کد خبر: 4336798
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۲
وزیر علوم در حاشیه جلسه هیئت دولت:

فضای علمی کشور نباید به خشونت کشیده شود

حسین سیمایی صراف در واکنش به تجمعات اخیر دانشجویی با تأکید بر اینکه دانشگاه «موذن جامعه» است، اعلام کرد اعتراض به رسمیت شناخته می‌شود، اما اجازه داده نخواهد شد فضای علمی کشور به خشونت و بلوا کشیده شود؛ موضوعی که به گفته او با فعال شدن شورا‌های انضباطی مدیریت خواهد شد.

حسین سیمایی صراف

به گزارش خبرنگار ایکنا، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در حاشیه جلسه امروز، چهارشنبه ششم اسفندماه هیئت دولت در جمع خبرنگاران، با اشاره به حوادث اخیر رخ‌داده در برخی دانشگاه‌های کشور، اظهار کرد: با توجه به پرسش‌های متعدد درباره وضعیت دانشگاه‌ها، لازم می‌دانم تصویری روشن از شرایط موجود ارائه دهم.

وی افزود: ما در این بازه زمانی دو مقطع را پشت سر گذاشتیم؛ مقطع نخست از هفتم دی‌ماه تا دوم اسفندماه بود که در این مدت، به‌ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی شامل کارشناسی‌ارشد و دکتری، جلسات دفاع، فعالیت‌های آزمایشگاهی و روند آموزشی به‌صورت دایر و فعال برگزار می‌شد و حتی در برهه‌ای مقطع کارشناسی نیز برقرار بود. خوشبختانه دانشگاه‌ها با بلوغ و شعوری که از جامعه دانشگاهی انتظار می‌رفت، به سمت آشوب کشیده نشدند و فضای علم، گفت‌وگو، آموزش و پژوهش در این ایام زنده و پویا بود.

وزیر علوم ادامه داد: از دوم اسفندماه و با آغاز نیم‌سال دوم تحصیلی، بخش کارشناسی نیز به‌صورت حضوری فعالیت خود را آغاز کرد. در این مقطع، تعدادی از دانشجویان در واکنش به رخدادهای دی‌ماه، اعتراضاتی را مطرح کردند و تجمعاتی نیز برگزار شد که ما اصل اعتراض را به رسمیت می‌شناسیم و آن را می‌پذیریم؛ هرچند در برخی موارد این تجمعات به آشوب کشیده شد.

وی تصریح کرد: لازم است تأکید کنم تصویری که از سوی برخی رسانه‌ها، به‌ویژه رسانه‌های معاند، القا می‌شود و می‌کوشد وضعیت دانشگاه‌ها را بحرانی جلوه دهد، با واقعیت موجود فاصله دارد. از خبرنگاران و افکار عمومی دعوت می‌کنم از نزدیک وضعیت دانشگاه‌ها را مشاهده کنند. دانشگاه به هیچ عنوان بحرانی نیست و هزاران کلاس هم‌اکنون در حال برگزاری است.

سیمایی صراف با ارائه آماری در این زمینه گفت: برای نمونه، در دانشگاه صنعتی شریف از روز شنبه تا سه‌شنبه دو هزار کلاس برگزار شده است. تنها در روز دوشنبه ۵۸۷ کلاس تشکیل شده که از این تعداد، فقط هفت کلاس به دلیل نرسیدن به حد نصاب دانشجو تشکیل نشده و در دو یا سه مورد نیز استاد مربوطه غایب بوده است. بنابراین برخلاف برخی القائات، روند آموزشی در دانشگاه‌ها به‌صورت عادی جریان دارد.

وی با تأکید بر ضرورت تفکیک میان «اعتراض» و «آشوب» اظهار کرد: همان‌گونه که پیش‌تر نیز گفته‌ام، باید میان این دو مفهوم تفاوت قائل شد. ما از حق اعتراض استقبال می‌کنیم و دانشگاه را مؤذن جامعه می‌دانیم؛ اما طبیعی است که هیچ‌یک از استادان و دانشجویان با آشوب و خشونت همدل نیستند.

