تاکنون یک جلد از آن را منتشر کرده است که امیدواریم این کار ادامه یابد، دومین گام برداشته شده در حوزه زیر نظر مقام معظم رهبری با محوریت آیتالله هاشمی شاهرودی و سومین گام نیز با محوریت انصاری بر طبق مدخل دنبال میشود.
وی از آیتالله بروجردی بهعنوان پایهگذار فقه مقارن در قم نام برد و افزود: فایده دیگر فقه مقارن تقریب مذاهب است چراکه اگر به دنبال تقریب میان مسلمانان هستیم نمیتوانیم فقط به دنبال شعاردادن باشیم بلکه باید برخی از حقایق علمی مشخص و آرای مشترک علما موجب تقریب شد.
گفتنی است، کنگره بینالمللی «نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم انسانی» با سخنرانی آیتالله العظمی مکارم شیرازی و با حضور آیت الله العظمی جعفر سبحانی و حضرات آیات و حجج اسلام اختری، دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع)، تسخیری، اراکی و اعرافی، اعضای شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت(ع)، سید ریاض حکیم، نماینده آیت الله العظمی حکیم و مرتضی جوادی، نماینده آیت الله العظمی جوادی آملی، «غروی»، «مقتدایی» و «مسعودی خمینی» اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، «علوی بروجردی»، «فقیهی» و «حسینی قزوینی» استادان عالی حوزه علمیه، «نعیم آبادی» نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان، «صادقی رشاد» رییس شورای عالی حوزه علمیه تهران و جمع زیادی از شخصیت های علمی ایرانی و غیر ایرانی صبح پنجشنبه، 20 اردیبهشت 1397 در حوزه علمیه امام کاظم(ع) قم آغاز به کار کرد و امروز 21 اردیبهشت پایان می یابد.