به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری هفتمین جشنواره فارابی و برنامه کمیته دانشگاهیان ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی با حضور سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم، حسین میرزایی، مدیرکل فرهنگی ـ اجتماعی وزارت علوم و حسین ابراهیم آبادی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی امروز دوشنبه، 6 بهمن در ساختمان وزارت علوم برگزار شد.
در ابتدای نشست، سیدضیاء هاشمی، معاون وزارت علوم با بیان اینکه در آستانه برگزاری هفتمین دوره جشنواره فارابی هستیم، گفت: روز شنبه، 11 بهمن که مصادف با ایام دهه فجر است این جشنواره با حضور رئیس جمهور و به میزبانی ایشان برگزار میشود. صاحبنظران علوم انسانی در تالار شهید بهشتی ساختمان ریاست جمهوری حضور پیدا خواهند کرد.
ویژگی جشنواره امسال در مقایسه با دورههای قبلی
وی با اشاره به ویژگی این جشنواره نسبت به دورههای قبلی گفت: در این دوره فرصتی برای گفتگو اصحاب علمی و اندیشمندان علوم انسانی با رئیس جمهور فراهم خواهد شد این جشنواره باید در تقویت پژوهشهای علمی اثر گذار باشد. همچنین سعی شده با حداقل هزینههای لازم برگزار شود. هزینههای اضافی و تشریفات زائد حذف شود و به شکل محسوسی هزینهها کاهش پیدا کردهاند.
هاشمی افزود: دانشگاهها باید پیشگام تحقق اقتصاد مقاومتی باشند و الگوی از دوری از هزینه کردهای غیر ضروری ارائه دهند. جشنواره فارابی الگوهای اقتصادی به مدیران کشور ارائه میدهند و خود برگزاری جشنواره نیز الگویی از کار موفق با هزینه کم است.
وی با بیان اینکه میزبان برگزیدگان علوم انسانی در حوزههای مختلف علمی هستیم، گفت: جشنواره فارابی در 12 رشته آثار علمی را مورد ارزیابی قرار داده است. این رشتهها عبارتند از زبان و ادبیات، تاریخ، جغرافیا و باستان شناسی، علوم اجتماعی و علوم ارتباطات، علوم سیاسی، روابط بین الملل و مطالعات منطقهای، علوم اقتصادی، مدیریت و حسابداری، حقوق، علوم تربیتی، روانشناسی، علوم رفتاری و تربیت بدنی، فلسفه، کلام،اخلاق، ادیان، عرفان، فقه،اصول، علوم قرآنی و حدیث، مطالعات هنر و زیبا شناسی، فناوری اطلاعات، اطلاع رسانی و کتابداری، مطالعات انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره).
هاشمی ادامه داد: 2 هزار 348 اثر دریافت شد. در طی پالایش علمی اولیه 10 درصد آنها انتخاب شدند و 241 اثر به مرحله دوم راه یافت. برای مرحله بعد 241 اثر داوری شد و 129 اثر وارد مرحله سوم شد. در مرحله چهارم 129 اثر در اختیار اساتید متخصص قرار گرفت و 66 اثر انتخاب شد. در مرحله نهایی و پنجم آثار برگزیده شامل 30 اثر انتخاب شد و هر کدام از آثار مورد داوری چند داور قرار گرفت. انتخاب آثار تحت مدیریت دکتر موسیپور بهعنوان دبیر علمی انجام شد و در طول دوره ارزیابی علمی اساتید مبنا قرار گرفت و هیچ تغییری صورت نگرفت. در مجموع 546 استاد در داوری شرکت کردند. هر کدام از آنها در چند نوبت ارزیابی شد. بعضی آثار تا هفت بار مورد داوری قرار گرفت. داوران توسط اعضای شورای علمی هر کدام از گروههای تخصصی انتخاب شدند.
معاون فرهنگی وزارت علوم ضمن تصریح این مطلب که علوم انسانی بخش بی بدلیلی را ایفا میکنند، گفت: مدیریت کشور نیازمند تلاش اندیشمندان علوم انسانی است و جشنواره فارابی افتخار دارد که در حوزه علوم انسانی و اسلامی تلاش دارد.
دلایل تعویق زمان برگزاری جشنواره
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا در مورد دلایل تعویق برگزاری این جشنواره، اظهار کرد: آن چیزی که مهم است کیفیت برگزاری است. در آن زمان تغییر مدیریت آموزش عالی را داشتیم. همچنین مهمترین دلیل آن این بود که جشنواره در دورههای قبل مشکلات مالی داشت و بخشی از پرداختها انجام نشده بود. لازم بود ابتدا پرونده این جشنواره قبلی بسته شود و بعد برگزاری آن انجام شود همچنین باید هماهنگی لازم بین مدیریت انجام میشد. تأمین مالی لازم پیشبینی نشده بود که الان مشکل حل شده است.
