کد خبر: 2563614
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۲ - ۰۰:۴۲

رمضان؛ فرصتی برای نگاه كريمانه به نيازمندان

گروه اجتماعی: اين روزها را همه روزهای خدايی شدن می‌دانند روزهايی كه در ایام ميلاد كريم اهل بيت(ع)، امام حسن مجتبی(ع) رنگ و بوی معنوی اكرام نيازمندان به خود می‌گيرد.

به گزارش خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا) شعبه خراسان رضوی، توانمندسازی يكی از دستوراتی است كه اسلام همواره بر لزوم اجرای آن در جامعه تأكيد كرده است؛ چرا كه اگر توانمندسازی جای خود را به صدقات روزمره بدهد، علاوه بر كارآفرينی در جامعه اسلامی می‌تواند بر حذف فقر از جامعه تأثيربگذارد و همچنين با دادن روحيه عزت نفس به افراد در درازمدت به سربلندی كشور كمك كند.
رسيدگی به مستضعفان همواره در طول تاريخ پربار اسلام يكی از اموری بوده كه بسيار تأكيد شده تا جايی كه در قرآن كريم بارها در آيات مختلفی به آن اشاره شده است و پاداش‌های بی‌بديلی نيز برای آن‌ها كه با بخشش و انفاق مال در راه خدا وعده شده است تا جايی كه خداوند، در آيات بسياری سفارش به آن امر می‌فرمايد و يكی از اوصاف پرهيزكاران را انفاق در حال توانگری و تنگدستی معرفی كرده و می‌فرمايد: «الَّذِينَ يُنفِقُونَ فِي السَّرَّاء وَالضَّرَّاء وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ، همانان كه در فراخى و تنگى انفاق مى‏كنند و خشم خود را فرو مى‏برند و از مردم در مى‏گذرند و خداوند نكوكاران را دوست دارد»، (آل عمران/ آيه 134).
يكی از مهمترين اين آيات را می‌توان آيه‌ 5 سوره قصص «وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ؛ خواستيم بر كسانى كه در آن سرزمين فرودست‏ شده بودند منت نهيم و آنان را پيشوايان [مردم] گردانيم و ايشان را وارث [زمين] كنيم» دانست.
اما مهم‌ترين بيت كه اگر از آن به عنوان شاه بيت انقلاب نام ببريم و گزاف نگفته‌ايم، اهميت به مستضعفان و نيازمندان بوده است كه اين مهم در انديشه‌های معمار كبير انقلاب به زيبايی هرچه تمام‌تر ترسيم شده تا جايی كه در سخنانی فقرا و متدينين بی‌بضاعت را گردانندگان و برپا دارندگان انقلاب معرفی ‌کرده‌اند و همواره گفته‌اند كه «با پشتيبانی مردم مخصوصاً طبقات محروم بود كه پيروزی حاصل شد و دست حكومت ستم شاهی از كشور و ذخاير آن كوتاه گرديد» و همچنين فرموده‌اند: «مستمندان و فقرا و دور افتاده‌ها در صف مقدم جامعه هستند، همين‌ها و همين زاغه‌نشينان و همين حاشيه نشينان و همين محرومان بودند كه اين انقلاب را به ثمر رساندند، همين‌ها هستند كه الان در جبهه‌ها مشغول به فداركاری هستند».
نگاه ژرف‌بين امام راحل به مستضعفان و نيازمندان كه آنان را صاحبان و ولی نعمتان انقلاب معرفی می‌كردند، عميق و ريشه‌ای بود به‌گونه‌ای كه در يك حركت انقلابی دستور ايجاد كميته امداد را دادند و اين دستور چنان در جای جای كشور برای امور نيازمندان و مستضعفان تأثيرگذار بود كه لقب كميته امداد امام خمينی(ع) را به خود گرفت و امروز پس از گذشت چند دهه از اين دستور سرنوشت‌ساز امام(ره)، پويايی و تحرك در تمام بخش‌های اين نهاد را نبايد اغراق دانست.
