علی شجاعیصائین، مدیر دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره کتابسازی و جلوگیری از این روند در حوزه آثار دینی گفت: در رابطه با این موضوع در شرایط موجود امکان ورود نداریم، مگر اینکه وهن و خدشه در معارف و مفاهیم دینی وجود داشته باشد و در اداره کتاب احتمالاً به زودی پیشنهادی را مطرح خواهیم کرد که درباره کتابسازی در حوزه دین است و در صورتی که به نتیجه روشنی برسیم، اعلام خواهیم کرد.
جلوگیری از کتابسازی دینی نیازمند تصویب هیئت نظارت است
وی افزود: در حال حاضر کارهای مطالعاتی آن را انجام میدهیم و هنوز در دستور کار هیئت نظارت قرار نگرفته است و طبیعتاً زمانی که شکل گرفت، میتوانیم پیشنهاد مشخص خودمان را اعلام کنیم.
شجاعی صائین همچنین در مورد مجموعه شعرهای آئینی و ورود بسیاری از آسیبها از طریق این اشعار بیان کرد: ممیزی می تواند در چارچوب قانون فعلی، نه کمتر و نه بیشتر انجام شود. اگر هیئت نظارت بر ما تکلیفی تعیین کند، این کار را انجام خواهیم داد و با آثار ضعیف و یا کتابسازیهای حوزه دین روش و رفتار جدیدی در پیش میگیریم؛ در غیر این صورت این موضوع نمیتواند به عنوان مطالبه و تکلیف قانونی برای بررسان ما مطرح شود.
جلوگیری از نشر کتابهای دینی در صورت وهن
مدیر اداره کتاب تصریح کرد: اگر به این نتیجه برسیم که یک اثر به وهن و خدشه بر معارف دینی انجامیده است، به استناد برخی از بندهای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی از نشر آنها جلوگیری میکنیم و اگر بررسی ما به این نتیجه منجر نشود، مبنایی برای جلوگیری از انتشار این آثار نخواهیم داشت. ممکن است از لحاظ علمی آثار ضعیف باشند، ولی خدشهای به مفاهیم وارد نکنند.
وی در ادامه درباره واگذاری بررسی مجموعه اشعار آئینی به دبیرخانه شعر آئینی کشور گفت: نگاه ما در رابطه با این موضوع مهم نیست و باید ببینیم هیئت نظارت چه تدبیری را در این زمنیه مقتضی میداند.
ممیزی کتاب به پنج استان کشور واگذار شد
شجاعیصائین همچنین در پاسخ به سؤالی درباره واگذاری ممیزی کتاب و نظارت بر ناشرانی که سابقه تخلف ندارند، گفت: ما در دو جلسه کمیته تخصصی نظارت، گسترش بحث ممیزی در استانهای کشور را مطرح کردیم که کمیته تخصصی با کلیت این موضوع و آئیننامه موافقت کرد و این موضوع را به جلسه هیئت نظارت ارجاع خواهیم داد و در صورت تصویب، مقدمات اجرایی این کار انجام خواهد شد.
وی تصریح کرد: پنج استان کرمان، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و قم در حال حاضر این کار را انجام میدهند و باید استانهای دیگری که دارای ناشران بیشتری داشته و کتابهای بیشتری منتشر میکنند و از سوی دیگر دارای گروههای بررسی کتاب هستند، به این تعداد اضافه شوند.
واگذاری ممیزی کتاب به استانها طی سه سال آینده
شجاعیصائین درباره اینکه آیا استانهایی در این زمینه پیشنهاد شده است یا نه، بیان کرد: براساس آئیننامه ای که مصوب شد، دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی ملزم شد، با بررسی شرایط استانها، استانهای مورد نظر را به هیئت نظارت پیشنهاد دهد و آنها تصویب کنند و زمانی که این موضوع مصوب شد، استانهای جدید اعلام خواهند شد.
مدیر دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی با اشاره به برنامه وزارت ارشاد برای واگذاری بررسی کتاب به استانها اظهار کرد: برنامه ما این است که طی سه سال آینده در بیشتر استانها گروههای کارشناسی بررسی کتاب را راهاندازی کنیم.