کد خبر: 2789326
تاریخ انتشار : ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۶

بخش مطالعات میان‌رشته‌ای به هشتمین دوره جشنواره فارابی افزوده شد

گروه دانشگاه: در اختتامیه هفتمین دوره جشنواره فارابی مطرح شد که این جشنواره از دوره بعد با افزوده شدن بخش مطالعات میان رشته ای، در ۱۳ گروه فعالیت خود را ادامه خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)،‌ هفتمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی امروز، 11 بهمن با حضور دکتر حسن روحانی رئیس جمهور، آیت‌الله تسخیری، مشاور رهبر معظم انقلاب، دکتر محمد فرهادی، وزیر علوم و سیدضیاء‌هاشمی، معاون وزیر علوم برگزار شد.
این برنامه با قرائت قرآن آغاز شد و در ادامه سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی وزارت علوم با خیر مقدم به حاضران، گفت: آغاز فرارسیدن دهه فجر که جلوه ای با شکوه از پویش تاریخی ایران هست را تبریک عرض می کنم.
وی افزود: جشنواره فارابی از سال 1386 آغاز شد. و در طول شش دوره گذشته میزبان سرآمدان علوم انسانی و اسلامی در 12 رشته بوده ایم. 2348 اثر به دبیرخانه واصل شد که 241 اثر انتخاب شد.  نظر به دقت ویژه کمیته‌های علمی، علی رغم حجم قابل توجه آثار ارسالی، در هیچ یک از گروه ها، آثار واصله نتوانستند نظرات داوران را برای کسب رتبه اول به دست بیاورند. برگزیدگان صرفاً شامل دوم، سوم و شایسته تقدیر هستند.
دبیر جشنواره با بیان اینکه تقدیر از پیشکسوتان و شخصیت های پیشرو در حوزه علوم انسانی و اسلامی را داریم، گفت: آنچه در جشنواره مورد تأکید است، ‌عبارت است از فعال‌سازی و تحرک‌بخشی به تحقیقات علوم انسانی و اسلامی، ظرفیت‌سازی برای گفت‌وگوی اندیشمندان علوم انسانی و اسلامی و تأکید بر مسئولیت علوم انسانی و اسلامی برای تسهیل نقش‌ورزی آنها.
وی افزود: در راستای مشارکت نخبگان در سیاست‌گذاری ها، به همت مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری و معاونت فرهنگی وزارت علوم، اتاق های فکر استانی در دانشگاه های مادر راه اندازی شده است تا واسطه گردهم آمدن نخبگان و کمک به بهبود سیاست گذاری باشد.
در ادامه محمدتقی رهنمایی، استاد جغرافیای دانشگاه تهران با بیان اینکه چنین فرصت هایی به دلیل مشغله مسئولان خیلی کم پیش می آید، گفت: از همین جا از رئیس جمهور استدعا می کنم، با ما معاشرت کنید. دلیل این تقاضا این است که شما هم از جنس ما هستید.
تشکیل شورایی برای آسیب شناسی علوم انسانی
وی افزود: ما علاقه مندان علوم انسانی که نمایندگان آن اینجا حضور دارند در مقایسه با دیگر رشته ها مظلوم واقع شده اند. چرا تاریخ ادبیات ایران را ادوارد براون می نویسد. جغرافیای ایران را پرفسور هلز می نویسد اما در مکتب پزشکی مغز و اعصاب را پروفسور سمیعی پایه گذاری می کند. در خدمات فنی و مهندسی ایرانیان پیشتاز هستند. ما را چه می شود که از علوم انسانی غافل هستیم و آن را به دست غربی ها سپرده ایم. پیشنهاد می کنم شورایی برای آسیب شناسی آن تشکیل شود.
رهنمایی عنوان کرد: من جغرافیا خواندم که در حقیقت زبان انسان با محیط اطرافش است. از بعد از مشروطیت قالب هایی تحت عنوان قالب های سیاسی ـ‌ اداری برای اداره کشور تشکیل شده،‌ این کشور را در قالب 30 استان نمی شود اداره کرد. به شدت نیاز به تجدید نظر در رابطه با تقسیمات اداری و سیاسی داریم. از 30 استان فقط مازندارن و سمنان از نظر شهری در تعادل هستند. در بقیه شهرها فاصله مرکز استان ها با شهرهای دیگرش بسیار دور است. وقت تجدید نظر است تا بدون اینکه به ترکیبات قومی صدمه ای وارد شود در تقسیمات بازبینی شود.
بنا بر این گزارش، محمد مهرمحمدی، رئیس دانشگاه فرهنگیان و استاد دانشگاه تربیت مدرس به طرح ایده ای در باب توسعه دانشگاه ها پرداخت و گفت: آن ایده، دانشگاه پژوهش محور است. تعریف من دانشگاهی است که پژوهش در زمینه آموزش را در سرلوحه دارد. دانشگاه توسعه یافته باید در دو جبهه به کار پژوهشی مبادرت کند.
وی افزود: در جبهه دانش و جبهه روش، جای جبهه روشی در دانشگاه های ما خالی است. جبهه پژوهش در روش آموزش لازم است شکل بگیرد و به کنشی برخوردار از ویژگی عمومی و مستندسازی انجام شود. این در دهه 90 در غرب آغاز شد که با تحلیل وضعیت آموزش عالی به این جمع بندی رسیدند که دانشگاه ها در 4 بخش باید کار را دنبال کنند.
مهرمحمدی گفت: آموزش به هنر شباهت بیشتری دارد تا علم. پژوهش های آکادمیک باید ادامه پیدا کنند اما استادان ما نیاز به خرد عملی در عرصه کنش گری دارند. بخش آموزش پژوهش در جشنواره فارابی جایش خالی است.
در ادامه نسرن مصفا، استاد روابط بین الملل  دانشگاه تهران با بیان اینکه امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند درک صحیح مبتنی بر واقعیت برای رویارویی با تحولات داخلی و بین المللی هستیم، گفت: به تقویت میراث در دست با نگاه به شرایط جهانی تأکید می ورزم.
وی افزود: هنوز آموزش چهره به چهره بر روش های دیگر رجحان دارد. نگاه نتیجه محور و درآمد زا را برای علوم انسانی مطلوب نمی دانم. حضور چهره های با تجربه برای دوری از تغییرات مقطعی ضروری است. ایجاد فرصت تعاملات بین المللی برای دانشجویان روابط بین الملل مهم است.
بنا بر گزارش ایکنا، در ادامه با حضور دکتر روحانی، رئیس جمهور، نهاوندیان،‌ رئیس دفتر رئیس جمهور، دکتر فرهادی، وزیر علوم و هاشمی، معاون وزیر علوم و دبیر جشنواره از شخصیت های پیشرو از درگذشتگان و استادان فقید تقدیر با اهدای لوح آیسسکو، یونسکو و یادمان جشنواره تجلیل شد. از استاد فقید دکتر عباس حری، آیت الله سید مجتبی موسوی لاری، آیت الله آقا مجتبی تهرانی، از پیشکسوت علوم انسانی دکتر ناصر کاتوزیان، به خاط مجموعه آثار و تقریرات علمی از آیت الله محمدعلی تسخیری، از مصحح برتر استاد دکتر سیدمحمد دبیر سیاقی و مفاخرپژوه برجسته استاد دکتر میر جلال الدین کزازی تقدیر شد.

