به گزارش ایکنا؛ نخستین هفته از آذرماه در حالی سپری شد که شاهد رویدادهای مختلفی در بخش حوزوی و دانشگاهی بودیم که از جمله مهمترین آنها میتوان به واکنش آیتالله مکارم شیرازی نسبت به زندانیان مهریه، انتقاد آیتالله جوادیآملی از خامفروشی منابع طبیعی، گفتوگو با غلامحسین ابراهیمیدینانی و برگزاری نشست «هرمنوتیک جدید و ظهور رویکردی نوین در تفسیر باطنی قرآن کریم» اشاره کرد.
انتقاد آیتالله جوادی آملی از خامفروشی منابع طبیعی
آیتالله جوادی آملی، پنجم آذرماه در جلسه تفسیر خود در مسجد اعظم با اشاره به آیاتی از سوره مبارکه ملک که خداوند میفرماید زمین را رام برای بشر قرار داریم، بیان کرد: خداوند زمین نفت و آب و گاز به شما داد و خانه در آن ساختید و خداوند به شما کرامت داد. بنابراین اگر کسی شما را تحریم کرد، نباید دست و دهانتان به سمت او دراز باشد، زیرا این نعمتها را به همه داده است.
این مرجع تقلید در ادامه افزود: پیام حوزه به سرمایهداران این است که عمداً خود را به دیوانگی نزنید، زیرا سکههایی که بازار را ملتهب کردند، همینها را داغ و بر پشت و پیشانی و چهره صاحبان آنان میزنند. با این وضعیت علمی کشور که بالاتر از کشورهای دیگر است، چرا باید خامفروشی کنیم و ارزش افزوده آن را به دیگر کشورها بدهیم؟
گفتوگو با حجتالاسلاموالمسلمین محمدحسن نبوی، معاون تبلیغ حوزههای علمیه
حجتالاسلام نبوی در این گفتوگو به اهمیت وحدت اشاره و بیان کرد: حقیقت این است که مشترکات میان شیعه و سنی زیاد است و در این مشترکات باید با کسانی که در مقام دشمنی و جنگ نیستند کنار هم بایستیم و به وحدت برسیم. امام علی(ع) نامه 53 نهجالبلاغه خطاب به مالک اشتر فرمودند که از سیاست ورزیدن و حقهبازی در حق مردم بپرهیز و آنها را آزار نده. استدلال حضرت بسیار جالب است که مردم یا برادر دینی تو هستند و یا از جنس و نوع تو. بنابراین همین عبارت کوتاه منشور بینالمللی برای صلح با همه بشریت است.
وی در ادامه افزود: امروز بخش زیادی از علمای اهل سنت حداقل در داخل کشور متوجه شدهاند که داعش و طالبان دغدغه دینی ندارند و به دنبال تأمین منافع کفار، رژیم صهیونیستی و آمریکا هستند؛ از این رو شاهدیم علمای شیعه و سنی در سیستان و بلوچستان و در کردستان وحدت دارند و رابطه خوبی میان آنان برقرار است. همچنین امنیتی که امروز در ایران وجود دارد در پرتو همین وحدت است.
افتتاحیه دوره تربیت پژوهشگر راشدون
مراسم افتتاحیه دوره تربیت پژوهشگر راشدون دوشنبه، پنجم آذرماه، با حضور حجتالاسلام اکبرپور، مسئول ترویج پژوهش سطوح عالی حوزههای علمیه و حجتالاسلام ماهری، مدرس، محقق و پژوهشگر نمونه و جمعی از طلاب محترم سطح عالی حوزه علمیه قم برگزار شد.
حجتالاسلام محمد بادفر، فرمانده گروه پژوهشی تبلیغی امام محمد باقر(ع) جبهه فرهنگی میقات ظهور با اشاره به برگزاری دوره گفت: یکی از ضرورتهایی که در جامعه اسلامی ما دیده میشود و مقام معظم رهبری نیز فرمودند، قدرت تحلیل مسائل هست. اگر مخاطبان ما در جامعه قدرت تحلیل داشته باشند میتوانند بسیاری از مباحث و شبهات اطرافشان را تشخیص دهند و خوب ورود پیدا کنند، اما اگر قدرت تحلیل مردم و جامعه پایین بیاید با خطرات و مشکلات بزرگی مواجه میشویم؛ همان طور که در زمان حضرت علی(ع) هم این مشکلات وجود داشت که برای نمونه زمانی که حضرت رسول اکرم(ص) از دنیا رفتند، حتی افرادی که جزء اصحاب پیامبر(ص) و صاحبنظر بودند به دلیل آنکه قدرت تحلیل مسائل را نداشتند، جامعه اسلامی در بازه زمانی کوتاه به انحراف کشیده شد.
همچنین در این مراسم حجج اکبرپور و ماهری نیز به ایراد سخن پرداختند. این دوره تا ۱۲ آذرماه در ساختمان شهید حقانی، محل تشکل فراگیر تبلیغی فرهنگی حوزه علمیه قم، توسط گروه پژوهشی تبلیغی امام محمد باقر(علیه اسلام) اجرا شود.
گفتوگو با حجتالاسلام محسن زهدیعلیپور، رئیس دارالقرآن مدرسه علمیه امام کاظم(ع)
حجتالاسلام زهدیعلیپور در این گفتوگو از جلسات «هنر تلاوت» از شامگاه دوشنبه، پنجم آذرماه، در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) خبر داد و گفت: این جلسات با حمایت دارالقرآن مدرسه علمیه امام کاظم(ع) دوشنبه شبهای هر هفته بعد از نماز مغرب و عشاء در مکان مذکور برگزار خواهد شد و علاقهمندان اعم از طلاب و غیرطلاب میتوانند در این جلسه شرکت داشته باشند. مخاطب ما در وهله نخست طلاب قاری و حافظی هستند که میخواهند قرائت و حفظ آنان ارتقا داشته باشد.
برگزاری درس تفسیر آیتالله جوادیآملی
جلسه تفسیر آیتالله جوادیآملی، ششم آذرماه در مسجد اعظم برگزار شد. وی در بخشهایی از این جلسه بیان کرد: خداوند هیچگاه ذلت و مزدوری را برای امت اسلامی نمیپذیرد و اجازه نمیدهد که ملتی به خاطر تحریم زیربار حرف زور دیگران برود. وقتی نعمتی را خدا به انسان داده، او نباید فکر کند که فقط با زحمت خودش به دست آورده است، لذا باید برای هر نعمتی که از آن استفاده میکند، دائما الحمدلله بگوید و شکرگزاری کند.
برگزاری درس تفسیر آیتالله هادویتهرانی
جلسه تفسیر آیتالله هادویتهرانی، ششم آذرماه در قم برگزار شد و این مدرس سطوح عالی حوزه بیان کرد: قرآن در آیه پنجم سوره مبارکه غافر فرمود که قوم نوح و برخی اقوام دیگر نافرمانی کرده و دستورات پیامبرشان را نادیده گرفتند و مجادله به باطل برای پایمال کردن حق داشتند. باطل از دید قرآن حقیقتی ندارد و ذات آن فناشدنی است، هرچند ممکن است مدتی در دنیا خودنمایی داشته باشد، به همین دلیل خداوند تاکید فرموده است که مومنان نباید گرفتار خودنمایی و غرور و جلوه ظاهری باطل باشند.
انتقاد آیتالله مکارم شیرازی نسبت به زندانی کردن افراد به دلیل عدم پرداخت مهریه
آیتالله مکارم شیرازی، هفتم آذرماه، در ابتدای درس خارج خود درمسجد اعظم قم با اشاره به وسواس برخی افراد که منجر به مصرف زیاد آب و تباهی خانوادهها میشود، گفت: گاهی برخی افراد وسواسی از راه دور نزد ما میآیند که دل انسان میسوزد. روحانیت باید این افراد را به احکام آشنا و توجیه کند که طبق حکم اسلامی باید عمل کنند و بیشتر از آن نیازی نیست.
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مسئله مهریه بیان کرد: تذکراتی سابقاً در این زمینه دادیم، کارهایی انجام شد و تسهیلاتی هم قائل شدند ولی اخیراً در جراید دیدم که هنوز چهارهزار نفر به خاطر مهریه در زندان هستند و دولت هم باید ماهانه ۷۰۰ میلیون خرج این افراد کند؛ عرض ما این است که اکثریت قریب به اتفاق این افراد بیگناه هستند و نباید در زندان جمهوری اسلامی این همه زندانی باشند.
