کد خبر: 3874280
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۰
محمدرضا سنگری تبیین کرد؛

چگونگی تحقق سبک زندگی اسلامی در هیئت‌های مذهبی

گروه جامعه ــ مدیر گروه ادبیات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به ارتباط بین بیانیه گام دوم انقلاب و هیئت‌های مذهبی اشاره کرد و گفت: بیانیه گام دوم انقلاب در کنار کتاب منشور ستایشگری می‌تواند چراغ راه هیئت‌های مذهبی باشد و از این دو می‌توان در جهت تحقق هیئت مذهبی تراز انقلاب و نزدیک شدن عزاداران به افق اهل‌بیت(ع) استفاده کرد.

چگونه هیئت‌ها عزاداران را به افق امام حسین(ع) نزدیک‌ کنندبه گزارش ایکنا؛ جان مایه بقای اسلام و شیعه در تبیین صحیح قیام سید و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و زندگی ائمه اطهار(ع) است؛ مسیری که بخش مهمی از اصول و راهبردهای تحقق آن بر عهده جامعه‌ حساس مداحان و هیئت‌های مذهبی است. به‌ همین جهت نیز توجه و عنایت خاص رهبر معظم انقلاب در این عرصه به سازماندهی و تعیین حدود و ثغور برای مداحی بوده است. رهنمودهایی که مسیر را برای این جامعه بزرگ و حساس روشن می‌کند تا تمامی فعالیت‌های عرصه مداحی و ستایشگری به‌ صورت یکپارچه و هماهنگ انجام گیرد و با تقسیم وظایف و تعیین حدود و مرزهای کاری، شاهد حرکتی نوین در راستای حُسن اجرای این رهنمودها باشیم.

در این مسیر، تشکیل و برگزاری محافل نقد هیئت و نیز بارور کردن جلسات مداحی و ارزیابی نکات مثبت و منفی برخی رویدادها و برنامه‌ها در مجالس عزاداری اهل‌بیت(ع) و حضور فعال و دامنه‌دار «پیشکسوتان» در این جلسات نقد و بررسی، از جمله فعالیت‌هایی است که انتظار می‌رود مخاطبان این خواسته مقام ولایت، بیش از این بدان بپردازند. از جهت دیگر رهبر انقلاب با صدور بیانیه گام دوم انقلاب، این مسیر را بیش از گذشته برای جامعه مداحان و هیئت‌های مذهبی روشن کردند.

حال به سراغ محمدرضا سنگری، استاد دانشگاه، عاشورا پژوه و عضو هیئت علمی بنیاد دعبل رفتیم تا به نقش جامعه مداحان و هیئت‌های مذهبی در تبیین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بپردازیم.

وی در گفت‌وگو با ایکنا؛ با بیان اینکه فهم بیانیه گام دوم بدون توجه به مجموعه سخنان مقام معظم رهبری به نتیجه نمی‌رسد، گفت:‌ این بیانیه سه مرحله را به اجمال مطرح کرده است. ابتدا گذشته‌ای که پشت سرمان بوده و آن را در طول چهل سال گذشته طی کردیم؛ اینکه، چه بودیم و چه شدیم و چگونه به امروز رسیدیم. نکته دوم امروز را تحلیل می‌کند؛ در واقع داشته‌ها، سرمایه‌ها و خطرگاه‌هایی که در حال حاضر برای ما وجود دارد را نشان می‌دهد. مرحله بعدی آینده‌ای است که باید به سمت آن حرکت کنیم تا روزی به تمدن نوین اسلامی دست یابیم.

7 گام برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی

مدیر گروه ادبیات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: مقام معظم رهبری در راه رسیدن به تمدن نوین اسلامی، هفت‌ گام، قلمرو و یا ساحت را مطرح فرمودند که از پژوهش آغاز شده و در ادامه به حوزه معنویت و اخلاق می‌رسد و در نهایت به سبک زندگی اسلامی ـ‌ ایرانی می‌پردازد. در حقیقت اولین گامی که باید اتفاق بیفتد تبیین درست بیانیه گام دوم انقلاب است؛ این وظیفه بر عهده صاحب‌نظران، اندیشه‌ورزان و روحانیون است تا به بحث و بررسی در این زمینه بپردازند.

وی اضافه کرد:‌ اگر قدم اول در تبیین بیانیه گام دوم انقلاب را به شکل صحیح برداشتیم، قدم بعدی تبیین ارتباط بین بیانیه و قلمرو هیئت‌های مذهبی است. هیئتی که اجزایی دارد و یکی از این اجزا برای مثال؛ مداحی و دیگری هیئت‌داران و حتی مکان، زمان، جغرافیا، موقعیت، محتوا و درون‌مایه هیئت است که همه اینها باید در جای خود تبیین شود.

سنگری با اشاره به اینکه خوشبختانه کتابی به اسم «منشور ستایشگری» به همت عبدالامیر فائق، نویسنده و پژوهشگر دینی چاپ و منتشر شده است که در آن گزیده‌ای از رهنمودهای مقام معظم رهبری به ستایشگران و ذاکران اهل بیت(ع)، دسته‌بندی شده است، اظهار کرد: در واقع در این کتاب رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در طول سالیان گذشته درباره موضوع مداحی و ستایشگری اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به صورت طبقه‌بندی ارائه شده است.