وزیر علوم ادامه داد: در روزهای اخیر، استادان و دانشجویان بسیاری به من مراجعه کرده و نسبت به نحوه کنشگری تعداد اندکی از دانشجویان که موجب اخلال در روند آموزش شده‌اند، اعتراض داشته‌اند. توسعه علمی و پیشرفت فردی و جمعی در سایه امنیت و آرامش تحقق می‌یابد و هرگونه اختلال در این فضا به زیان کل جامعه دانشگاهی است.

وی در ادامه به فعال شدن شوراهای انضباطی دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: به دلیل همین اعتراضات، شوراهای انضباطی فعال شده‌اند. فلسفه تشکیل این شوراها حفظ حرمت دانشجوست. اگر شورای انضباطی وجود نداشته باشد، ممکن است دادستانی یا محاکم قضایی مستقیماً ورود کنند. در واقع، شورای انضباطی برای آن طراحی شده است که دانشجو مستقیماً به محکمه قضایی کشیده نشود و مسائل در چارچوب دانشگاه رسیدگی شود.

سیمایی صراف تأکید کرد: ما از این ابزار قانونی که همواره وجود داشته و برای حفظ کرامت دانشجو در نظر گرفته شده، استفاده خواهیم کرد و متناسب با نوع خطا یا تخلفی که رخ دهد، شوراهای انضباطی برخورد لازم را انجام خواهند داد.

وی با بیان اینکه خود و جامعه دانشگاهی حامی برگزاری حضوری کلاس‌ها هستند، اظهار کرد: من، استادان دانشگاه و می‌توانم بگویم عموم دانشجویان طرفدار حضوری بودن کلاس‌ها هستیم. مقاطع تحصیلات تکمیلی همواره حضوری بوده‌اند و درباره مقطع کارشناسی نیز حمایت جدی از آموزش حضوری وجود دارد.

وزیر علوم ادامه داد: با وجود برخی نگرانی‌ها، مدیران دانشگاه‌ها ریسک برگزاری حضوری کلاس‌ها را پذیرفتند، اما این روند تا زمانی ادامه خواهد داشت که دانشگاه محل خشونت، توهین، نفرت‌افکنی و اهانت به نمادهای ملی و میهنی نباشد و شاهد فحاشی و خشونت فیزیکی نباشیم.

وی هشدار داد: در صورتی که وضعیت آشوب از سوی تعداد اندکی استمرار یابد، ممکن است اختیار از دست مدیریت دانشگاه خارج شود. از استادان گرانقدر که خود پیگیر برگزاری حضوری کلاس‌ها هستند، درخواست می‌کنم کمک کنند تا همان تعداد اندکی که می‌خواهند سهم دانشگاه را به سهم بلوا تبدیل کنند، کنترل شوند.

سیمایی صراف با اشاره به نگرانی خانواده‌ها گفت: ما در کنار حفظ کرامت، آزادی و حق اعتراض دانشجویان، نگران جان و امنیت فرزندانمان نیز هستیم. امنیت شخصی دانشجویان برای ما اولویت دارد و برخی خانواده‌ها نیز نگرانی‌هایی را درباره ایجاد خوف و واهمه توسط عده‌ای اندک مطرح کرده‌اند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: امیدوارم همه ما با تمرین گفت‌وگو و به رسمیت شناختن اختلاف‌نظرها، یکدیگر را بهتر درک کنیم، از دو‌قطبی‌ها عبور کنیم و دانشگاه را به محیطی امن برای پیشرفت ایران عزیز، توسعه فردی دانشجویان و توسعه جمعی جامعه تبدیل کنیم.

انتهای پیام
خبرنگار:
سعید امینی
دبیر:
مهدی مخبری
captcha