نظر آیتالله جعفر سبحانی در مورد وهابیون
آیتالله العظمی جعفر سبحانی، روز هفتم آذرماه، در درس خارج خود در مسجد اعظم با اشاره به شبههافکنی جدید وهابیون در مورد اعتقاد شیعه به زیارت قبور گفت: وهابیون جدیداً به روایتی از امام رضا(ع) استناد میکنند که ایشان فرموده است نباید به زیارت قبور بروید، ولی توجه ندارند که روایت بر ضد خود آنان است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه در روایت آمده است که امام رضا(ع) فرمودند «لاَ تُشَدُّ اَلرِّحَالُ إِلَى شَیْءٍ مِنَ اَلْقُبُورِ إِلاَّ إِلَى قُبُورِنَا أَلاَ وَ إِنِّی لَمَقْتُولٌ بِالسَّمِّ ظُلْماً وَ مَدْفُونٌ فِی مَوْضِعِ غُرْبَةٍ فَمَنْ شَدَّ رَحْلَهُ إِلَى زِیَارَتِی اُسْتُجِیبَ دُعَاؤُهُ وَ غُفِرَ لَهُ ذَنْبُهُ؛ بار سفر به سوی زیارت قبور بسته نشود مگر برای زیارت قبور ما آگاه باشید که من از روی ستم با زهر کشته میشوم و در دیار غربت دفن میشوم، پس هر کس برای زیارت من بار سفر بندد، دعای او مستجاب و گناه او آمرزیده میشود». وهابیون توجه ندارند که استناد به این روایت علیه خود آنان است، زیرا برای زیارت قبر خودشان که امام(ع) هستند ثواب استجابت دعا و بخشیدن گناه ذکر شده است در حالی که وهابیون زیارت ائمه(ع) را شرک میدانند.
انتقاد آیتالله رضا استادی از سرقت علمی
آیتالله رضا استادی، استاد حوزه علمیه، پنجم آذرماه در ادامه سلسله جلسات تفسیری خود در دارالقران علامه طباطبایی(ره) در توضیحاتی در مورد کشاف زمخشری گفت: زمخشری با صاحب مجمعالبیان معاصر است، ولی هیچکدام از یکدیگر خبری نداشتهاند و کشاف از مجمع و مجمع هم از کشاف استفاده نکرده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: متاسفانه مسئله اقتباس و عدم ذکر منبع در دوره ما رو به رواج است و گاهی میبینیم برخی آثار تحقیقی دیگران را به نام خود منتشر میکنند که نشانه بیانصافی و بیاخلاصی است. در درس و بحث هم این طور است و اگر کسی نکته و مطلبی را متوجه نشد و از کسی جواب را پرسید، خوب است ذکر کند تا دیگران تصور نکنند نکته ابتکاری خود او بوده است.
نشست خبری «دومین نکوداشت آیتالله موسوی اردبیلی» برگزار شد
این نشست پنجم آذرماه در دانشگاه مفید برگزار شد و سیدمسعود موسوی اردبیلی، رئیس دانشگاه مفید در این مراسم، طی سخنانی بیان کرد: دغدغه آیتالله موسوی اردبیلی، شناسایی درست اسلام بود زیرا مدعی هستیم که اسلام دینی برای همیشه تا قیامت است و نه دینی برای ۱۴۰۰ سال قبل و امروز. مدعی هستیم که دین اسلام نهتنها در روابط خانوادگی و شخصی مؤثر است بلکه در روابط اجتماعی نیز اثرگذار است و زیست اسلامی، زیستی است که همه جنبههای زیست بشری را مورد توجه قرار دهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دغدغه آیتالله موسوی اردبیلی، زیست اسلامی به معنای کامل و رفتار اسلامی در همه شئونات بود، گفت: تأسیس دانشگاه مفید که از ابتکارات و خدمات ماندگار و صدقه جاریه برای آن مرحوم است در این راستا بود و امروز به استوانه مطالعات اسلامی در جهان اسلام تبدیل شده است.
آزمون کارشناسی ارشد و دکتری طلاب غیرایرانی برگزار شد
سیوهشتمین مرحله آزمون دوره کارشناسی ارشد طلاب و دانشپژوهان غیرایرانی جامعه المصطفی همزمان با بیستویکمین دوره دکتری، دوم آذرماه در ایران و ۱۷ کشور جهان برگزار شد. در آزمون کارشناسی ارشد جامعهالمصطفی، از ۳۹ ملیت جهان در ۴۱ رشته تخصصی با یکدیگر رقابت می نمایند و در دوره دکتری نیز داوطلبانی از ۲۵ ملیت جهان در ۲۴ رشته شرکت دارند.