امروز كه چالش‌های اقتصادی فشارهايی بر زندگی مردم وارد كرده اگر كميته امداد نبود بايد همچنان چهره عريان فقر را در گوشه و كنار شهرها و روستاها می‌ديديم و انگشت تأسف بر دندان می‌كشيديم، اما وجود اين نهاد علاوه بر آنكه نگذاشت فقر اساس خانواده مسلمان ايرانی را نابود كند بلكه در بسياری از مواقع توانست آنان را در رودخانه خروشان زندگی به‌سوی سرنوشتی بهتر از امروز ياری كند.
اين روزها را همه روزهای خدايی شدن می‌دانند، روزهايی كه در ایام ميلاد كريم اهل بيت(ع)، امام حسن مجتبی(ع) رنگ و بوی معنوی اكرام نيازمندان به خود می‌گيرد، نيازمندانی كه به گفته مديركل كميته امداد خراسان رضوی 140 هزار خانوار آنها در خراسان رضوی زندگی می‌كنند و در اين ميان 18 هزار يتيم در استان وجود دارد و اين روزها در انتظار نگاه مؤمنانی هستند كه خود را پيروی اهل بيت(ع) می‌دانند.
علی‌اصغر حاجی‌نقی، مدير‌كل كميته امداد امام خمينی(ره) خراسان رضوی به خبرنگار ما گفت: در حال حاضر 45 هزار حامی، سرپرستی 18 هزار فرزند يتيم را در استان به عهده دارند و با هدف‌گذاری‌های صورت گرفته اميدواريم تعداد حاميان به 200 هزار نفر برسد.
مديركل امداد خراسان رضوی ادامه داد: در سال 91 حدود 13 ميليارد تومان از سوی حاميان به حساب فرزندان يتيم كميته امداد واريز شد.
حاج نقی خواستار مساعدت مالی بانك‌ها برای پرداخت تسهيلات به افراد تحت پوشش كميته امداد شد و بيان کرد: يكی از طرح‌های كميته امداد واگذاری و ساماندهی طرح‌های خودكفايی به نيازمندان با توجه به ظرفيت‌های آنان است كه در اين راستا با 10 سازمان ديگر همگام شده‌ايم اما در اين راه نيازمند منابع مالی هستيم.
وی مهم‌ترين ركن برای پيدا كردن ظرفيت‌های موجود در افراد تحت پوشش كميته امداد خراسان رضوی به‌منظور ايجاد اشتغال را در تغيير نگرش مددكاران اجتماعی دانست و خاطر‌نشان کرد: در نگاه مددكاران نبايد تنها نگرانی بابت وضعيت معيشت نيازمندان موجود باشد بلكه علاوه بر اين بايد به امكانات و مهارت‌های افراد نيز توجه شود.
با شروع ماه رمضان در واقع ماه همدلی ايرانيانی آغاز می‌شود، همانانی كه خود را برای خدايی شدن آماده می‌كنند و الگويی همچون مولا و مقتدايشان حضرت علی(ع) را بسان آيينه‌ای تمام قد مقابل خود می‌بينند همان بزرگواری كه ناشناس كوچه به كوچه‌های كوفه را می‌پيمود و دست كرامت بر سر يتيمان می‌كشيد و امروز در اين سوی تاريخ بزرگ مردان و بزرگ بانوان مسلمانی هستند كه با تأسی از اين حركت مولای عشق در اين ايام و همزمان با فرارسيدن 15 رمضان كه روز اطعام نيازمندان است، دست محبت بر سر آنان و به ويژه يتيمانی كه سخت فقير آغوش پدرانه و مادرانه سخاوتمندان هستند، می‌كشند و در پيشگاه احديت خداوند سبحان درس بندگی پس می‌دهند و همان راهی را طی می‌كنند كه امام اول شيعيان می‌فرمايند: هر مرد و زن باايمانی كه از روی مهربانی دست خود را بر سر يتيمی بكشد خدای متعال به عدد هر مويی كه دست خود را روی آن می‌گذارد يك ثواب برای او می‌نويسد.
captcha