کد خبر: 4336829
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۳

پویش «زندگی با آیه‌ها»؛ از فعالیت ملی تا نفوذ بین‌المللی

مدیرکل تبلیغات اسلامی البرز گفت: پویش ملی زندگی با آیه‌ها وارد سومین سال خود شده و امسال نیز با مشارکت میلیون‌ها نفر در سراسر کشور و فراتر از مرزها، سبک زندگی مردم را بر اساس آموزه‌های قرآن کریم ارتقا می‌دهد.

حجت الاسلام مهدی ولایی برحق مدیرکل تبلیغات اسلامی البرز
به گزارش ایکنا از البرز؛ حجت‌الاسلام مهدی ولایی‌برحق، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان البرز، روز چهارشنبه، ششم اسفندماه در نشست خبری با خبرنگاران به تشریح روند اجرای پویش ملی «زندگی با آیه‌ها» پرداخت و گفت: این طرح فرهنگی وارد سال سوم فعالیت خود شده است. پویش امسال نیز همچون دو سال گذشته به‌صورت گسترده و سراسری در کشور و با محوریت ماه مبارک رمضان در حال اجراست و هدف آن ارتقای سبک زندگی مبتنی بر آموزه‌های قرآنی در میان مردم است.
 
وی افزود: این حرکت فرهنگی در طول سال نیز با توجه به مناسبت‌ها و رخدادهای مذهبی، برنامه‌های ویژه‌ای را شامل می‌شود. برای مثال در مراسم اعتکاف امسال که میزبان حدود یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار معتکف در سراسر کشور بود، کتابچه‌ای تحت عنوان «در حالت پرواز» که حاوی آیات منتخب پویش بود، در میان شرکت‌کنندگان توزیع شد. این کتابچه نه تنها به یک ابزار آموزشی، بلکه به محور گفتمان و تبادل نظر بسیاری از معتکفین تبدیل شد و حجم قابل توجهی از شرکت‌کنندگان، مباحث خود را بر اساس مضامین آن شکل دادند.
 
این مسئول بیان کرد: تجربه نشان داده است که وقتی آموزه‌های قرآنی در قالب برنامه‌های کاربردی و ملموس ارائه می‌شوند، تأثیر آن بر رفتار و ذهنیت جامعه ملموس‌تر است و پویش «زندگی با آیه‌ها» تلاش دارد این ارتباط میان آیات و زندگی روزمره مردم را تقویت کند.
 
مدیرکل تبلیغات اسلامی البرز اظهارکرد: یکی از نکات قابل توجه این حرکت، عبور آن از مرزهای جغرافیایی کشور و تاثیرگذاری آن در عرصه بین‌الملل است. پس از پخش برنامه محفل و انعکاس فعالیت‌های قرآنی، پویش زندگی با آیه‌ها در بسیاری از کشورهای اسلامی و جوامع مسلمان با استقبال روبه‌رو شد و بازتاب گسترده‌ای در برخی پلتفرم‌های فضای مجازی داشت.
 
وی گفت: یکی از شبهاتی که گاه مطرح می‌شد، تفاوت قرآن ایرانیان با قرآن سایر مسلمانان بود. این موضوع باعث سوءتفاهم‌هایی در سطح بین‌الملل شده بود، اما پس از انتشار برنامه‌های قرآنی و معرفی پویش، بسیاری از مسلمانان جهان دریافتند که ما همه یک کتاب آسمانی واحد داریم و قرآن تمامی مسلمانان یکسان و دست نخورده است. این اتفاق نشان می‌دهد که فرهنگ قرآنی ایران نه تنها برای جامعه داخلی، بلکه برای مخاطبان بین‌المللی نیز قابل احترام و الگوساز است.
 
ولایی‌برحق با اعلام آمار رسمی پویش در طول سه سال گذشته، گفت: نزدیک به ۱۵ میلیون نفر به صورت رسمی در این پویش ثبت‌نام کرده و در مسابقات دو مرحله‌ای آن شرکت کرده‌اند. این افراد اطلاعات هویتی خود را ثبت کرده و در فرآیند قرعه‌کشی‌ها و سایر مراحل پویش حضور داشته‌اند. علاوه بر این، جمعیت قابل توجهی نیز وجود دارد که به عنوان مخاطب برنامه‌ها و تبلیغات رسانه‌ای پویش، با این حرکت همراه بوده‌اند.
 
وی تاکید کرد: برآورد ما نشان می‌دهد که تعداد افرادی که به‌صورت مستقیم در مسابقات شرکت نکرده‌اند اما اخبار، آیات و محتوای پویش را دنبال کرده‌اند، دست‌کم دو تا سه برابر شرکت‌کنندگان رسمی است. تحقق چنین جریان گسترده‌ای بدون همکاری نهادهای مختلف و حضور فعال مردم امکان‌پذیر نبود. سازمان تبلیغات اسلامی به تنهایی نمی‌توانست این طرح را در این مقیاس اجرا کند.
 
