محمود عباسزاده مشکینی، کارشناس مسائل سیاسی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم در گفتوگو با ایکنا درباره روند دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری با سابقه تاریخی کهن و موقعیت استراتژیک برتر و حساس و به عنوان بزرگترین نظام دموکراتیک بر مبنای فکر اسلامی در دنیا و منطقه است. قدرت ایران نیز از حیث سختافزاری و هم از حیث نرمافزاری درونی است. بر همین اساس هیچ مناسبات و تحولاتی در منطقه غرب آسیا بدون حضور و اعمال نقش ایران قابلیت تحقق ندارد. این موضوعی است که تمام غربیها به ویژه آمریکاییها به آن اذعان دارند.
کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: اگر غربیها و آمریکاییها در مورد منطقه حسن نیت داشته باشند و دنبال صلح، آرامش، سرمایهگذاری و به تعبیری ثبات در منطقه باشند، اصولاً باید با جمهوری اسلامی ایران کنار بیایند و مزاحم ما نشوند و توطئه نکنند و در کنار ایران قرار بگیرند.
وی ادامه داد: آمریکای فعلی هم که در حال حاضر ترامپ، رئیسجمهور آن است، اصالتاً عنصری عملگراست و با توجه به سابقه ترامپ در حوزه تجارت، در حوزه سیاست، خیلی شفاف عمل میکند لذا این امر برای کشور ما یک فرصت است تا مسائل خود را با این کشور حل کند.
عباسزاده مشکینی تصریح کرد: دور دوم مذاکرات در رم روند خوبی را طی کرد، زیرا هر دو طرف به یک توافق برد ـ برد نیاز دارند. جمهوری اسلامی ایران در عمل اثبات کرده است که حرف زور و تهدید را نمیپذیرد و قبول نمیکند که آمریکاییها این مذاکره را به محاکمه تبدیل کنند. جمهوری اسلامی ایران در شرایط برابر، اهل مذاکره و توافق است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران میداند که مذاکره و توافق در ابعاد بینالمللی یعنی یک امتیاز بدهید، یک امتیاز بگیرید. ما حاضریم با آمریکاییها با حسن نیت یک توافق برد ـ برد داشته باشیم، امتیاز بگیریم و در مقابل امتیازاتی بدهیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم بیان کرد: اگر آمریکاییها حسن نیت داشته باشند ما در مهمترین مسائل که به زعم آمریکاییها، فعالیت هستهای ایران است، حسن نیت نشان داده و خواهیم داد چرا که تا به حال نیز عملاً اثبات کردیم، تمام فعالیتهای هستهای در چارچوب قانون و خواستههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و نشان دادیم حاضریم در این زمینه نیز در چارچوبهای آژانس همکاری داشته باشیم تا اگر شک، شبهه و سؤالی است آن را پاسخ دهیم تا سوءتفاهمها برطرف شود.
وی با تأکید بر اینکه ایران در بحث هستهای حاضر به شفافسازی است، گفت: اگر آمریکا میخواهد تحت این عنوان با موجودیت، هویت، ارزشها و منافع ایران، ضدیت کند، جمهوری اسلامی ایران نشان داده زیر بار زور و تهدید نخواهد رفت.
عباسزاده مشکینی درباره اینکه با وجود پیشرفت خوب مذاکرات در این دو مرحله چرا نباید به تعبیر رهبر معظم انقلاب همچنان «به این گفتوگوها نه به صورت افراطی خوشبین باشیم، نه به صورت افراطی بدبین باشیم»، گفت: جمهوری اسلامی ایران لیبی، الجزایر، عراق، افغانستان و سوریه نیست. ایران، ایران است. سیاستمداران و مدیران کلان کشور به اندازه کافی تجربه دارند. نزدیک به نیم قرن بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با آمریکاییها مرتباً در چالش بودهایم و به اندازه کافی تجربه داریم و میتوانیم درک کنیم که آنها چه میخواهند کما اینکه آنها نیز میدانند جمهوری اسلامی ایران چه میخواهد.
کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که با مذاکره میشود به جمعبندی و منافع مشترک رسید و این امکان وجود دارد که در بعضی از حوزهها دو کشور با هم همکاری کنند.
وی با تأکید بر اینکه بحث اصلی اثبات حسن نیت آمریکاییها برای طرف ایرانی است، گفت: اگر آمریکاییها واقعاً آن گونه که ادعا میکنند حسن نیت داشته باشند، مذاکره با مشکل مواجه نمیشود. ما در این مذاکرات پشت پرده و روی پرده نداریم. ایران به دنبال این است که به مانند سایر کشورها که در ساحت بینالملل، حق و حقوق و تعهداتی دارند، از تعاملات عادی برخوردار باشد.
عباسزاده مشکینی در پایان با بیان اینکه ایران در ۳۰۰ سال گذشته به هیچ کشوری حمله و تعرض نکرده است اما جانانه هم از مرزهای خود دفاع کرده است، گفت: ایران دنبال این است که کسی مزاحم منافع و حریم آن نشود کما اینکه ما مزاحم حریم کشوری نیستیم. بر همین اساس اگر آمریکاییها حسن نیت داشته باشند، در مواردی که به زعم آنها اختلاف داریم، میتوانیم به نتیجه برسیم.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام