کد خبر: 1320670
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۷
آیت‎الله مقتدایی:

فقه اسلامی ظرفیت برآوردن همه نیازهای جامعه را دارد

گروه اندیشه: عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: فقه اسلامی چنان قوی و غنی است که ظرفیت برآورده ساختن همه نیازهای جامعه را دارد، کارشناسان و فضلای آشنا به فقه، زیاد هستند و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید از این ظرفیت به‌خوبی استفاده کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از قم، آیت‌الله مرتضی مقتدایی، عضو جامعه مدرسین حوزه دیشب، 30 آبان در مراسم رونمایی از کتاب تأملات فقهی در حوزه قانونگذاری در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: تأسیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی برای منطبق کردن قوانین با فقه اسلامی کار بسیار لازم و ضروری است ولی خیلی با تأخیر این مرکز تأسیس شده است و باید مجلس شورای اسلامی از ابتدای انقلاب به فکر تأسیس چنین مرکزی می‌افتاد.
عضو ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: اگر مرکز تحقیقات اسلامی ابتدای انقلاب تأسیس می‎شد ما از نظر اسلامی شدن قوانین پیشرفت زیادی می‎کردیم و حق هم این است که قوانینی که باید تصویب شود باید در این مرکز بررسی شود تا منطبق بر شرع باشد.
آیت‌الله مقتدایی یادآور شد: فقه اسلامی چنان قوی و غنی است که ظرفیت برآورده ساختن همه نیازهای جامعه را دارد و شهر قم نیز محل نشر و گسترش فقه اسلامی است و کارشناسان و فضلای آشنا به فقه، زیاد هستند و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید از این ظرفیت به‌خوبی استفاده کند.
نظارت شورای نگهبان نافی تلاش‎های علمی نیست

مدیر سابق حوزه‌های علمیه سراسر کشور ادامه داد: نباید تصور کرد چون شورای نگهبان بر قوانین نظارت می‌کند دیگر ما نباید کاری انجام دهیم، ممکن است آن‌ها هم گاهی اشتباه کنند، وجود مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برای بررسی دقیق و عمیق لوایح و منطبق ساختن آن‌ها با شرع، امری ضروری و لازم است.
آیت‌الله مقتدایی نقش مرکز تحقیقات اسلامی مجلس را نیز بسیار حساس دانست و گفت: مرکز باید به‌صورت دقیق قوانین را مطالعه، بررسی و با فقه تطبیق دهد تا همان چیزی که شأن نظام جمهوری اسلامی است در قانون ما تجلی پیدا کند.
لزوم جلوگیری از نقایص قوانین

استاد برجسته حوزه علمیه قم یادآور شد: گاهی اگر نیاز است لوایحی چند بار بررسی شود مرکز تحقیقات اسلامی مجلس این کار را انجام دهد تا لایحه‌ای به‌صورت ناقص در مجلس  تصویب نشود.
وی ادامه داد: در گذشته مواردی بود که طرحی در مجلس تصویب و در شورای نگهبان تأیید و ابلاغ شده است ولی به دلیل برداشت‌های اشتباه  از تحریر امام راحل، با اشکال مواجه بود؛ بنابراین فعالیت‌های مرکز تحقیقات اسلامی مجلس یک کار اساسی، مبنایی و حساس است تا از این زاویه اعتماد پیدا شود که قوانینی که در مجلس تصویب، توسط شورای نگهبان تأیید و برای اجرا ابلاغ می‌شود، شرعی است.
آیت‌الله مقتدایی گفت: حوزه علمیه قم، حوزه‌ای قوی و غنی است، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس ضمن اینکه باید دقت خود را در بررسی لوایح بالا ببرد  در زمینه‌های مختلف هم باید از بزرگان و فقهای حوزه مشورت بگیرد.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: همیشه به مجلس شورای اسلامی اشکال داشتیم که چرا مرکزی مانند مرکز تحقیقات اسلامی مجلس را برای تطبیق قوانین با فقه و شریعت اسلامی ندارد و امروز از تأسیس چنین مرکزی بسیار خرسند و خوشحال هستیم.
آیت‌الله مقتدایی خاطرنشان کرد: امام راحل در ابتدای انقلاب بسیار تأکید داشتند که قوای سه‌گانه باید شرعی باشند، راجع به دستگاه قضایی از همان ابتدا دو روحانی فاضل آیت‌الله شهید بهشتی و آیت‌الله موسوی اردبیلی را در رأس دیوان عالی کشور و دادستان کل کشور قرار دادند و شورای عالی قضایی نیز با حضور فقهای و علمای برجسته تشکیل شد.
تأکید امام بر حراست از قانون

وی اظهار کرد: حضرت امام راحل در مورد مجلس شورای اسلامی نیز بر حراست از قوانین تأکید داشتند که منطبق بر شریعت اسلامی و قانون اساسی باشد.
آیت‌الله مقتدایی خاطرنشان کرد: در همان زمان در دستگاه قضایی شورای پنج نفره متشکل از بنده و حضرات آیات جوادی آملی، موسوی اردبیلی، ربانی آملشی و مؤمن هفته‌ای سه جلسه به‌طور مستمر بررسی قانون مجازات اسلامی را در دستور کار داشتیم.

captcha