استقبال از تحقیقات میان رشته‌ای
در ادامه حسین ابراهیم آبادی، رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم اظهار کرد: تلاشمان این بود که امانتدار دولت قبل در ارزیابی ها باشیم. و استانداردهایی که از قبل طراحی شده بود را عیناً رعایت کردیم. امیدواریم با همت و تلاش دست اندرکاران بتوانیم برنامه های آتی را به جلو ببریم.
وی افزود: به زودی نشستی در جشنواره فارابی برگزار می شود و اعلام برنامه های جشنواره هشتم را خواهیم داشت. از دوره چهارم و پنجم جشنواره این بحث مطرح شد که چگونه می توانیم به ارتقای کیفیت جشنواره بپردازیم. در واقع جشنواره شرایطی را فراهم میکند که مهم ترین مواضع و موانع علوم انسانی بیان شوند. بهر حال آنچه که ما در مسیرش قرار خواهیم گرفت این است که جشنواره بیشتر محل اشتراک نظر و تبادل و گفت وگوی صاحب نظران علوم انسانی باشد.
ابراهیم آبادی اظهار کرد: به استقبال از تحقیقات میان رشته ای حرکت خواهیم کرد و در جشنواره های بعدی آن را مورد توجه بیشتری قرار خواهیم داد. در نهایت اینکه امیدوار هستیم به تناسب فعالیت های پژوهشی در گروه های 12 گانه که البته 13 گانه می شود و آن هم مطالعات میان رشته ای است، گروه های علمی فعال شوند. همچنین امسال نفرات اول را در هیچ جشنواره ای نداشتیم.

captcha