مدیرکل تبلیغات اسلامی البرز به نقش موثر رسانه ملی و دیگر نهادها در شکل‌گیری پویش اشاره کرد و گفت: همراهی رسانه ملی، دستگاه‌ها، وزارتخانه‌ها، نهادهای حاکمیتی و مهم‌تر از همه مشارکت مردم، این جریان را به یک حرکت ملی تبدیل کرده است. نکته کلیدی این است که هیچ حرکت فرهنگی با اجبار به نتیجه نمی‌رسد و مشارکت داوطلبانه مردم عامل اصلی موفقیت است.
 
وی افزود: در شرایطی که گاه اهانت‌های محدود به قرآن کریم در برخی کشورها بازتاب گسترده رسانه‌ای می‌یابد، مشارکت میلیونی مردم ایران در تکریم قرآن، بوسیدن و بر سر گرفتن آن و حضور در مسابقات قرآنی به همان اندازه تأثیرگذار، اما به درستی منعکس نمی‌شود. این سوال مطرح است که چه کسی باید روایت واقعی این موفقیت‌های فرهنگی را به افکار عمومی جهان منتقل کند؟
 
ولایی‌برحق با استناد به آخرین آمارهای منتشر شده اعلام کرد: حدود ۹۵ درصد مردم ایران معتقدند که حتی یک «واو» از وحی الهی تحریف نشده و قرآن عین کلام خداوند است. وقتی چنین اعتقاد عمیق و گسترده‌ای در جامعه وجود دارد، لازم است بررسی شود که چرا برداشت‌های نادرست یا متفاوتی از جامعه ایرانی در سطح افکار عمومی جهانی شکل می‌گیرد. این مسئله نیازمند تبیین دقیق و صادقانه است تا واقعیت فرهنگی و دینی ایران به درستی به جهان معرفی شود.
 
این مسئول بیان کرد: باید میان ناتوانی در عمل و نپذیرفتن در اعتقاد تفاوت قائل شد. مردم ایران قرآن را دوست دارند، آن را تکریم می‌کنند و باورهای دینی خود را صادقانه پذیرفته‌اند. ممکن است در عمل، برخی افراد در اجرای کامل آموزه‌ها با ضعف مواجه باشند، اما این به معنای نپذیرفتن قرآن نیست. بخش مهمی از جامعه، باورمند به قرآن است و تحقق عملی آن نیازمند حمایت و ایجاد گفتمان صحیح است.
 
مدیرکل تبلیغات اسلامی البرز تاکید کرد: نخستین گام در تحقق زندگی با آیه‌ها، پذیرش واقعیت باور مردم به قرآن و اعلام رسمی آن است. مردم ایران قرآن را باور دارند و مایل به عمل به آموزه‌های آن هستند. وظیفه ما تسهیل این مسیر و ایجاد شرایط لازم برای تحقق عملی آموزه‌ها است.
 
این مسئول توضیح داد: باید گفتمانی در جامعه تقویت شود که بر پایه صداقت، پذیرش کاستی‌ها و تلاش برای اصلاح باشد. گاهی برداشت‌های غلطی شکل می‌گیرد که جهاد تبیین صرفاً برای پوشاندن ضعف‌ها اجرا می‌شود، اما این روش نه صحیح است و نه نتیجه‌بخش. بیان صادقانه مشکلات و همزمان معرفی ظرفیت‌ها، باورها و نقاط قوت، تصویر واقعی‌تری از ایران اسلامی ارائه می‌دهد.
 
ولایی‌برحق در پایان سخنان خود با تأکید بر ضرورت گفت‌وگوی دوطرفه و چندجانبه تصریح کرد: هم‌افزایی میان نهادها و مردم و شکل‌گیری گفتمانی صادقانه و رشدآفرین، زمینه‌ساز تعالی جامعه است. جامعه‌ای که قرآن را باور دارد و در مسیر تحقق عملی آموزه‌های آن گام برمی‌دارد، نیازمند فرصت‌های گفت‌وگوی سازنده است. متأسفانه یکی از چالش‌های اصلی، عدم ایجاد فرصت کافی برای گفت‌وگوهای سازنده است، در حالی که اشتراکات فراوانی میان مردم و نهادها وجود دارد.
 
وی افزود: فراهم کردن ظرفیت تحمل برای پذیرش اشتباهات احتمالی در فرآیند گفت‌وگو و تعامل، پیش‌نیاز اساسی برای تبادل نظر صریح و حل مسئله است. این موضوع نه تنها در سطح ملی، بلکه در تعاملات بین‌المللی نیز اهمیت دارد و می‌تواند به معرفی واقعیت‌های فرهنگی و دینی ایران به جهان کمک کند.
 
ولایی‌برحق در پایان خاطرنشان کرد: پویش زندگی با آیه‌ها نمادی از باور و عمل مردم ایران به قرآن کریم است و نشان می‌دهد که جامعه ایرانی در کنار حفظ آموزه‌های دینی، به دنبال ارتقای سطح فرهنگی و ایجاد ارتباط عمیق‌تر با کتاب آسمانی خود است. موفقیت این پویش حاصل همراهی مردم، رسانه‌ها و نهادهای مختلف است و می‌تواند الگویی برای سایر فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی در سطح ملی و بین‌المللی باشد.

 

انتهای پیام
دبیر:
الناز دادمهر
captcha