پویش ملی «آلاءُالرَّحمن» در آستانه دو جشن بزرگ مسلمانان «عید سعید قربان و عید سعید غدیر خم» در دو بخش مسابقه پیامکی روزانه و آزمون شفاهی حفظ سوره الرحمن از چهارم تیرماه آغاز شده و تا ۲۷ تیرماه هر روز در سایت و شبکههای اجتماعی ایکنا منتشر میشود.
مشاهده جزئیات بیشتر از شیوه اجرای بخش مسابقه پیامکی پویش آلاالرحمن و بخش حفظ
عموم علاقهمندان در تمامی گروههای سنی میتوانند با مشاهده فیلم آموزشی (حدود ۷ دقیقه) با تدریس دو نفر از اساتید قرآنی، که هر روز در ایکنا منتشر میشود، در کنار فراگیری مفاهیم، نکات تدبری و حفظ سوره الرحمن، در مسابقه روزانه پیامکی نیز شرکت و جوایز نقدی را شامل سه کارت هدیه پنج میلیون ریالی به قید قرعه (سه نفر از شرکتکنندگانی که پاسخ صحیح دو پرسش سهگزینهای را دادهاند) دریافت کنند.
الف – کلمه «میزان» چند مرتبه در سوره الرحمن آمده و در «أَلَّا تَطْغَوْا فِیالْمِيزَانِ» به چه معناست؟
1 – 3، تمام موازین زندگی فردی و اجتماعی
2- 2، تمام موازین زندگی فردی و اجتماعی
3 – 3، ترازو
ب – بهترین ملاک برای تقطیع در هنگام حفظ قرآن چیست؟
1ـ تعداد کلمات در یک صفحه
2- تعداد آیات در یک صفحه
3- معنی
پاسخ صحیح به ترتیب و به صورت یک عدد دو رقمی (به طور مثال ۱۲) تا ساعت ۱۱ روز بعد به شماره سامانه ۱۰۰۰۰۰۱۱۴ ارسال شود. نتایج هر مسابقه ساعت ۱۴ روز بعد در سایت www.iqna.ir و شبکههای اجتماعی ایکنا به نشانی iqnanews@ اعلام میشود.
متن مباحث مطرحشده در فیلم فوق در ذیل قابل مشاهده است.
با تدریس سمیه حاجعلی، قاری و حافظ کل قرآن (قسمت چهارم)
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
امروز با طرح درس آیات هفتم، هشتم و نهم سوره رحمن در خدمت شما عزیزان هستیم.
خداوند میفرماید:
وَالسَّمَاءَ رَفَعَهَا وَوَضَعَ الْمِيزَانَ ﴿۷﴾
أَلَّا تَطْغَوْا فِي الْمِيزَانِ ﴿۸﴾
وَأَقِيمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْمِيزَانَ ﴿۹﴾
نکته قابل توجه این آیات، کلمه میزان است. در هر کدام از این سه آیه، کلمه میزان تکرار شده و با ضمیر ارجاع داده نشده است و این نشان میدهد که این کلمه در هر کدام از این آیات معنای خاص خود را دارد. برای مثال آیه «وَالسَّمَاءَ رَفَعَهَا وَ وَضَعَ الْمِيزَانَ» چون در ادامه خلقت آسمانها و زمین، صحبت از میزان شده، نشاندهنده آن است که این میزان به معنای قانون تکوینی و تشریعی کل خلقت است.
در آیه «أَلَّا تَطْغَوْا فِی الْمِيزَانِ» سخن از عدم طغیان انسان است. در اینجا میزان به معنای تمام موازین زندگی فردی و اجتماعی افراد است که این دایره را محدودتر کرده است.
در آیه بعدی آمده است: «وَأَقِيمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْمِيزَانَ» که امر شده تا سنجش و وزن اشیاء را به هنگام معامله بدون کم و کاست بپردازیم. در اینجا به معنای لغوی کلمه وزن اشاره شده و به معنای ترازو و وزن کردن سنگینی اجسام است.
انشاءالله که همه ما بتوانیم در راستای میزان و برقراری عدالت قدم برداریم.»
با تدریس محمدمهدی بحرالعلوم(قسمت چهارم)
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
عرض سلام، ادب و احترام خدمت شما همراهان گرامی
گفتیم که برای حفظ آیات قرآن باید آنها را بعد از اینکه صحیح خواندیم، به قطعات کوتاهتری تقسیم کنیم. در اینجا دو سؤال مهم مطرح میشود؛ ملاک تقطیع چیست و تعداد این قطعات بیشتر باشد بهتر است یا کمتر؟
سخن درباره این دو سؤال زیاد است، اما مختصراً میگویم که وقتی تقطیع بر اساس معنی انجام شود بهتر است. در اکثر موارد هر کدام از آیات قرآن یک واحد معنایی هستند. البته معنی بعضی از آیات متوقف بر آیه بعد است، ولی معمولاً آیات یک واحد معنایی هستند یا ممکن است یک آیه طولانی به چند قطعه کوتاهتر تقسیم شود.
در سوره مبارکه رحمن با توجه به اینکه آیات کوتاه هستند، میتوانید به راحتی یک آیه و حتی چند آیه را در یک قطعه قرار دهید. منظورمان از قطعه بخشی است که چند بار تکرار میکنیم تا آن را حفظ کنیم و بعد به سراغ قسمت بعدی برویم.
پس بهتر است قطعات ما براساس معانی از هم جدا شوند، اما تعداد قطعات هرچه کمتر باشد، بهتر است. بدیهی است وقتی قطعات بیشتر و قطعه ما کوتاهتر شود، حفظ اولیه سادهتر خواهد شد، اما زمانی مشکل به وجود خواهد آمد که بخواهیم این قطعات را به هم وصل کنیم، به خصوص در سوره مبارکه الرحمن با توجه به تکرار یک آیه که پرتکرارترین آیه قرآن است، «فَبِأَی آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ»، تکرارهای 31 باره این آیه در این سوره باعث میشود که اتصال و وصل کردن این قطعات به هم حافظ را دچار مشکل کند.
بنابراین توصیه ما به طور مختصر و صریح این است که قطعات را بر اساس معانی انتخاب کنیم و تا جایی که میتوانیم تعداد قطعات را کاهش دهیم و این موضوع مهمی است که در حفظ سوره رحمن به طور خاص به شما کمک خواهد کرد.»
محمدرضا کریمیان، ۳۹ ساله از اصفهان
مریم نودهی، ۳۱ ساله از خراسان رضوی
عبدالقادر هنزرانی، 33 ساله از سیستان و بلوچستان
سهیلا کنعانی، ۳۷ ساله از خراسان شمالی
انتهای پیام
ممنون از این طرح خوبتون
بفرمایید چطور میشه از فیلم های آموزشی قبل آلاءالرحمن استفاده کرد
ممنون از این طرح خوبتون
بفرمایید چطور میشه از فیلم های آموزشی قبل آلاءالرحمن استفاده کرد
در هنگام جواب باید مشخصات خودمان را هم بنویسیم یا فقط عدد جواب را؟