وی ادامه داد:‌ در این کتاب موضوعاتی نظیر جایگاه مداحی، مسائل مربوط به اجرا و محتوا شامل سخنرانی، شعر و نحوه پرداختن به آنها، اخلاق مداحی، مسائل فنی و هنری مداحان و همچنین آسیب‌شناسی عرصه‌های مختلف این رشته و بایدها و نبایدهای این رسانه تأثیرگذار توضیح و تبیین شده است.

این عاشورا پژوه و عضو هیئت علمی بنیاد دعبل تصریح کرد:‌ در این کتاب «مرام‌نامه ستایشگران و ذاکران اهل‌بیت(ع)» در 14 اصل و استنادات این اصول از آیات و روایات و رهنمودهای مقام معظم رهبری آمده است؛ در واقع این کتاب اصول مرام‌نامه ستایشگران و ذاکران اهل‌بیت(ع) و شیوه و منش مداحان و ستایشگران را تبیین می‌کند.

بیانیه گام دوم انقلاب و منشور ستایشگری می‌تواند چراغ راه هیئت‌های مذهبی باشد

مدیر گروه ادبیات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با تأکید بر اینکه بیانیه گام دوم انقلاب در کنار کتاب منشور ستایشگری می‌تواند چراغ راه هیئت‌های مذهبی باشد، گفت: جامعه بزرگ هیئت‌های مذهبی از این دو در جهت تحقق هیئت مذهبی تراز انقلاب بهره‌گیری کنند؛ به این معنی‌ که بدانند چه کاری باید انجام دهند و نسبت خودشان را با بیانیه تعریف کنند؛ در واقع جامعه مداح این دو را باید در کنار هم ببینند.

وی اظهار کرد: برهمین اساس از مدیران و مسئولان عرصه هیئت درخواست می‌کنم که برای تبیین این موضوع و تبیین بیانیه گام دوم، نشست برگزار کنند تا صاحب‌نظران‌ گرد هم جمع شوند و نسبت این دو را با یکدیگر تبیین کنند. اقداماتی که تاکنون در این عرصه انجام شده است اگرچه خوب بوده، اما کافی نیست.

امروز با آرمان‌ فاصله داریم

سنگری در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اینکه هیئت‌های مذهبی تا چه میزان توانسته‌اند در عرصه تبیین بیانیه گام دوم انقلاب موفق باشند، گفت: هیئت‌ها تا حدودی در این زمینه موفق بوده‌اند اما امروز با آرمان‌ها فاصله داریم. برای رسیدن به ارزش‌ها و آرمان‌ها باید چراغ‌های روشن پیش‌روی خود را ببینیم؛ این چراغ‌‌ها در حقیقت همان بیانیه گام دوم انقلاب در کنار کتاب منشور ستایشگری است.

چگونگی تحقق سبک زندگی اسلامی در هیئت‌های مذهبی

عضو هیئت علمی بنیاد دعبل در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر چگونگی تحقق سبک زندگی اسلامی در هیئت‌های مذهبی، گفت: هیئت‌های مذهبی باید درس‌های قیام حضرت اباعبدالله(ع) را با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب و منشور ستایشگری به درستی تبیین کنند، چرا که حضرت در مسیر خود درس‌ها و پیام‌هایی برای زندگی دارند که به طور عام برای همه انسان‌ها و به طور خاص برای همه کسانی‌ است که خود را در این مسیر وقف کرده‌اند. لذا در قدم اول باید رفتارهایمان را به ایشان نزدیک کنیم، یعنی اگر می‌گوییم قمر بنی‌هاشم(ع) فداکار بود، این بهترین فرصت است که بدانیم آیا ما هم فداکار هستیم یا خیر؟

چگونه به افق حسین(ع) نزدیک‌تر شویم

سنگری اضافه کرد: درس دیگر امام حسین(ع) امر به‌ معروف و نهی از منکر است. حضرت می‌فرمایند من قیام کردم تا بدی‌ها را پاک‌ و خوبی‌ها را تقویت کنم؛ لذا هرچه در طول زندگی،  تلاش کنیم خوبی‌ها و فضائل را کسب کنیم، به سبک زندگی اباعبدالله(ع) نزدیک‌تر هستیم و هر مقدار زشتی‌ها و ناروایی‌ها را کم و از زندگی خود حذف کنیم، آن امام به چهره ما لبخند می‌زند و ما به افق حسین(ع) نزدیک‌تر خواهیم شد.

هیئتی زیباست که ...

وی با بیان اینکه هیئتی زیباست که طی آن در کنار اشک ریختن، سینه‌زنی و آه، درک، شعور، معرفت و نگرش را به ما بیفزاید، گفت: هیئت مذهبی بهترین فرصت برای آشتی با پیامبر(ص)، نهج‌البلاغه و سیره ائمه اطهار(ع)است. اگر این‌ موارد را دریابیم، هیئت زیبایی خواهیم داشت. اینگونه است که ما می‌توانیم درک معنوی عاشورا و سبک زندگی اسلامی را بفهمیم و از هیئت دریافت کنیم.

انتهای پیام
captcha