هاشمی افزود: این جشنواره باید با هماهنگی لازم در حضور رئیس جمهور برگزار میشد. باید مقدمات لازم را فراهم میکردیم به همین دلیل قدری با تأخیر برگزار شد. کیفیت مهم است که سعی داشتیم با اطلاعرسانی و با ایجاد آمادگیهای لازم و حفظ اعتبار و خوش قولی برگزار شود. خوشحالیم که تعهدات جشنواره قبلی انجام شده است تأمین مالی انجام شد و با حضور رئیس جمهور مراسم را برگزار میکنیم. ابداعات این دوره، زمانی را از ما گرفت و با کیفیت متفاوت آن را برگزار خواهیم کرد.
وی همچنین در رابطه با میزان کاهش هزینه گفت: کاهش هزینه کمتر از نصف و نزدیک به یک سوم است. جوایز دوره جدید را با همکاری معاونت علمی رئیس جمهور و همکاران دیگر تأمین کردهایم. مقدار جوایز بین 5 تا 25 میلیون است که بخشی را بنیاد ملی نخبگان و بخشی را هم وزارت علوم پرداخت کرده است. کارهای ارزشمندی که مورد نیاز جامعه باشد در پژوهشکده مطالعات مورد بررسی قرار میگیرد و منتشر میشود.
هاشمی در رابطه با بخش خارجی جشنواره گفت: علاوه بر 12 گروه اشاره شده یک بخش هم بخش خارجی است. مجموعه افراد خارجی، واجد شرایط برای این دوره قرار نگرفتند. بیشتر آثارشان در مورد تمدن ایران، اسلام و عرفان بود.
وی در رابطه با اثر دکتر روحانی که در این جشنواره شرکت داده شده است، اظهار کرد: قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایشان اثر خود را که با جمعی از نویسندگان تألیف شده است ارسال کرده بودند که رتبه خوبی به دست آورد. اما خود رئیس جمهور تمایل نداشتند که در این برنامه گنجانده شوند. کسانی که در برگزاری جشنواره نقش مستقیم دارند نمی توانند در آن شرکت کنند. طبیعتاً وقتی ایشان رئیس جمهور شدند شامل حذف شدند. در برنامه تجلیل اسم رئیس جمهور حذف شده است. موضوع اثر ایشان، امنیت ملی و نظام اقتصادی ایران بوده است که در گروه علوم اقتصادی، مدیریت و حسابداری مورد بررسی قرار گرفته است.
معاون وزیر با بیان اینکه قالب آثار مقاله، پایان نامه، کتاب و یا کتاب منتشر نشده است، گفت: یا اینکه می تواند مجموعه آثار پژوهشی باشد. در این جشنواره علاوه بر آثار پژوهشی، چند تقدیر از چند حوزه دیگر نیز داریم. از پیشکسوتان تقدیر میشود، در چند بخش هم نهادهای علمی برتر شامل نشریه برتر علوم انسانی، انجمن علمی برتر و مؤسسه پژوهشی برتر انتخاب شدند که در حضور رئیس جمهور تقدیر میشوند. در بخش خارجی هیچ کدام از آثار رسیده به مرحله نهایی راه نیافت و 15 درصد آثار رسیده، آثاری بود که در حوزه علوم انسانی و اسلامی از خارج ارسال شد. 312 اثر ارسال شد که در مرحله اول 42 اثر برگزیده شد. در داوری مجدد 22 اثر راه یافت و در مرحله سوم نیز 14 اثر ولی در مرحله نهایی هیچ کدام به مرحله نهایی راه نیافتند. در بعضی حوزهها رتبه اول نیز نداریم.
در ادامه ابراهیم آبادی، رئیس پژوهشکده علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: اساساً جشنواره فارابی با این مأموریت شکل گرفته است که آثار پژوهشی تقدیر شود تا حرکتی در حوزههای علوم انسانی و اسلامی شکل بگیرد. این جشنواره مرکزی برای گفتوگو در مورد مهمترین مسائل فرهنگی، اجتماعی و ... است. در واقع رابطه چند جانبه بین محققان علوم انسانی و نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر ایجاد میکند.
وی اظهار کرد: یکی از استراتژیها تقویت شبکه ارتباطی است. روی این خیلی تمرکز داریم که یک مقدار هم باعث تأخیر شد.همچنین اسلامشناسان و ایرانشناسان غربی کمتر در این دوره استقبال داشتند.