احمد علینقی، پژوهشگر ارشد مرکز تحقیقات ایدز ایران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به افزایش ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی در میان جوانان، گفت: متأسفانه رفتار پر خطر جنسی در میان جوانان زیاد شده و ابتلا به ایدز نیز از طریق روابط جنسی افزایش یافته است به همین دلیل باید به قشر نوجوان و جوان در این خصوص توجه ویژه صورت گیرد.
مرگ فقط برای همسایه نیست/ شناخت خانوادهها از نوجوانان ناقص است
وی تصریح کرد: خانوادهها نباید گمان کنند که همیشه مشکلات برای دیگران است و گریبانگیر آنها نمیشود (مرگ فقط برای همسایه نیست) و فرزند نوجوان آنها اصلاً به طرف رفتارهای پر خطر جنسی نمیرود که مبتلا به ایدز شود بلکه باید بدانند وقتی فرد وارد دوران نوجوانی و جوانی شد، شناختی که خانواده از او دارند ممکن است ناقص باشد و رفتارهایی از فرزند آنها سربزند که برای اعضای خانواده قابل پیشبینی نیست بنابراین باید به نوجوان اطلاعات لازم برای پیشگیری از ابتلا به ایدز داده شود.
این پژوهشگر ارشد مرکز تحقیقات ایدز با تأکید بر اینکه قسمتی از آموزشهای پیشگیری از ابتلا به ایدز بر عهده رسانهها، قسمتی بر عهده مدارس و قسمتی هم بر عهده خانواده است، گفت: اطلاعات باید در حد فهم نوجوانان به آنها منتقل شود.
آگاهی در مورد راههای اصلی انتقال ایدز زیاد و در خصوص راههای عدم انتقال کم است
وی به نتایج تحقیقی که دو سال پیش در مرکز تحقیقات ایدز ایران، انجام شد اشاره و اظهار کرد: این تحقیق در سطح آرایشگاههای مردانه تهران صورت گرفت، آرایشگاهها محل مراجعه همه طیفها و گروههای جامعه هستند، و مشخص شد آگاهی مردم در خصوص راههای اصلی انتقال ایدز که شامل تزریق و روابط جنسی است در حد خوبی قرار دارد اما در خصوص راههایی که از طریق آنها ایدز منتقل نمیشود یا احتمال انتقال آنها بسیار کم است، اطلاعات مردم بسیار کم است؛ مثلاً مردم نمیدانند که از طریق بوسیدن و یا دست دادن ایدز منتقل نمیشود و همین عدم آگاهی، ترس عمومی در خصوص ایدز در جامعه ایجاد میکند.
داشتن اطلاعات در خصوص ایدز اصلاً کافی نیست باید نگرش و عملکرد درست داشت
وی با تأکید بر اینکه داشتن اطلاعات اصلاً کافی نیست، افزود: بسیاری از افراد دانش کافی دارند و راههای انتقال را نیز میدانند اما همچنان رفتار پر خطر انجام میدهند؛ بنابراین باید کاری کرد که داشتن اطلاعات موجب نگرش و عملکرد درست در افراد شود.
علینقی ضمن اشاره به این مطلب که تحقیق مطرح شده در تهران صورت گرفته و سطح آگاهی در تهران نسبت به شهرستانها بالاتر است، یکی از مشکلات مهم جامعه کنونی ایران را تبدیل نشدن آگاهی به بینش و عمل درست در مواجهه با بیماری ایدز دانست و گفت: بسیاری از افراد را داریم که HIV مثبت هستند (ویروس ایدز در بدن آنها وجود دارد و در صورت داشتن رابطه جنسی حفاظت نشده و بدون استفاده از کاندوم ویروس به دیگران منتقل میشود) و راههای انتقال ایدز را نیز به خوبی میدانند اما در عمل برای پیشگیری از انتقال ایدز به دیگران اقدامی نمیکنند.
اطلاعات، دانش و آموزش در خصوص ایدز باید مدام تکرار شود
وی تصریح کرد: اطلاعات، دانش و آموزش باید مدام تکرار شود تا منجر به نگرش درست و به مرور منجر به عملکرد درست شود.
پژوهشگر ارشد مرکز تحقیقات ایدز ایران در ادامه با اشاره به اینکه صدا و سیما آموزشها را آغاز کرده اما این آموزشها کافی نیست، تأکید کرد: برای گروه سنی نوجوان آموزشها باید در سطح مدارس شروع شود و رسانهها نیز در این خصوص مدام برنامههای آموزشی ارائه کنند.
صحبت کردن در خصوص مسائل جنسی همچنان یک تابو!
وی به تابو بودن صحبت کردن در خصوص مسائل جنسی در جامعه نیز اشاره و عنوان کرد: معلمهای مدارس میتوانند آگاهی در خصوص ایدز به دانشآموز ارائه کنند اما نمیتوانند پای صحبت دانشآموزان بنشیند و در خصوص جزئیات رفتار جنسی شرح دهند، این کار وظیفه مشاور متخصص در این زمینه است که بر اساس بزه و نحوه رفتار هر فرد وی را راهنمایی کند.
علینقی ادامه داد: مدارس میتوانند آموزشهای اولیه را ارائه کرده و دانشآموزانی که نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر دارند را به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری که 440 مرکز فعال در کشور وجود دارد معرفی کنند.
وی در پایان تأکید کرد: مشاوران و معلمان پرورشی مدارس حداقل باید راههای انتقال و پیشگیری از ایدز را آموزش ببینند تا بتوانند دانشآموز را راهنمایی کنند.