حجتالاسلام والمسلمین مهدی فرمانیان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره عملکرد گروه تروریستی داعش و استفاده از نام اسلام در انجام اعمال خشونتآمیزشان گفت: متاسفانه مفاهیمی که امروز داعش از آنها استفاده میکند، اسلامی است اما مفاهیمی که تغییر کردهاند و بر اساس آنها هم استناد به زمان صدر اسلام میکنند اما باید گفت تفکر آنها با مفاهیم صدر اسلام تفاوتهای عمدهای با هم دارند.
وی ادامه داد: یکی از این تفاوتها آزادی در انتخاب دین در زمان پیامبر بود که در عملکرد این گروه تروریستی دیده نمیشود بطوریکه در قرن سوم و چهارم هجری و با گذشت صد سال از ورود اسلام بسیاری در ایران، زرتشتی بودند و سر بریدن افراد و تحمیل عقیدهای که داعش در برخورد با دیگران از خود بروز میدهد، توسط مسلمانان در صدر اسلام وجود نداشت.
فرمانیان اضافه کرد: در خراسان هم تا قرن سوم هجری بودائیها حضور داشتند و این در حالی بود که از ورود اسلام در مرو، سمرقند و بخارا نزدیک به صد سال گذشته بود.
رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب افزود: روایت مشهوری از دعوت به اسلام توسط بایزید بسطامی وجود دارد که مردم به او میگفتند اگر اسلام آن چیزی است که تو انجام میدهی ما هم مسلمان هستیم. این جمله نشان میدهد که بسیاری در آن زمان مسلمان نبودند اما داعش امروز عقیده خود را از طریق وحشت، کشتار، ارعاب و غارت تحمیل میکند.
رفتار داعش با مسلمانان از برخورد یهودیان با مسلمانان خشنتر است
وی به رفتار خشونت آمیز داعش با دیگر قومیتهای مسلمانان اشاره کرد و گفت: رفتار داعش با شیعیان و ایزدیان هم از برخورد مشرکان و یهودیان با مسلمانان خشونت آمیزتر است.
فرمانیان با بیان اینکه هرگز مسلمانان در فتوحات خود به دیگر کشورها کلیسا را تبدیل به مسجد نکردند مگر اینکه این اتفاق در روند تاریخی و در طول سالها توسط کسانی که مسلمان شده بودند صورت گرفته است، گفت: مسلمانان معتقد به مقدس بودن کلیسا و کنیسه بودند زیرا یاد خدا در آن مکان صورت میگرفت و نمیبایست مورد تخریب و نابودی قرار میگرفت.
گروه داعش 120 آیه از قرآن را نسخ شده میدانند
وی اضافه کرد: داعش تحت تاثیر تفکرات محمد عبدالسلام فرج رئیس گروه الجهاد در کشور مصر است که رهبر القاعده را آموزش داده بود. این فرد معتقد است 120 آیه از آیات قرآن که دلالت بر رحمت و رافت با مسیحیان و یهودیان و مخالفان دارد، نسخ شده است به این معنا که حکم آن دیگر قابل اجرا نیست.
فرمانیان اضافه کرد: داعش معتقد است آیه لا اکراه فی الدین، نسخ شده و به آیه وقاتلوالمشرکین کافه (همه کافران را بکشید) استناد میکنند. این گروه از اسلام سوء استفاده کرده و به صراحت 120 آیه از قرآن را نادیده میگیرند که این ناشی از بدفهمی آنها میشود.
وی در ادامه گفت: از سخنان پیامبر اکرم است که میفرماید من برای کامل کردن مکارم اخلاق مبعوث شده ام. اما این گروه به این حدیث منسوب به پیامبر که مشخص نیست از کجا آمده، استناد کرده اند که من مبعوث به شمشیر شده ام. از فرمایشات پیامبر است که مردم را در پذیرفتن اسلام آزاد بگذارید تا اگر خواستند به دین اسلام وارد شوند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: آزادی انتخاب دین اسلام هم در ایران مصر و شام اتفاق افتاد و گواه این، وجود جمعیت مسیحیان و یهودیان در جهان اسلام بود. اگر مسلمانان در صدر اسلام مانند گروه داعش با غیرمسلمانان رفتار میکردند دیگر هیچ کدام از ادیان در سرزمینهای اسلامی باقی نمیماندند و رفتار داعش با دیگر ادیان نشان دهنده غیر اسلامی بودن کار آنها ست.
فرمانیان افزود: مسلمانان در صدر اسلام ایران، شام و شمال آفریقا را فتح کردند اما این کار به چه صورت انجام گرفت؟ حرکت مسلمانان در آن زمان باید بازخوانی شود تا مشخص شود رفتار داعش با مسلمانان در گذشته متفاوت است هرچند شاید ما انتقاداتی به رفتار و عملکرد بعضی از صحابه داشته باشیم.
وی بیان کرد: اگر بعضی از صحابه در جریان فتوحات مرتکب اشتباه میشدند دیگر صحابه به آنان تذکر میدادند. مثلا بعضی از حاکمان مانند حجاج ابن یوسف ثقفی رفتار و اعمال خشونت آمیزی داشتند که اهل سنت هم از آنان بیزاری میجویند.
تلاش در جهت خشن نشان دادن دین اسلام وجود دارد
فرمانیان با بیان اینکه تلاش در جهت خشن نشان دادن دین اسلام وجود دارد، گفت: شهید مطهری مسئله کتاب سوزی در ایران و مصر را مطرح کرد تا به این شائبه که مسلمانان کتابخانه جندیشاپور و مصر را به آتش کشیدهاند، پایان دهد زیرا این نقل قول تنها در منابع مسیحی آمده است و آنها درصدد خشن نشان دادن دین اسلام بودند.
رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: افراد داعشی خود را سلفی میدانند به این معنا که مانند صحابه و تابعین عمل کنند اما صحابه پیامبر هرگز قبری را خراب نکردند همان طور که قبر دانیال نبی در شوش و حضرت ابراهیم در شام قبل از ورود اسلام وجود داشت و بعد از آن هم باقی ماند اما داعش معتقد به تخریب قبرها است.
وی با بیان اینکه داعش در صورت فرض تشکیل دولتی باید از خشونت بیش از اندازه خود بکاهد، گفت: در صورتی که داعش بتواند حکومتی تشکیل دهد، جبر اجتماعی آنها را مجبور به کوتاه آمدن از مواضع خشونت آمیزشان خواهد کرد زیرا مردم را به زور نمیتوانند مسلمان و مومن واقعی کنند. مانند وهابیت که ابتدا در عربستان مرتکب خشونتهای زیادی شدند اما به تدریج با جبر اجتماعی با مردم منعطفتر برخورد کردند.
وی در پایان سخنان خود با بیان اینکه عملکرد داعش با مسلمانان صدر اسلام دارای شباهتهایی بوده است گفت: اما مسلمانان رفتارهایی که امروز داعش با مردم دارند را هرگز از خود نشان ندادند.