گفتوگو با «حجتالاسلام و المسلمین سیدمحمد حسینی قزوینی، رئیس مؤسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر(عج)»
حجتالاسلام حسینیقزوینی در این گفتوگو به مسئله وحدت پرداخت و بیان کرد: دشمنان از روز اول انقلاب، در کردستان بحث شیعه و سنی را به راه انداختند و انتظار داشتند که درگیریهایی ایجاد کنند که هرگز خاموش نشود. تلاشهای تقریبی امام(ره) و مقام معظم رهبری و جلسات و نشست و برخاست میان علمای شیعه و سنی سبب شد تا این اختلافات بنیانافکن و درگیریهای به سمت اختلافات عمدتاً زبانی، سخنرانی و ... پیش برود، بنابراین با اینکه همایشها، نشستوبرخاستها بینتیجه بوده است مخالفم.
گفتوگو با غلامحسین ابراهیمیدنیانی
یکی از مهمترین رویدادهای این هفته اظهارات غلامحسین ابراهیمیدینانی، چهره ماندگار فلسفه پیرامون فلسفه، تعریف فلسفه، نسبت آن با مدرنیته، نحوه مواجهه با سنت فلسفه اسلامی، جلسات فلسفه علامه طباطبایی در گفتوگوی اختصاصی با ایکنا بود.
وی در بخشی از صحبتهای خود بیان کرد: فلسفه مسلمان، کافر، اسلامی و غربی نیست. اینها چیزهایی است که افراد بیاطلاع در تاریخ این طور تقسیمبندی کردهاند. فلسفه فلسفه است. فلسفه اندیشیدن آزاد انسان است ولی این اندیشیدن آزاد گاهی در غرب، گاهی در شرق، گاهی در میان کفار و گاهی در میان مسلمانان است. فلسفه اسلامی نداریم اما فیلسوف مسلمان داریم. ملاصدرا، ابنسینا و علامه طباطبایی(ره) فیلسوفان مسلمان هستند اما فلسفه اسلامی و یا فلسفه غربی نداریم. دکارت، کانت و هگل نیز فلاسفه غرب هستند؛ بنابراین ترجیح میدهم بگویم که فیلسوف غربی یا فیلسوف شرقی و یا فلاسفه مسلمان یا مسیحی و یهودی. همان طور که بنده در این زمینه کتاب «فیلسوفان یهودی و یک مسئله بزرگ» را نوشتهام و اینطور هم تقسیمبندی میکنم و اگر کسی هم این را نمیپسندد نپسندد.
دینانی در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان کرد: پیشنهاد بنده این است که فلسفه خوب خوانده شود و متأسفم که امروز فلسفه خوب خوانده نمیشود. پیش از انقلاب فلسفه ممنوع بود. آقایان آن را ممنوع میکردند و ما به صورت پنهانی فلسفه میخواندیم. آن زمان در شهر قم که فلسفه خواندن ممنوع بود، آنها که دغدغهاش را داشتند، اگر در قله قاف هم بود، آن را به دست میآوردند و میخواندند اما حالا فضا آزاد شده است.
حجت الاسلام محمدعلی میرزایی، عضو هیئت علمی و مشاور عالی رئیس دانشگاه جامعةالمصطفی(ص) العالمیة
حجت الاسلام میرزایی در بخشهایی از این گفتوگو به ارائه توضیحاتی درباره وحدت در جوامع اسلامی پرداخت و گفت: برای عینت بخشیدن و ایجاد وحدت و همگرایی واقعی در جامعه اسلامی باید این جامعه و جوامع اسلامی، وضعیت کنونی فرهنگی، تمدنی و اجتماعی آنها را با دقت رصد کنیم و بشناسیم. در نتیجه پیشفرض و پیششرط تحقق میدانی همگرایی اسلامی شناخت همگرایی و رصد اوضاع جهان اسلام است و این دقیقاً یکی از آن نقاط آسیبدیده و ضعف پروژه وحدت است.
کرسی علمی «هرمنوتیک جدید و ظهور رویکردی نوین در تفسیر باطنی قرآن کریم» برگزار شد
این نشست با حضور محمدکاظم شاکر، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی؛ عبدالله نصری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و سیدهدایت جلیلی، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی، سهشنبه، ۶ آذرماه، در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد و هر یک از افراد به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
انتهای پیام