حجتالاسلام والمسلمین حسین علویمهر، رئیس انجمن قرآن پژوهی حوزه علمیه قم، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بر ضرورت همراهی رفتار و باورهای دینی با یکدیگر تأکید کرد و گفت: طبق گفتار ائمه اطهار(ع) و مبانی دینی ایمانی که به عمل نیانجامد، مقبول نیست.
وی مراحل سه گانه ایمان را طبق تعالیم دینی اعتقاد به قلب، اقرار به زبان و عمل به ارکان معرفی و عنوان کرد: این سه شعبه از ایمان است که باید در کنار و همراه با یکدیگر قرار گیرد. چرا که در آیات متعددی از قرآن کریم همواره ایمان در کنار عمل صالح بیان شده است.
رفتار دینی در تبعیت از ائمه اطهار(ع)
حجتالاسلام علویمهر با اشاره به آیه 59 سوره مبارکه نسا که میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ أَطِیعُواْ اللّهَ وَأَطِیعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِی الأَمْرِ مِنکُمْ؛ اى کسانى که ایمان آوردهاید خدا را اطاعت کنید و پیامبر و اولیاى امر خود را [نیز] اطاعت کنید» اظهار کرد: در رفتار دینی انسان به اطاعت از اولیای دین فراخوانده شده است و کاملا واضح است که اجرای واجبات دینی خواسته پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) است.
وی به روایتی از امام علی(ع) که میفرمایند: «ایمان و عمل صالح دو برادرند که همواره در کنار هم هستند و دو دوست که از یکدیگر جدا نمیشوند و یکی از این دو بدون دیگری قبول نمیشود»، اشاره کرد و گفت: نه تنها ایمان بدون عمل از ارزشی برخوردار نیست بلکه عمل صالح بدون ایمان نیز نمیتواند یک رفتار دینی کامل باشد.
رئیس انجمن قرآن پژوهی حوزه علمیه قم در ادامه افزود: افرادی که کارهای نیکویی نیز انجام میدهند از پاداش برخوردارند اما به عنوان یک عمل شایسته دینی از ایشان پذیرفته نمیشود.
چه زمانی پاکی دل جایگاه دارد؟
وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه برخی افراد به بهانه پاک بودن دل از انجام عمل صالح سرباز میزنند به بیان مؤلفههای یک دل پاک پرداخت و تصریح کرد: پاکی دل در جایی باید بروز و ظهور یابد که احتمال گناه وجود دارد و افراد به دوری از سوءظن و پاک کردن دل و نیت در مورد دیگران دعوت شدند.
وی تصریح کرد: همچنین زمانی که فردی خلف وعده میکند، انسان موظف است در مرحله اول دل خود را پاک نگاه داشته و از تهمت و افترا خودداری و کسی را متهم نکند. بنابراین پاکی دل در برابر آسیبها و تهدیداتی که دیگر مسلمانان را تهدید میکند کاربرد دارد.
حجتالاسلام علویمهر لازمه پاکی دل را عمل صالح دانست و گفت: در تعالیم دینی توصیه شده است که فعل برادر دینی خود را بر نیکوترین وجهها قرار دهید و این تنها زمانی است که پاکی دل به تنهایی میتواند مؤثر باشد.